VŠ Báňská: obor Aplikovaná informatika

Viky

To je fakt legrační čím dál víc!
« Odpověď #60 kdy: 09. 02. 2012, 17:42:03 »
Lidi, kteří jsou schopni napsat "mi jsme" nebo "výrazi", studují vysokou školu a ještě ostatní častují nadávkami? Tak to už neříkám nic - snad jen tolik, že existují gymnázia, na kterých by s takovými "znalostmi" ani neodmaturovali. A jak by řekl jeden profesor - "jak chcete zvládnout jazyk programovací, když nezvládáte ani ten rodný!"

K tomu slovíčkaření - rozdíl mezi universitou a technickou universitou je asi podobný, jako rozdíl mezi číslem a sudým číslem. Universita by měla nabízet universum vědění, technická universita universum technického vědění. Nechápu, co je na tom tak nepochopitelného. Samozřejmě, že výzkumnou universitou může být i universita technická a naopak - pokud klasická universita nemá k výzkumu dostatečné kapacity, neexistuje důvod, aby měla status výzkumné university; to, že disponuje všemi možnými (i nemožnými) fakultami, přece vůbec nijak nesouvisí se schopností podílet se na výzkumu.

A konečně - spousta lidí nějak nechápe, od čeho vysoká škola vlastně je, a pak se strašně diví, že se tam po nich chce něco trochu jiného, než co si představovali. Vysoká škola má studenta vybavit především obecně platnými vědomostmi a schopnostmi, pomocí nichž už samostatně zvládne ty konkrétní. Absolvent, kterého perfektně naučili C++, ale bude naprosto k ničemu, když mu řeknu "tady je program ve Fortranu 77, je třeba změnit to a to a dořešit ten a ten problém", nebo který perfektně zvládá 8051, ale když mu řeknu "je to postavené na Blackfinu 531", bude v koncích, je k ničemu - přesněji, jeho vzdělání je středoškolské a ne vysokoškolské. Rozdíl je ten, že od prvních se očekává schopnost orientovat se a řešit známé problémy, zatímco od druhých navíc a především i problémy neznámé a k jejich řešení používat vhodné nástroje a postupy a nikoli se omezovat jen na nástroje a postupy, jež dotyčný zná. A to bez obecných znalostí efektivně možné opravdu není. Stejně tak zaměstnavatelé zhusta nechápou, že těžiště schopností absolventa VŠ neleží v tom, že by uměl perfektně kódovat ve Visual Studiu, ale právě ve schopnostech zorientovat se v náročných problémech a najít pro ně vhodná řešení. A když někdo tvrdí hlouposti typu "no jo, to je špatná škola, když tam učí Pascal" atp., dokládá to jen naprosté nepochopení toho, co jsem tu napsal. VŠ, jež musí rok co rok inovovat většinu svých přednášek, smrdí - znamená to, že většina látky je nedostatečně obecná.
To, že byl někdo pro prváky na VŠ počítačovým mágem toho "středoškolského typu", ale už nezvládá úkoly na něj kladené na VŠ, vůbec neznamená, že by ta VŠ byla špatná. Buď má dotyčný prostě jiné priority a zjistil, že ty vysokoškolské znalosti vlastně ke své práci nepotřebuje, nebo na ně prostě nemá. Pokud ti prváci to nadání mají a taktéž dostatek píle tu školu zvládnout, pak se k těm "středoškolským" schopnostem toho "mága" potom dopracují během jednoho roku, bude-li to nutné, narozdíl od něj, který k tomu potřeboval de facto celý svůj život.

bedna

Re:VŠ Báňská: obor Aplikovaná informatika
« Odpověď #61 kdy: 09. 02. 2012, 18:02:28 »
Líbí se mi, jak se stále a dokola dva lidé přesvědčují, jaká škola je jaká. A popravdě, jsem Čech a vy také, takže vám asi hodně vadí, že vám někdo špiní vaši školu, že? :-) Co tak odhlédnout od toho, že nic o té druhé škole nevíte (ala UPOL, alá VŠB a tak dále) a přestat urážet normální studenty, kteří svá studia neprochlastali?!

