Je dnes ještě potřeba záložní mail server?

Tomas

Je dnes ještě potřeba záložní mail server?
« kdy: 19. 03. 2012, 09:54:34 »
Zdravim,

mohl bych vas pozadat o nazor na nasledujici zalezitost.

Je dnes jeste potreba zalozni mail server definovany v MX zaznamech pro spolecnost stredni velikosti?

Diky za nazory, Tomas.
« Poslední změna: 19. 03. 2012, 10:20:53 od Petr Krčmář »

neron

Re:Je dnes jeste potreba zalozni mail server?
« Odpověď #1 kdy: 19. 03. 2012, 10:01:46 »
To záleží na tom, jak je pro vás pošta důležitá. Pokud dojde k výpadku primárního, bude veškerá příchozí pošta nedoručena (pokud to bude výpadek v řádu hodin). Záložní MX ji přijme a doručí ji až se primární vzpamatuje.

« Odpověď #2 kdy: 19. 03. 2012, 10:15:56 »
To záleží na tom, jak je pro vás pošta důležitá. Pokud dojde k výpadku primárního, bude veškerá příchozí pošta nedoručena (pokud to bude výpadek v řádu hodin). Záložní MX ji přijme a doručí ji až se primární vzpamatuje.

Sirite bludy - kazdy slusne vychovany mailserver se snazi na cilovy mailserver co nefunguje pravidelne dorucovat postu a mel by to delat minimalne 24 hodin, nez mail vrati odesilateli jako nedorucitelny. Kdyz by to tak nebylo, nefungoval by treba greylisting ;-)

TKL

Re:Je dnes ještě potřeba záložní mail server?
« Odpověď #3 kdy: 19. 03. 2012, 10:34:06 »
Pavel Rauš: zase takové bludy to nejsou. V případě greylistingu totiž server pošle při kontaktu druhé straně odpověď, že je dočasně nedostupný, což je trochu jiná situace, než když je nedostupný fyzicky.

Já osobně bych záložní mailserver doporučil. V době virtualizace to nepředstavuje žádné další náklady na hardware a v případě delšího výpadku primárního serveru máte poštu v případě potřeby kdykoliv k dispozici (tedy pokud zrovna nepoužíváte např. záložní MX providera).
Navíc můžete celkem v klidu provádět údržbu primáru a víte, že po jeho nahození máte všechny maily doručeny okamžitě, kdežto v případě čekání na opětovný pokus o doručení ze serveru odesílatele se čekání může protáhnout i na několik hodin.

RDa

« Odpověď #4 kdy: 19. 03. 2012, 11:49:35 »
Zalozni mail server ma sve opodstatneni pokud by vase firma byla vypadkem emailu na par hodin znatelne poskozena.

Lepsi je investovat prostredky radeji do dokonale fungujiciho reseni - byt jeden mail server, ale s adminem ktery ho je schopen pri rozbiti dat do poradku ihned.

Co se tyce dorucovani je to takto: za email ruci server ktery ho ma u sebe a bude se snazit o jeho opakovatelne doruceni v kazdem pripade krome vyslovene fatalnich situaci vedoucich k neroducitelnosti (ktere jsou: odpoved 5xx od mx - typicky nenalezeny ucet, prekrocena kvota, nebo velikost emailu, krome toho mail nelze dorucit jen kdyz neexistuje domena).

Chyba typu server je zrovna vypnut neobstoji - protoze to je jen docasna chyba z pohledu dorucovatele - nelze se pripojit, samozrejme zkusime pozdeji (dorucovatel vi ze prijemce existuje).

Ale kdyz jste amater/nadsenec a chcete mit 2 MX, ma to smysl pokud je budete mit na 2 serverech v rozdilnem housingu..  vytvaret virtual ma smysl snad jen pokud se aktivne rypete v konfiguraci mejlu - coz by dobry admin tolik delat nemel :)

neron

« Odpověď #5 kdy: 19. 03. 2012, 14:42:09 »
Sirite bludy - kazdy slusne vychovany mailserver se snazi na cilovy mailserver co nefunguje pravidelne dorucovat postu a mel by to delat minimalne 24 hodin, nez mail vrati odesilateli jako nedorucitelny. Kdyz by to tak nebylo, nefungoval by treba greylisting ;-)

Já jsem ale psal výpadek v řádu hodin.

