Gnome 2 vs. Gnome 3

Pavel 'TIGER' Růžička

Gnome 2 vs. Gnome 3
« kdy: 26. 03. 2012, 22:07:11 »
Nadešel čas, kdy se i má distribuce dostane k Gnome 3. Je tu někdo, kdo jej používá delší čas? Včera jsem si ho trošku osahal, a myslím, že není špatné. Ale zajímá mne pár věcí. A to přechod z Gnome 2, je nutná čistá instalace, nebo byl přechod bez problémů? Jak jsou na tom staré grafické karty Intel? A jak dlouho jste si zvykali na nové prostředí?

i

Re:Gnome 2 vs. Gnome 3
« Odpověď #1 kdy: 26. 03. 2012, 23:11:20 »
Nedávno jsem instaloval nový noťas, pokud to co má Fedora16 jako implicitní je gnome3 tak to zas taková výhra o proti Blbuntův Unity není. No možná je to na první pohled pro zkušeného uživatel nepatrně intujitivnější ale toho očního cukru je tam také víc než dost, bohužel se zdá že na úkor intujitivního ovládání na které jsem býval zvyklý. Záchranou mi zatím je cinnamon i když se mi už párkrát kousnul, zajímavé že pokaždé jen při mohutné animaci javascripem ve firefoxu.

Co se týče grafické karty, netuším co v tom notesu mám za kartu, je to DELL E6520, v každém případě má v Bios-setup-u nějaké "optimus" které když je zapnuté tak je gnome3 velice slaďoučké, větrák stále hučí a lm-sensors hlásí teploty v průměru o 10st vyší, když to "optimus" v bois-setup-u vypnu, tak to  nastartuje do jednodušího prostředí připomínající gnome2, větrák méně větrá a teploty na čidlech jsou o 10st nižší. Bohužel v tomto mírumilovném prostředí něco nefungovalo, myslím že, "každé okno své rozložení klávesnice" nebo něco podobného, což potěbuji.

Z toho odvozuji že gnome3 asi potřebuje nějaké ty hračičkové vlastnosti některých grafických karet.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #2 kdy: 26. 03. 2012, 23:20:11 »
Hmmm, tak to bude asi ještě hodně zajímavé, rozhodně chci používat jedno prostředí jak na notebooku, tak na desktopu ... koukal jsem, že Gnome 3 se dá slušně upravit, proto jsem uvažoval i nad updatem mých zvyklostí, ale třeba nebude jiné východisko, než XFCE.

« Odpověď #3 kdy: 27. 03. 2012, 07:25:39 »
Přihodím trochu svých zkušeností, v práci mám GNOME 2 a doma na desktopu GNOME 3. To s grafickou kartou, co vzpomínal tady kolega výš je o nutnosti (zatím) 3D akcelerace. S intel grafikou by tedy neměl být problém out of the box. S příchodem GNOME 3.4 (například tedy Fedory 17) už to platit nebude, GNOME Shell bude fungovat i bez akcelerace (možno vyzkoušet na Fedoře 17 Alpha třeba ve VirtualBoxu).

Ale k samotnému ovládání. Ovládá se to jinak, člověk musí změnit pár návyků, ale rozhodně nechci tvrdit, že je to k horšímu. Třeba ovládání na klávesnici je promakané do nejmenšího detailu, ovládat prostředí pouze na myši je už trochu úmornější, ale že by to byla až taková tragédie jak někteří říkají se mi nezdá. Doporučuji nastudovat Gnome Shell Cheat Sheet.

Jediné co bych vytkl je rozežranost prostředí na paměť. Nejsem zvyklý z GNOME 2, aby si prostředí z paměti vzalo víc než 200MiB, ale co jsem se tak bavil s lidmi používající Unity nebo KDE4, je to asi moderní. Já dávám přednost, když paměť využívají aplikace než nějaké "hloupé" prostředí, které má ty aplikace pouštět a přepínat mezi nimi.

