Nefunguje rolovací kolečko v openSUSE

fox22

Nefunguje rolovací kolečko v openSUSE
« kdy: 07. 04. 2012, 20:53:20 »
Mám novou instalaci Open Suse 12.1 prostředí KDE a po zapojení myši jsem zjistil, že sice fungují tlačítka, ale ne rolovací kolečko. Nedokážu zjistit, jak to nastavit. Je tu sice nastavení pro myš, ale úplně tam chybí možnost nastavení rolovacího kolečka. O nastavení grafického uživatelského rozhraní by se měl starat Sax2, ale ten taky nemůžu najít. Vypadá to, jako by tu něco chybělo, ale instalace proběhla v pořádku. Může mi někdo poradit co s tím? Suse je nainstalovaný jako virtuální mašina, ale to by snad nemělo mít vliv. Díky za jakoukoliv radu.
« Poslední změna: 09. 04. 2012, 20:30:55 od Petr Krčmář »

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:OpenSuse - nefunguje rolovací kolečko
« Odpověď #1 kdy: 08. 04. 2012, 10:43:11 »
Tak sem aspon napiste, co to je za mys, treba jestli PS/2 nebo USB. A jestli mate xorg.conf, tak ho hoddte na pastbin a dejte sem link. A jeste Xorg.0.log.

fox22

« Odpověď #2 kdy: 08. 04. 2012, 13:12:34 »
myš je USB. Xorg.conf. ? Tak to jsem bohužel vedle. Se Suse teprve začínám.

« Odpověď #3 kdy: 08. 04. 2012, 14:11:18 »
@ Suse je nainstalovaný jako virtuální mašina, ale to by snad nemělo mít vliv.

Takže na hlavním systému to jde dobře ? A v ostatních systémech ve virtuální mašině (pokud jsou) ?

Jinak ten první soubor je v /etc/X11 a ten druhý ve /var/log .

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 08. 04. 2012, 15:41:40 »
myš je USB. Xorg.conf. ? Tak to jsem bohužel vedle. Se Suse teprve začínám.

Kdyz nevim, kde to je, pouziji locate. Tedy nejlepe locate -i xorg.conf .

fox22

« Odpověď #5 kdy: 08. 04. 2012, 19:36:13 »
ano na hlavním systému to jede bez problémů. Jiné virtuální mašiny nemám.
locate -i xorg.conf .?? Tohle bych potřeboval vysvětlit trošku polopaticky. Opravdu nevím co s tím :-\

« Odpověď #6 kdy: 08. 04. 2012, 20:14:47 »
Kód: [Vybrat]
locate -i xorg.confnapíšeš do terminálu a vypíše to cestu k tomuto souboru. Ten potom otevřeš v nějakém text. editoru (asi Kate).

fox22

« Odpověď #7 kdy: 08. 04. 2012, 20:29:33 »
napsal jsem to do terminálu přesně v tomhle tvaru : locate -i xorg.conf  , ale nezobrazilo se vůbec nic. Kde dělám chybu?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 08. 04. 2012, 20:41:06 »
Chyba je asi v tom, ze nemas nainstalovane slocate nebo mlocate (nevim, co davaji do OpenSuSE). Nebo mas nainstalovane, ale chybi odpovidajici cronjob a tak nebyla vytvorena databaze. Tez nemusela byt vytvorena, protoze cronjob se pousti v noci a ty to v noci nemas zapnute. V tom pripade nainstaluj anacron.

fox22

« Odpověď #9 kdy: 08. 04. 2012, 21:08:49 »
OK. Nainstaloval jsem Anacron a co dál?

tadeas

« Odpověď #10 kdy: 08. 04. 2012, 21:44:24 »
OK. Nainstaloval jsem Anacron a co dál?
Nic. Problém je v tý virtualizaci, virtuálka prostě nedostává ten signál, a nebo ho dostává nějak úplně divně (možná by se dalo vyčíst z dmesg nebo /var/log/messages, ale moc bych na to nevsázel). Každopádně to na 99% nevyřešíš hackováním hostovaného systému.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 08. 04. 2012, 23:00:29 »
Jo, ale v logu X serveru by se clovek aspon docetl, jestli na mysi bylo nebo nebylo nalezeno kolecko.

@fox22: Nic, anacron ten job pusti, az kdyz se zjisti, ze se prosvihlo normalni spusteni cronem, tedy az nekdy zitra, pokud stroj pres noc stoji. Ty si zatim muzes rucne spustit cronjob v /etc/cron.daily. Bude se asi jmenovat locate, mlocate nebo tak nejak. Nevim, jak tomu rikaji u OpenSuSE. Ale to je vedlejsi, to jen, aby ses priste uz nedivil, proc prikaz locate nic nedela. Kde najdes pozadovane soubory uz ti tu nekdo napsal. Tak je dej na pastebin.com a hod sem odkazy. My se podivame, rekneme neco ve smyslu: "Nojo, nenaslo to kolecko. To bude chtit nejakeho borce na virtualizaci". A pri trose stesti se nejaky objevi. :-)

BTW, nejak se mi zda, ze jsem nikde nevidel, v cem to virtualizujes, coz by asi ten ocekavany borec jako informaci uvital.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #12 kdy: 09. 04. 2012, 00:07:16 »
Nějak se v tom ztrácím ... chápu to tak, že máš naistalovaný systém, kde Ti myš jede bez problémů a v něm virtualizuješ suse? V čem ho virtualicuješ? Ve VirtualBoxu? Případně, jaký používáš? Distribuční, nebo od Oraclu? Co je to za myš (značka, typ) ... takhle plácáme pádlem do vody.

fox22

« Odpověď #13 kdy: 09. 04. 2012, 09:37:36 »
Jarda.P:  ve složce cron.daily jsou tyhle soubory:

logrotate
packagekit-backgroun.cron
suse-clean_catman
suse-do_mandb
suse-updatedb
suse.de-backup-rc.config
suse.de-clean-tmp
suse.de-cron-local
suse.de-check-battery

takže co z toho spustit?

JInak OpenSuse běží na VMware 8, které je na windows 7. Myš je Gigabite GM-M8000.
Trochu jsem procházel etc a našel jsem složku xorg.conf.d se složkou 11-mouse.conf vložll jsem to na pastebin    http://pastebin.com/FResDqKz
Je to ono?

fox22

« Odpověď #14 kdy: 09. 04. 2012, 10:58:28 »
Myslím, že už asi vím, kde je zakopaný pes. Zřejmě musím nainstalovat VMware tools pro virtuální mašinu. Návod je tady http://www.youtube.com/watch?v=-dpDy89Em_o   Takže teď to studuju, ale jestli se pletu tak mě opravte.