KapitánRUM

« Odpověď #6 kdy: 19. 03. 2012, 15:08:54 »
NEJEN jako záložní mailserver je ideální VPSko!
Klidně to za 99,- Kč: http://www.xenzone.cz/tarify.htm

- není tu HW, který se může rozbít a bude se čekat na jeho náhradu
- oprava se dá provést vzdáleně

Tahle otázka je od začátku špatně postavená!
Otázka nemá být na fórum, ale pro ředitele té firmy:
"Máte dobrý e-mailový server, ale kdyby se rozbil, výpadek bude trvat tak a tak dlouho, každý, kdo Vám napíše, bude nejspíš upozorněn, že se e-mail nepovedlo doručit. Za 12 stovek ročně a pár drobných pro mě se situace změní tak, že o poštu v případě výpadku nepřijdete."

Ať si to rozhodne ředitel!

No a pokud jsem já ten IT manager, tak je to taky blbá otázka, jestliže výdaje na IT jsou cca okolo 300 000 ročně, 1200 se tam už schová ne?

« Odpověď #7 kdy: 20. 03. 2012, 01:28:06 »
Záložní MX akorát přitahuje spam. Pokud upadne primární MX, tak příjdete jen o maily, které má ve frontě (které přijal, ale ještě neodeslal). Po obnovení primárního MX pošta ze SMTP peerů příjde (i když třeba se zpožděním): TTL pošty ve frontě bývá minimálně 5 dní, což je dost času pro obnovení primárního MX.

Lenin POWER!

• 434
  • Nekecat a delat!
    • Zobrazit profil
    • Tribut Leninovi
« Odpověď #8 kdy: 20. 03. 2012, 10:52:51 »
V případě greylistingu totiž server pošle při kontaktu druhé straně odpověď, že je dočasně nedostupný, což je trochu jiná situace, než když je nedostupný fyzicky.

Já osobně bych záložní mailserver doporučil, nepředstavuje žádné další náklady
1. presne, velky servery (nas taky) kdyz dostane timeout na vsechny MX zaznamy tak to hned vrati

2. Zalozni MX dneska uz neritahujou spamery. Na svy domene mi zalozni MX zlikviduje 2-3 spamy za hodinu, primarni
dela 10-20 spamu/hodinu.

3. sekundarni MX nestoji nic, jen par desitek minut nastaveni. Neni duvod proc ho nemit. My treba mame 3. Penize setrte na spravnem miste.

Ed

« Odpověď #9 kdy: 20. 03. 2012, 17:17:25 »
Zalozni mail server ma sve opodstatneni pokud by vase firma byla vypadkem emailu na par hodin znatelne poskozena.

Lepsi je investovat prostredky radeji do dokonale fungujiciho reseni - byt jeden mail server, ale s adminem ktery ho je schopen pri rozbiti dat do poradku ihned.

Nemate pravdu. Jednak to, co uz psal Lenin, za druhe se stava, ze prijemce kontroluje, zda je mozne na adresu odesilatele dorucit mail (sender verification). Pokud nebudete mit zadne funkcni MX, nic od vas neprijme.

Zalozni MX pritahuje (pritahovalo) spammery, ale to se resi tak, ze sekundar nakonfigurujete tak, aby prijimal postu pro stejne adresy jako primar. A pripadne jeste pridate treti MX, ktery treba nasmerujete do cerne diry ;-).

Sten

« Odpověď #10 kdy: 20. 03. 2012, 17:41:24 »
Záložní MX akorát přitahuje spam. Pokud upadne primární MX, tak příjdete jen o maily, které má ve frontě (které přijal, ale ještě neodeslal). Po obnovení primárního MX pošta ze SMTP peerů příjde (i když třeba se zpožděním): TTL pošty ve frontě bývá minimálně 5 dní, což je dost času pro obnovení primárního MX.

Z vlastní zkušenosti mají velké servery (určitě Sezam a Google) TTL fronty nastavený na tři dny. I když je možné, že se tak chovají jenom na No Route To Host a při timeoutu zprávu vrátí hned.

Na druhou stranu rozumná firma by měla mít nejméně dva mail servery s replikací, poštovní server sice do druhého dne opravíte, ale když půl pracovního dne nepůjde pošta, tak vás šéf určitě nepochválí. A nastavit potom slave server jako záložní MX, s tím, že při výpadku jej přepnete na master server, je už jenom jedna změna DNS záznamu.

