Kontrolní otázky 'cesky'

Re: Kontrolní otázky 'cesky'
« Odpověď #30 kdy: 17. 05. 2010, 16:00:23 »
Volovina ktera zatim funguje. Ja jsem taky nadaval ale od registrace s tim nemam problem. Vrele doporucuji   :D

« Odpověď #31 kdy: 17. 05. 2010, 16:38:01 »
Zrušte ty přiblblý kontrolní otázky a dejte tam normální rozpoznávání znaků a máte po problémech.

Nemáme a to je právě to, co se snažím celou dobu říct. Zaprvé je opisování nečitelných obrázků výrazně nepříjemnější (mě osobně strašně štve to luštit a třikrát v tom udělat chybu) a především je nefunkční. Roboti nám přes CAPTCHA normálně procházejí a na jiných webech (třeba Jagg) procházejí i přes reCaptcha, což obvykle lidé považují za neprůstřelnou variantu. Z toho důvodu využíváme obskurnosti češtiny a podle všeho je to velmi účinné opatření.

« Odpověď #32 kdy: 17. 05. 2010, 17:30:09 »
Celá tahle diskuze je o tom, že někomu by vyhovovalo, kdyby se odpovědi daly psát i bez diakritiky. Robota, který umí česká přísloví, diakritika neodradí - naopak, pravděpodobně bude počítat s diakritikou a na googlu to dostane taky s diakritikou.

Robot, který neumí česká přísloví, neprojde ani přes jedno. Robot, který česká přísloví umí, projde přes obojí (resp. spíš by neprošel přes variantu bez diakritiky, ale o to tu nejde).

Prostě obrana je, že roboti neumí česká přísloví, ne, že neumí diakritiku. Diakritika akorát otravuje lidi, robot si  klávesnici přepínat nebo instalovat nepotřebuje, narozdíl od člověka.

« Odpověď #33 kdy: 17. 05. 2010, 21:01:46 »
Dobře, s tím souhlasím. bohužel SMF umí jen jednu odpověď, ne dvě. Takže si můžeme vybrat, jestli česky nebo cesky. V obou případech bude jedna skupina lidí váhat a napíše to špatně. Mě osobně přijde lepší psát česká přísloví česky a ne cesky.

« Odpověď #34 kdy: 17. 05. 2010, 21:20:17 »
Mně taky vyhovuje psát "česky" a ne "cesky", chtělo by to obě varianty. SMF je opensource, šlo by tam osekání diakritiky dodělat.

EDIT:
Díval jsem se na moduly, pokud na otázky používáte RandomSecure_1.00 (http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=2063) tak porovnání odpovědi je v modification.xml za ř. 87-93. Už je tam použité strtolower, asi nic nebrání přidat tam ještě funkci na osekání české diakritiky.
« Poslední změna: 17. 05. 2010, 21:33:27 od Petr Mejzlík »

« Odpověď #35 kdy: 17. 05. 2010, 21:22:40 »
Já bych jako nejlepší viděl volit doplňovačku tak, aby se doplňovala jen slova, která v sobě nemají diakritická znaménka.

Zkusil bych také nějaké vědomostní otázky s číselnými odpovědmi. Mně třeba velice málo robotů projde přes následující sadu kvízových otázek:
  • Napište předvolbu čísel bezplatného volání.
  • Kolik trpaslíků patří ke Sněhurce?
  • Kolik dnů má nepřestupný rok?
  • Kolik je tři krát osm?
  • Kolik je šest krát sedm?
« Poslední změna: 17. 05. 2010, 21:42:46 od Ondřej Caletka »

Xjmeno363a

« Odpověď #36 kdy: 18. 05. 2010, 13:11:23 »
Přesně tak šestkrát sedm a odpověď číselně. Bude zcela dostatečné.
Každopádně z reakcí je vidět, že současný systém budí spíš negativní reakce a chtělo by to něco lepšího.

« Odpověď #37 kdy: 18. 05. 2010, 13:52:32 »
Dobrá, jdu to předělat na výpočty s odpovědí slovy.

« Odpověď #38 kdy: 18. 05. 2010, 13:57:40 »
Tak to asi nemusite vybec resit. Ctenarum jde o to aby nemuseli u odpovedi pouzivat diakritiku a pokud zustanou odpovedi slovy s podminkou diakritiky tak se v podstate nic nezmeni  :(

« Odpověď #39 kdy: 18. 05. 2010, 14:01:38 »
Nene, dám tam odpovědi bez diakritiky. V klídečku. Za minutku to bude.

« Odpověď #40 kdy: 18. 05. 2010, 14:13:43 »
Hotovo, můžete si to vyzkoušet. Vymyslel jsem hromádku jednoduchých otázek, na všechny se odpovídá slovy a žádné ze slov neobsahuje diakritiku.

« Odpověď #41 kdy: 18. 05. 2010, 15:05:31 »
V pohode, ale nazvy mesicu jsou pro slovaky utrpeni, jakozto pouzivaji mezinarodni vyrazy, a ceske mesice neznaji... Urcite je to skvela ochrana protoze boti to take neumi, ale ... štvrtý je predsa apríl, a posledný december :)

« Odpověď #42 kdy: 18. 05. 2010, 15:32:54 »
Pravda, ale s takovou můžeme říct, že i číslovky budou problém a skoro cokoliv dalšího.

Virag

« Odpověď #43 kdy: 18. 05. 2010, 18:01:20 »
Pan Google zatím pomáhá...

Jenda

« Odpověď #44 kdy: 18. 05. 2010, 18:24:39 »
Hotovo, můžete si to vyzkoušet. Vymyslel jsem hromádku jednoduchých otázek, na všechny se odpovídá slovy a žádné ze slov neobsahuje diakritiku.
A můžete mi ještě osvětlit, proč tam jsou ty otázky dvě? ;-)