Vše jsou samozřejmě subjektivní názory, prostě budeš muset vyzkoušet a sám uvidíš, jestli ti to sedí nebo ne. Stále existuje možnost prostředí jako zmíněný Cinnamon, MATE, XFCE a podobné. Máš možnost volby, vybírej moudře, ty s tím budeš pracovat ;-)

« Odpověď #4 kdy: 27. 03. 2012, 08:06:05 »
Já jedu na Gnome3 asi 2 měsíce ( čistá instalace Sabayon Gnome ), kartu mám ATI HD 4670 pasivně chlazenou. Zatím je spokojenost, ovládání bych subjektivně řekl, že lepší než v Unoty. zajímavá je určitě kombinace ovládání myší, Win klávesou a možnosti nastavení klávesových zkratek. Dost dobrá je práce s plochami. Kromě základu jsem instaloval i balík GNOME-TWEAK-TOOL, který umožní ještě lepší nastavení. Z něj mám přidané rozšíření Shellu o Windows List, které na horní lištu přidá přehled spuštěných aplikací. Ze začátku mi to při přechodech dělalo divné artefakty, ale po první aktualizaci driverů ATI už v pohodě ( teď mám verzi 12.2, jádro 3.2 ). Občas se stane, že Shell spadne, ale to je tak jednou za 1-2 týdny a stačí se odhlásit a znova přihlásit. Hlavně pohyb myší do levého horního ( přechod do přehledu spuštěných aplikací, launcheru atd ) a pravého dolního ( tray bar, kde mám Parcellite ) je dost návykový. Mám lae rychlu myš a tak mi hlavně horní roh někdy uteče. Na přehledu spuštěných oken je dobré, že jsou to živé náhledy a můžeš vidět, co se kde děje

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #5 kdy: 27. 03. 2012, 10:13:54 »
Tak myslím, že je rozhodnuto, pokud gnome 3.4 nebude potřebovat akceleraci, což jsem netušil, tak pojedu dál vlnu Gnome. Mne se ovládá celkem dobře, jen je prostě nutné updatovat i návyky uživatele, ale s tím jsem nikdy neměl problém. Navíc už existuje dost vylepšení a zjednodušení. Řekl bych, že v závěru by měla být i vyšší efektivita práce, než u gnome 2. A o to jde především. Díky za Vaše příspěvky.

« Odpověď #6 kdy: 27. 03. 2012, 10:21:15 »
Podle mého subjektiivného názoru máš s tou efektivitou pravdu a zvykání si není dlouhé. Jen lituju, že můj dosavadní notýsek Gnome neutáhne

Arthur

• 174
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 27. 03. 2012, 10:27:23 »
Zkoušel jsem to na notebooku s ATI HD 4500 series a Ubuntu 11.10

OSS radeon ovladače:   Gnome Shell  svižné, funkční ;  Unity pomalejší překreslování oken, jinak funkční
ATI FGLRX různé verze:  Gnome Shell nefunkční, Unity OK, ale stále o dost pomalejší, jako když je GPU trvale v low-power modu

Jinak bych chtěl připomenou, jak se v diskuzích neustále motají pojmy a vztahy jako např.  "Gnome 3 vs. Unity", nebo  "Ubuntu = Unity a ostatní mají Gnome Shell..."   tak Unity je jen plug-in do Compizu a běželo to nejdřív pod Gnome2, nyní pod Gnome3. Takže i ve výchozí instalaci Ubuntu si lze vybrat mezi Gnome Shellem, Unity a Unity 2D, a všechno je to pod Gnome3.

martin.k

« Odpověď #8 kdy: 27. 03. 2012, 14:22:34 »
pokud prechazite na gnome3 az ted (takze jste zvykly na gnome2), tak vrele doporucuju zvazit cinnamon (fork gnome-shellu, pokus o gnome2-like prostredi s vyuzitim technologii gnome3): http://cinnamon.linuxmint.com/. ac byla prvni verze zverejnena teprve kolem vanoc, vyviji se rychle a uz ted je dobre pouzitelny.

hu

« Odpověď #9 kdy: 27. 03. 2012, 15:54:53 »
Já nechápu, proč je v gnome3 míň fíčur, než v gnome2 a ty, co jsou nový, jsou naprosto nedotažený. Gnome2 se konečně začalo blížit plnohodnotnému prostředí, tak to radši honem celý rozbili. Namátkou gnome-control-center - kde jsou sakra profily NetworkManageru, proč nejde nastavit gtk3 / icon téma ani fonty??? Proč nejdou na gnome-shellí lištu přidávat / uspořádat applety nějakou normální cestou? System tray, co není vidět? WTF? Aspoň nějaká podpora tilingu je fajn, ale proč to kurva vymejšlet znova, když byla lepší plugina do Compizu "Grid"? Nemluvě o tom, že přepínání oken myší je peklo... Při větším počtu oken za prvé člověk to správné v náhledech najde jen s notnou dávkou štěstí a za druhé, je to pak celé pomalé jak sviňa. Animace o 2 FPS imho moc smysl nemají, akorát to žere baterku. A nervy. Postavit desktop na JavaScriptu... ach jo.