Nemo7

Re:To je fakt legrační čím dál víc!
« Odpověď #62 kdy: 09. 02. 2012, 18:19:23 »
- to, že disponuje všemi možnými (i nemožnými) fakultami, přece vůbec nijak nesouvisí se schopností podílet se na výzkumu.
- ...Rozdíl je ten, že od prvních se očekává schopnost orientovat se a řešit známé problémy, zatímco od druhých navíc a především i problémy neznámé a k jejich řešení používat vhodné nástroje a postupy a nikoli se omezovat jen na nástroje a postupy, jež dotyčný zná.
- Ukažte mi jednu malou a špičkovou světovou univerzitu s pár fakultami(tj. špičkovou univerzitu, která nemá všechny fakulty, co jsem vyjmenoval). Všechno jsou to velké univerzity, kde se výzkum koncentruje. Pokud je univerzita velká, tak má lepší podmínky pro nákupy, víc peněz, větší knihovnu :) a například lékařský výzkum a chemický může jet dohromady. To jsem se snažil příspěvkem říct.
- Ano, nebudeme se omezovat jen na nástroje a postupy, jež dotyčný zná. Perfektní absolventi VŠ. Sebevědomí na výši, na škole dělal úžasné pár řádkové programy v Prologu, všechno umí patřičně vědecky okecat a prakticky neumí vůbec nic. Přece OOP a UML je moc sprosté, já jsem IT vědec a řešil jsem daleko zajímavější problémy. Takový absolvent pak působí dost legračně, tyto základy by přece měl umět perfektně. Co je to za programátora, když neumí prakticky programovat v běžných jazycích ? To je jako kdyby absolvent VŠ chemického směru řekl - připravit vodík neumím žádným způsobem, to se učí na střední škole a bylo to i ve filmu "Cesta do hlubin študákovy duše". Tím se nebudu zabývat, to jsou strašně staré znalosti, patří na střední školy a je to pod úroveň vysokoškoláka. Já dělal na VŠ zajímavější věci, třeba kvantový popis molekul. Jednoduše řečeno - absolvent VŠ musí dobře znát "základy svého řemesla", jinak vypadá hodně legračně. Každý se pak logicky ptá co na té škole tolik let dělal, když neumí ani ten základ.

Nemo7

« Odpověď #63 kdy: 09. 02. 2012, 18:32:44 »
Trocha škodolibé radosti - pak že UPOL není výzkumná VŠ...

9. 2. 2012
Ke změně na první příčce letos došlo také v chemii. Novým lídrem tohoto žebříčku je Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, která porazila konkurenci dalších pěti škol včetně celé pražské VŠCHT.

http://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-54668460-univerzita-karlova-vzala-vse-primat-v-ekonomii

asdfghjkl

Re:VŠ Báňská-obor Aplikovaná informatika
« Odpověď #64 kdy: 09. 02. 2012, 18:54:45 »
No to je zase diskuze.Fascinuje mě, kolik zakomplexovaných blbečků má vždycky potřebu vyblejt ty své rozumy.

Jsem absolvent VŠB, a i když jsem nestudoval IT, přesto mě tento obor živí. Takže o škole to vůbec není, je vlastně úplně jedno co člověk vystuduje. Důležité je být skromný a být ochoten se stále rozvíjet. Nějaké žvásty studentíků rádoby exkluzivních škol, kteří nic nedokázali, mě nechávají zcela v klidu. Respektuju každého, kdo něco umí, a je jedno jakou školu studoval, ani zda má diplom nebo výuční list.

VŠB je dobrá škola, určitě bych ji nezavrhoval, oproti jiným VŠ má rozhodně co nabídnout a sám za sebe rozhodně doporučuji.

1) Výzkumná univerzita by hlavně měla mít všechny fakulty - lékařskou, právnickou, přírodovědeckou, filozofickou a pedagogickou. Všechny tyto fakulty(=kompletní zázemí) mají v ČR pouze 3 školy - UK, MU a UPOL.  VŠB nemá ani všechny fakulty. :D Takže UPOL je aspoň kompletní univerzita, různé VŠ učení(ekonomka, ČVUT a VUT) které vychovávají Ing.(ten titul je mimochodem česká specialita) nejsou žádné univerzity. 

Titul Ing. není ani česká, ani česko-slovenská specialita. Používá ho polovina Evropy od Německe až po Rusko, používají ho i USA. Pokud by nějaký zabedněnec nechápal rozdíl mezi Ing. a Mgr., tak technické vzdělání je úplně jiné než klasické univerzitní, průměrný abolvent Ing. v ČR musí absolvovat mnohem širší rozsah studia, více předmětů, až o 30% více hodin u prezenčního studia. Názorné je to zejména u oborů, kde lze lze univerzitní a inženýrský obor přímo srovnat (zejména přírodní vědy), jinde si to netroufám hodnotit. Je na každém, který typ školy mu vyhovuje, sám za sebe můžu říct, že mám mnohem raději technické VŠ.

