No musim uznat ze pouzit Pi jako konzolu je zajimavej napad. Jen mam blbou zkusenost s udrzovanim a motivaci komunity.Ale i tak doufam ze budes mit vic stesti nez ja.
Jeden problem vidim ze Raspberri snad zatim nema vymyslenej display pro prenosnou verzi a mam pocit ze celkove ovladaci prvky budou chtit domaci bastl. Jinak me napadlo zatlacit na komunitu kolem open doom 3 enginu jestli by nespachali alternativu k unity3d nebo UDK.
Uprimne receno jsem mel na mysli jiny typy her, nez s pouzitim 3D klasickych enginu. Ale temto 3D hram bych se taky nebranil. Koneckoncu vyuzit silu Raspberry Pi naplno by byl urcite zajimavy boj. Ja spis vychazim z toho, ze hry na Raspberry Pi by mely mit nizkou cenu a nebo nizke naklady na vyvoj.
Prirovnal bych to k tvorbe her na 8-mi bitove pocitace, kdy hru delaly 1-3 lidi. I kdyz na Raspberry Pi by tymy samozrejme byly asi vetsi, ale i mensi. Jaky hry bych si predstavoval? Trba takovy pociny, jako Machinarium, Darwinia, World of Goo apod. To jsou jiste zajimavy a originalni hry s nizkymi naklady a pravdepodobne nizkou cenou. Takovyhle developeri by urcite uvitaly, kdyby mely podporu v platforme, jako by mohla byt Raspberry Pi. A kdyby existovalo misto, kde by se soustredily informace o techto hrach, a kde by slo tyto hry i koupit, pripadne stahnout zdarma, pokud by to byly freewary (to je ta komunita podobna YouTube), myslim ze vyvojari techto her by byli navysost radi.
A nejenom hry, ale i dalsi software. Dokazu se predstavit, ze do Raspberry Pi by sly pripojit casti stavebnice LEGO (roboty, plottery apod.), nebo detske MIDI klavesy, nebo fotaky a kamery (tvorba domacich videi a hudby - nebo amaterska tvorba filmu a hudby, ci jen takove hrani si). Kdyby sly k tomu pripojit treba i Wii ovladace, Microsoft Kinect, teplomery, kompasy, zarizeni chemicke laboratore, elektronicka domaci udelatka a vubec vsechno mozny. A navic kdyby existovalo nejake jednoduche programovaci prostredi, jako byl 8-mi bitovy BASIC - to je doslova hracka.
Steve Jobs tohle delal s iPhonem, ale chtel za to nekrestansky penize. Raspberry Pi by naopak melo vyuzit sve prednosti levneho a nizkonakladoveho strojecku - doslova male hracky. Ja si dokazu treba predstavit, ze Raspberry Pi by vypadalo jako prvky stavebnice LEGO s krasnym plastovym obalem s temi spojovacimi prvky. Fantazie nabizi toho spoustu. Dulezity na tom je to, ze kdyz to rodice koupi detem a ony to rozbiji, tak to nebude stat tolik, jako kdyby se jejich ratolest s pajkou v ruce vrhla na PC za 20.000kc.
Vzpominam, jak se tady v Ceskoslevensku prodavala stavebnice "Mato", coz byl v podstate 8-mi bitovy pocitac Sinclair, ale musel se slozit jako stavebnice. Tenkrat se tomu vsichni smaly, protoze to nemelo zrovna hezky design a nebylo to zrovna kvalitne udelany. Ale pokud by firma Raspberry Pi vyrabela prvky stavebnice, ze kterych by slo slozit pocitac - jako treba koupit Raspberry Pi a pak dokoupit port MIDI, nebo grafickou karticku, nebo port pro Joystick, nebo prvky pro mereni ve fyzikalni raboratori apod. a to skladat. Ja myslim, ze stredni skoly by jim to utrhly i s rukama, kdyby s tim sly na trh a bylo to levny a hlavne kvalitni.
Urcite by vznikly i casopisy a weby kolem toho. No zkratka napadu je hodne. Staci to dat do kupy a vlitnout na to.