Doporučte notebook do 15 000 Kč

Nomen

Re:Doporučte notebook do 15 000 Kč
« Odpověď #15 kdy: 27. 02. 2012, 16:02:01 »
...PC máme v pokoji...

15-17" u NB sloužícího jako druhý počítač? Proč tak velký? Co něco jako ThinkPad Edge E120?

Lol Phirae

« Odpověď #16 kdy: 27. 02. 2012, 16:10:17 »
Proč tak velký?

Aby se s tím dalo pracovat! 11" displej je dobrej tak maximálně na čumění na redtube.com  ::)

« Odpověď #17 kdy: 27. 02. 2012, 16:27:52 »
[Pavel 'TIGER' Růžička] Já mám takový životní styl. Neutrácím zbytečně za "levné" věci, za dobré si jsem ochotný připlácet, ale jen pokud mají opravdu význam. Na moje použití, které je ale do puntíku stejné, jako u bobika, je opravdu zbytečné si kupovat extra výkon za neúměrně vyšší peníze. K tomu stačí opravdu i ta konfigurace té T42 (43). Max. si přikoupit RAMku, samozřejmostí je novej HDD - to je spotřební zboží a pokud mám ukládat data, tak na HDD bez historie ne. (Mimochodem u toho inzerátu píše o novým HDD. Prodejce znám, kupoval jsem od něj postupně 5 podobných kousků pro rodinu, se zárukou, po dohodě bez HDD... Ale tím nechci prosazovat jednoho svého prodejce, ale značku a typ ntb.)

Lidi okolo mě si berou leasingy na nová auta. Mají záruku 2 roky (někde třeba 7 let, ale jen do nějaké výše Km, kterou stejně projede průměrně do práce dojíždějící za max 2 roky). Na záruku se nevztahuje běžná údržba a opotřebování, opravy a výměny jen ve schváleném autorizovaném servise. To je min. 10x přetažená cena za oleje, filtry olejové, vzduchové, ventilační (většinou vzduchový a pylový vydrží 2-3x déle, ale takový je předpis, aby nepadla záruka), řemeny, svíčky, brzdy, výfuky...
Celkově nové auto v záruce vyjde tak v průměru na 20tisíc ročně na údržbu.
Po 5-7 letech je auto prakticky na odpis, protože zrezne a odejde prakticky vše - nekvalitní díly použité při výrobě pro dosažení co nejnižší ceny na úkor životnosti (proč vyrábět něco na věky, když je potřeba prodávat)..

Já mám 20 let staré volvo, 20 tisíc na údržbu mi vychází tak na 4-5let. Auto vyráběné ještě poctivě, pozinkované = nerezne, většina dílů je originál od výroby...

To že žere víc? Než se projede rozdíl v pohoných hmotách, tak nové auto už je stejně po smrti a je potřeba koupit nové. Že je neekologické mít staré auto? Kolik se toho ale spálí a spotřebuje na výrobu nového?

Takže kolik toho kdo ušetří, když si koupí nové auto za 300 tisíc s vidinou bezporuchovosti a levného provozu..? :-D 20 let staré volvo odvede stejnou práci za pořizovací cenu 20-30tis... (To když bylo nové, stálo 2 miliony. V době kdy tu byl průměrný plat 3 tisíce.)

To jen taková paralela, která mi právě pro výraznější finanční rozdíly přijde nápadnější..

Pokud ovšem nejsi manager, který jezdí každý den Praha-Brno-Praha a delší cesty. To si ale stejně nemůžeš koupit auto za 300, ale alespoň za 3/4 milionu.. (Pokud potřebuješ výkonný notebook, který něco vydrží, pak nějaký nový vyšší třídy - za alespoň 2x tolik peněz, než je dané maximum..)

bobik

« Odpověď #18 kdy: 27. 02. 2012, 16:53:08 »
A co si myslíte o tomhle , dostal jsem na něj tip a tak by mě zajímaly Vaše názory na něj....

http://www.alza.cz/lenovo-ideapad-g570-dark-metal-d289068.htm?kampan=adw1_notebooky_lenovo-produkty&gclid=CJbrg7m_vq4CFckx3wodA0zDNQ

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #19 kdy: 27. 02. 2012, 16:56:19 »
IdeaPadu se vyhni ... jedině řadu ThinkPad ... konstrukčně jsou mnohem horší, používají jinou servisní síť a jsou poruchovější.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #20 kdy: 27. 02. 2012, 17:01:24 »
[Václav Kost] Váš postoj s automobilem plně chápu, ale notebook je úplně něco jiného.

