Debian a Ubuntu samovolně zapíná PC

beer

• 729
    • Zobrazit profil
Debian a Ubuntu samovolně zapíná PC
« kdy: 30. 03. 2012, 12:09:19 »
Pokud je pc vypnuté z debianu (aktuálně mám wheezy), tak se samo čas od času zapne. Pokud je vypnuté z windows, tento problém se nikdy nevyskytuje.
Dříve jsem měl ubuntu a taky se mi problém objevoval.

Je to pc s amd athlon x2 4000 + Brisbane, základní deska NVIDIA nForce4-SLI.
« Poslední změna: 30. 03. 2012, 13:21:15 od Petr Krčmář »

Re:debian + ubuntu -samovolné zapínání pc
« Odpověď #1 kdy: 30. 03. 2012, 12:15:01 »
Niečo podobné rám robili počítače IBM, respektíve aj Lenovo, robilo to na XP. Stačilo vypnúť niektoré možnosti prebudenia (PCI-slot, sieťovka) v BIOSe. Aj tu by som sa najprv pozrel dom biosu.

beer

• 729
    • Zobrazit profil
Re:debian + ubuntu -samovolné zapínání pc
« Odpověď #2 kdy: 30. 03. 2012, 12:18:01 »
V biosu se jeví vše vypnuté, i probouzení pomocí magických paketů.

beer

• 729
    • Zobrazit profil
Re:Debian a Ubuntu samovolně zapíná PC
« Odpověď #3 kdy: 30. 03. 2012, 15:16:41 »
tipuju problém s ACPI...

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #4 kdy: 30. 03. 2012, 17:41:06 »
Nemá to desku Gigabyte?

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 30. 03. 2012, 17:48:38 »

farbydo

« Odpověď #6 kdy: 30. 03. 2012, 18:05:28 »
Ahoj, mám téměř stejnou konfiguraci, jako ty - AMD Athlon X2 4000+ s deskou Asus M2N, ale bez SLI. Nikdy se u mě ale takový problém neprojevoval.

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 30. 03. 2012, 18:11:17 »
Ahoj, mám téměř stejnou konfiguraci, jako ty - AMD Athlon X2 4000+ s deskou Asus M2N, ale bez SLI. Nikdy se u mě ale takový problém neprojevoval.

Máš v biosu zapnuté Cool n quit atd a Amd Live? Pokud ne, zkusím tyto funkce vypnout, jestli to bude souviset. Jinak asi budu hledat, jak zakázat ACPI, stejně mi aktuálně z neznámého důvodu nefunguje ani suspend z debianu, ani hybernace. Na win 7 je to OK. Při pokusu se to restartuje...

KapitánRUM

« Odpověď #8 kdy: 30. 03. 2012, 19:15:10 »
Máš v tom nový bios?

farbydo

« Odpověď #9 kdy: 30. 03. 2012, 19:54:37 »
V BIOSu jsem mel Cool and Quiet zapnuto, ale ted je vyple, kvuli manualni regulaci ventilatoru. Ani se zaplim ani s vyplim CnQ se problem neprojevoval.AMD Live! mam vyple. Jestli si dobre pamatuji, tak v BIOSu byla primo zalozka, kde se nastovovalo ACPI, byly tam State a manualni profil, tedy alespon u me. Ale kdyz se ohlednu do minulosti, tak asi dvema lety mi debian na cistou instalaci nechtel bootovat (do te doby byl na pc Win), hlasil MP-BIOS BUG 8254 timer not connected ( http://www.linuxquestions.org/questions/linux-hardware-18/mp-bios-bug-8254-timer-not-connected-use-noapic-option-to-boot-591891/ ), vypnul jsem nejake volby v zalozce zminene vyse a system fungoval.

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 30. 03. 2012, 22:04:38 »
Máš v tom nový bios?

Jo, při aktualizaci jsem málem přišel o chip, musel jsem naklusat s novým biosem na CD a broukem do servisu, kde mi ho znovu přehrály. Další flashování bych nerad podstupoval :-)

[/size]V BIOSu jsem mel Cool and Quiet zapnuto, ale ted je vyple, kvuli manualni regulaci ventilatoru. Ani se zaplim ani s vyplim CnQ se problem neprojevoval.AMD Live! mam vyple. Jestli si dobre pamatuji, tak v BIOSu byla primo zalozka, kde se nastovovalo ACPI, byly tam State a manualni profil, tedy alespon u me. Ale kdyz se ohlednu do minulosti, tak asi dvema lety mi debian na cistou instalaci nechtel bootovat (do te doby byl na pc Win), hlasil MP-BIOS BUG 8254 timer not connected ( http://www.linuxquestions.org/questions/linux-hardware-18/mp-bios-bug-8254-timer-not-connected-use-noapic-option-to-boot-591891/ ), vypnul jsem nejake volby v zalozce zminene vyse a system fungoval.

MP-BIOS BUG 8254 timer not connected  to tam myslím mám při bootování taky. Systém jinak funguje, tak jsem se nepídil po tom, proč je to tam.[/font][/size]
[/font][/size]
Nevím jestli je v tom souvislost, ale suspend nefunguje a hybernace také ne. Suspend probudí pc ihned, jen si omaká zařízení, pak se rozsvítí monitor tam kde byl. Po probuzení z hibernace je černá obrazovka.[/font][/size]

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 30. 03. 2012, 22:10:38 »
Tak teď jsem ještě zkusil hibernaci, chová se to shodně jako suspend, akorát to před usnutím ukládá na disk, probudí se to hned. Černá obrazovka teď nebyla. Ještě za tou chybou je to IO-APIC.

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 01. 04. 2012, 02:59:42 »
Takže jsem do /etc/modules přidal podporu apm
apm power_off=1[/size]

[/size]
změnil bootovací parametry[/size]
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet acpi_use_timer_override hpet=disable apm=power_off"[/size]

[/size]
Bohužel nefunguje suspend a hibernace, hláška o bugu [/size]
MP-BIOS BUG 8254 již není. To ale neznamená, že se tím ten bug 8254 vyřešil. Oprava spočívala v tom, že se ten timer, který nefungoval vypnul. A jak je z toho jasné, vypnutý časovač nebo nefunkční časovač, to vyjde úplně na stejno. Pokud se problém nevyřeší, nastavím úplně acpi=off. Když jsem zkusil noapic a nolapic, tak mi systém nefungoval - neměl jsem funkční klávesnici a při bootování to psalo o problémech v biosu, že některá PCI zařízení nemají IRQ. Takže parametry noapic a nolapic jsem musel smazat.[/font][/size]