DgBd

• 282
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 20. 03. 2012, 17:59:01 »
V případě greylistingu totiž server pošle při kontaktu druhé straně odpověď, že je dočasně nedostupný, což je trochu jiná situace, než když je nedostupný fyzicky.

Já osobně bych záložní mailserver doporučil, nepředstavuje žádné další náklady
1. presne, velky servery (nas taky) kdyz dostane timeout na vsechny MX zaznamy tak to hned vrati

V tom případě doporučuju přečíst RFC 2821, část 4.5.4.1:

The sender MUST delay retrying a particular destination after one
   attempt has failed.  In general, the retry interval SHOULD be at
   least 30 minutes; however, more sophisticated and variable strategies
   will be beneficial when the SMTP client can determine the reason for
   non-delivery.

Retries continue until the message is transmitted or the sender gives
   up; the give-up time generally needs to be at least 4-5 days.  The
   parameters to the retry algorithm MUST be configurable.

Asi bych se držel spíš doporučení v RFC:
Experience suggests that failures are typically transient (the target
   system or its connection has crashed), favoring a policy of two
   connection attempts in the first hour the message is in the queue,
   and then backing off to one every two or three hours.

Lenin POWER!

• 434
  • Nekecat a delat!
    • Zobrazit profil
    • Tribut Leninovi
« Odpověď #12 kdy: 21. 03. 2012, 09:55:31 »
V tom případě doporučuju přečíst RFC 2821, část 4.5.4.1:
Ja doporucuji se namisto modleni k RFC nasmerovat na Jezise Krista.

Kdyz chcete byt v zivote uspesni kamaradte se s uspesnymi. Ti kuprikladu maji:
   a) multihoming konektivitivu
   b) oba DNS servery jim nebezi na stejne masine
   c) maji backup mail server
   d) maji kompetentni adminy co svy praci rozumi

Jak rika bible:

Kdo chodí s moudrými, bude moudrý,
kdo kamarádí s tupci, ztroskotá.
Rozvážný moudře rozumí své cestě,
hlupáci ale tupě pěstují sebeklam.

ja ziju tak abych snadno rozeznal schopny od neschopnych. Kdyz ke mne prijde nekdo kdo chce delat management tak mu kuprikladu reknu at si da 2 mile prekazek na nasi draze a pak mi rekne cas. Kdyz prijde uhonenej a pravdive rekne ze nedal ani mili (netrenovanej) ale ze na tom makne a za 14 dnu ty vysledky budou tak to s nim zkusim. Kdyz mi keca nebo kdyz se vymlouva proc to neni mozne udelat tak at si jde jinam.

Zalezi na tom jaky pristup k zivotu zvolite. Vemte si treba tohle forum: ztraci to private messages a neustale mne to odhlasuje. Kdy to bude opraveny? Nikdy. Pritom existuje tolik softu do PHP ktery umi delat forum a nezlobi a umi z tohodle fora udelat import. Kdyby se na tom maklo tak to je za par dnu vyreseny a nemusim delat pokazdy Copy nez zmacknu Post.

Kdybych ja cekal az se mi vsechno udela samo tak dneska jsem porad nula. Uspesni lide nejsou uspesni protoze nemaji zadne problemy, oni jsou uspesni protoze umi ty problemy vyresit.

Dobrou noc.

Sten

« Odpověď #13 kdy: 21. 03. 2012, 10:23:26 »
Tady se míchají dvě věci. RFC je vhodné dodržovat na odchozí straně („buď konzervativní při odesílání…“, však to všichni známe), protože ne všichni jsou komerční firma, třeba charitě (nebo státním instuticím :) ) dvoudenní výpadek serveru moc nevadí, zatímco ta tisícovka ročně je pro ně problém. RFC jasně říká, že by ten dvoudenní výpadek znamenal dvoudenní zpoždění a nulové ztráty, a má to svůj důvod (a corporate image určitě bude říkat něco ve smyslu, že ke svým zákazníkům musíte být tolerantní). Na druhou stranu když komerční firmě nepřijdou mejly od zákazníků ani druhý den, nemusí už chodit ani admin.

Btw. tohle fórum je fakt strašný, třikrát po sobě mi to hodilo: Numeric request keys are invalid.