T40 bychy doporučil někomu na stavbu, do špinavého prostředí, ale ne do obýváku na stůl. Des je přeci jen rychlejší WiFi, rychlejší USB, rychlejší procesory, desky jsou stavěné na více paměti a při systémech a aplikacích, které se dnes programují člověk žádá rychlou odezvu.

Napište mi v čem je T520 konstrukčně horší, než T40 a můžeme o tom diskutovat. Můj názor je, že ona T520 přežije i tu vaší T40. Ano může se natrefit na špatný kus, ale to i u prodeje z druhé ruky .... toto riziko bylo vždy.

bobik

« Odpověď #21 kdy: 27. 02. 2012, 17:03:52 »
Ještě se zeptám pořád přemýšlím jestli 15 nebo 17 velikost...

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #22 kdy: 27. 02. 2012, 17:13:28 »
Záleží na tom, jaký máte zrak, jak moc ho budete přenášet atp. Také platí pravidlo, čím větší display, tím větší spotřeba na baterii.

bobik

« Odpověď #23 kdy: 27. 02. 2012, 17:18:56 »
Zkusíte mi prosím doporučit nějaký z řady thinkpad bud 15 nebo 17 jestli delaji .
Diky moc ...

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #24 kdy: 27. 02. 2012, 17:25:14 »
Už u byla zmíněná T520, to je ona 15" .... 17" ThinkPad se snad nedělá ...

bobik

« Odpověď #25 kdy: 27. 02. 2012, 17:31:44 »
Ale ta cena je trochu jinde já našel t520 za cca kolem 18 t.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #26 kdy: 27. 02. 2012, 17:53:52 »
A to nemáte někoho známého, kdo by si to mohl dát do nákladů a vrátil Vám DPH?

« Odpověď #27 kdy: 27. 02. 2012, 18:03:28 »
[Pavel 'TIGER' Růžička] Popravdě sem se musel podívat na alzu, abych věděl, co že to je ta T520. V nových se vážně nevyznám a nestarám se o ně (nemám takovou potřebu).

Neměl jsem jí, neviděl jsem jí, ale klidně bych se s Vámi (myslel jsem si, že se v linuxáckých diskusích vždycky tykalo, ale když mi vykáte.. :-( ) sešel a můžem zorganizovat mé každoroční čištění -rozebrat do šroubku a pořádně vyčistit- zároveň u můj a u Váš (předpokládám, máte T520).

Na první pohled podle obrázku mě už ale jeden nedostatek napadl. Reproduktory vedle klávesnice obrácené vzhůru, tudíž již určitě nebude politívzdornej, jako starší...

Jinak co se do kvality týče, znám detailně (do posledního šroubku) T43, T60, X61 a přesně v tomhle pořadí také klesá kvalita zpracování a odolnosti. Zatím co 43 má snad dokonalou prošroubovanou "sendvičovou" konstrukci, T60 už má snad o polovinu méně šroubků (bodů vzájemného upevnění) a uvnitř výztuhy jsou takové ve srovnání s 43 fórové -i když ve srovnání se stejně starým Asusem, který mám také podobně "v ruce", je i ta 60ka velmi dobrá... O tom X nevím, na kolik se mám rozepisovat, je to přecijen jiná kategorie, tam bude asi ošizená konstrukce účelně kvůli mobilitě a hmotnosti..

Netvrdím, že jsem si 100% jistý o horší kvalitě, třeba by mě překvapil...ale už ty reproduktory jsou důvod, proč si jej za pár let z druhé ruky nekoupím. 18tisíc a víc (podle konfigurace) bych za něj teď rozhodně nedal, na stejnou práci mi dobře poslouží stará herka za pár. ;-)

« Odpověď #28 kdy: 27. 02. 2012, 18:20:44 »
Myslim, ze se to tady vybocilo tematu. Z dotazu bobika jsem pochopil, ze pro ntb se rozhodl z duvodu prostoru a asi nebude chtit starsi stroj. A pokud bude nekam cestovat tak asi minimalne. Pokud je to tak tak asi ani nebude moc resit odolnost a konstrukci aby byla z odolny slitiny  ;)

« Odpověď #29 kdy: 27. 02. 2012, 18:28:36 »
[alex430] Ale určitě u něj bude pít a má dítě které riziko polití zvyšuje. Jen prostě každýmu doporučuji obklopovat se spíše předimenzovanými stroji, protože ty nižší nároky ustojí, než naopak. ;-) No a pokud nechce investovat o dost víc peněz do ntb., než je jeho maximum, tak ať se smíří se starou herkou, za ušetřené peníze je dnes pro děti tolik pěkných hraček (se kterými si stejně ve výsledku hrají víc tatínkové :-D )