« Odpověď #10 kdy: 27. 03. 2012, 16:31:31 »
Já nechápu, proč je v gnome3 míň fíčur, než v gnome2 a ty, co jsou nový, jsou naprosto nedotažený. Gnome2 se konečně začalo blížit plnohodnotnému prostředí, tak to radši honem celý rozbili. Namátkou gnome-control-center - kde jsou sakra profily NetworkManageru, proč nejde nastavit gtk3 / icon téma ani fonty??? Proč nejdou na gnome-shellí lištu přidávat / uspořádat applety nějakou normální cestou? System tray, co není vidět? WTF? Aspoň nějaká podpora tilingu je fajn, ale proč to kurva vymejšlet znova, když byla lepší plugina do Compizu "Grid"? Nemluvě o tom, že přepínání oken myší je peklo... Při větším počtu oken za prvé člověk to správné v náhledech najde jen s notnou dávkou štěstí a za druhé, je to pak celé pomalé jak sviňa. Animace o 2 FPS imho moc smysl nemají, akorát to žere baterku. A nervy. Postavit desktop na JavaScriptu... ach jo.

Control center tam je, NetworkManager se nějak změnil? Nejde nastavit GTK3 téma, ikonky ani fonty? Hele než budu číst dál, viděl jsi GNOME 3 alespoň na obrázku?

hu

« Odpověď #11 kdy: 27. 03. 2012, 17:54:20 »
Control center tam je, NetworkManager se nějak změnil? Nejde nastavit GTK3 téma, ikonky ani fonty? Hele než budu číst dál, viděl jsi GNOME 3 alespoň na obrázku?

Zmiňované výtky směřovaly nikoliv k absenci, ale funkčnosti gnome-control-center. Jak udělám v gnome-control-center víc síťových profilů, resp. proč ikonka "Síť" nespustí nm-connection-editor, ale ukáže jinej, polofunkční dialog? Kde v gnome-control-center nastavím téma, fonty ikony? Proč je potřeba na takové základní věci instalovat nějakej tweak-tool?

Lol Phirae

« Odpověď #12 kdy: 27. 03. 2012, 18:31:39 »
Proč je potřeba na takové základní věci instalovat nějakej tweak-tool?

Protože nepatříš do cílové skupiny idiotů, kteří by byli možnostmi nastavení zmateni!  ;D

« Odpověď #13 kdy: 27. 03. 2012, 23:44:56 »
Skusal som GNOME 3 na Fedore, Sabayon a za mna mozem povedat, ze to prostredie je out-of-box nepouzitelne. Ja som si tam musel doinstalovat 10+ extensionov na zakladne kraviny, dalej som musel prepisat trocha ten js kod aby som si mohol uplne vypat tie teple animacie co tam vsade su. Nakoniec som to po neakych 2 tyzdnoch zmazal.

Preco?

Pre ludi ktori vedia co chcu a maju aspom trocha zakladne skusenosti je jednoznacne lepsie XFCE, MATE, LXDE, DWM, Awesome WM, Xmonad, i3, atd. atd. atd. Je sice pravda, ze GNOME 3 sa da ovladat klavesnicou, ze to maju "premakane" ale to je len velmy, velmy slaby odvar z toho ako sa da klavesnicou ovladat neaky normalny WM (Awesome, DWM, Openbox, .............).

GNOME 3 je oproti XFCE, Awesome WM, DWM, i3... velmy slabe v dualhead setupe. Ma sice cool eyecandy ficurky ale to je aj tak naprd lebo ma to len rozptiluje, je to trapne a aj tak neefektivne.

Videl som, nainstaloval som, nie dakujem.

Ja osobne si to uz nikdy na disk nedam... waste of time.
Ludom, ktory chcu najlepsi najstroj na pracu odporucam DE: XFCE, MATE, LXDE; WM: Awesome WM, DWM, i3, Openbox, atd. atd. (je ich velmy vela).

Netreba saskovat... v tomto pripade je menej (cukrikov) naozaj viac.

« Odpověď #14 kdy: 28. 03. 2012, 08:52:59 »
jak jsem psal předtím: udělal jsem novou instalaci Sabayon Gnome a doinstaloval je Tweak-Tool a všechno jelo jak má bez dalších zásahů. Bude asi záležet na konfiguraci, ale já zase nemám nic moc světoborného