Pokud bych chtěl kritizovat, jsou to právě klasické univerzity, které dneska produkují nesmyslné "taky-doktory", když udělují ty paskvily PhDr, RNDr, JUDr, PaeDr a podobné pseudo-doktoráty ideální pro každého, kdo chce být doktorem snadno a rychle. Takové paskvily technické VŠ vůbec nemají v repertoáru. ;D

jinak by mě zajímalo, co je to "kompletní univerzita", když na ní chybí elektrotechnika, strojírenství, stavebnictví a architektura, materiálové a surovinové inženýrství, ekonomie a management. Zato ty vaše tzv. kompletní univerzity vyučují právo, filozofii, teologii, sociologii a podobné pavědy, které zřejmě podle vás přináší inovace a posunují vědu kupředu. Ha ha ha  ;D

Sorry, ale jsi de*il? Ty vole dyť UPOL je uplně jinej level než nějaka VŠB. Ty vůbec nevíš NIC o náročnosti studia Informatiky na UPOL, tak bych prosil držeti papulku.

Pokud bych měl hodnotit jen podle svého kolegy, který si univerzitní vzdělání rozšiřuje o (další) obor informatiky na právě UPOL, pak můžu s klidem konstatovat, že student 2-3 ročníku Informatiky na VŠB alespoň rozumí pojmům jako TCP/IP, NAT, DHCP,  má alespoň zkušenost s jinými OS než Windows.

asdfghjkl

« Odpověď #65 kdy: 09. 02. 2012, 18:59:39 »
tomATOM: To bude asi věc názoru, mě osobně zajímá hodně informatika a ekonomie, takže pro mě je tenhle obor jasná volba..:) Nebaví mě elektro a fyzika.

Kombinaci Informatiky a Ekonomie lze vystudovat na EKF VŠB obory "Systémové inženýrství a informatika" a "Aplikovaná informatika". Osobně ale nepovažuji tuto fakultu za příliš kvalitní, informatiku bych rozhodně studoval na FEI. Tam se ale člověk minimálně úplným základům fyziky a elektro nevyhne. Zase je tam možnost rozvoje v aplikované matematice.

Nemo7

« Odpověď #66 kdy: 09. 02. 2012, 19:36:21 »
1) No to je zase diskuze.Fascinuje mě, kolik zakomplexovaných blbečků má vždycky potřebu vyblejt ty své rozumy. Jsem absolvent VŠB, a i když jsem nestudoval IT, přesto mě tento obor živí.
2) Respektuju každého, kdo něco umí, a je jedno jakou školu studoval, ani zda má diplom nebo výuční list.
3) Titul Ing. není ani česká, ani česko-slovenská specialita. Používá ho polovina Evropy od Německe až po Rusko, používají ho i USA. Pokud by nějaký zabedněnec nechápal rozdíl mezi Ing. a Mgr., tak technické vzdělání je úplně jiné než klasické univerzitní
4) jinak by mě zajímalo, co je to "kompletní univerzita", když na ní chybí elektrotechnika, strojírenství, stavebnictví a architektura, materiálové a surovinové inženýrství, ekonomie a management.
5) Zato ty vaše tzv. kompletní univerzity vyučují právo, filozofii, teologii, sociologii a podobné pavědy, které zřejmě podle vás přináší inovace a posunují vědu kupředu. Ha ha ha  ;D
Ad 1 Formou svého příspěvku děláte jako absolvent VŠB opravdu čest své "alma mater".
Ad 2 Souhlasím, už slavný fyzik R. P. Feynman řekl, že horší než blbec je studovaný blbec. Zatím jenom váhám, kam zařadit vás.
Ad 3 Máte pravdu, spletl jsem se. Titul Ing. je používaný i v jiných zemích. Váš styl argumentace ale stále přísluší spíš absolventům s výučním listem.
Ad 4 Tyto obory jsou na klasické univerzitě aplikovaná fyzika, chemie a matematika + psychologie. Vámi vyjmenované obory z nich složíte.  :)
Ad 5 Pokud by šel svět popsat pouze matematicky, tak nejsou potřeba a stačí technické VŠ. Bohužel svět nefunguje pouze matematicky. Například právo je potřeba už od středověku, je to staletími prověřený obor.  :) A kde se naučíte pořádně cizí jazyky než na FF? Průzkum veřejného mínění je zase sociologie a jak je vidět, tak praktické uplatnění najde(hodně i v ekonomie, kterou chválíte v bodě 4). Nejsou to pavědy jenom z důvodů, že nemůžou postupovat čistě matematicky. I ekonomie je pak pavěda, patří také do společenských věd stejně jako sociologie. -> Ekonomie je tedy vědou společenskou proto, že předmětem jejího zkoumání jsou lidští jedinci a prostřednictvím jejich interakcí i společnost.

asdfghjkl

« Odpověď #67 kdy: 09. 02. 2012, 19:38:57 »
1) Výzkumná univerzita by hlavně měla mít všechny fakulty - lékařskou, právnickou, přírodovědeckou, filozofickou a pedagogickou. Všechny tyto fakulty(=kompletní zázemí) mají v ČR pouze 3 školy - UK, MU a UPOL.

Ještě připomínka... Když si vezmeme žebřiček TOP10 světových univerzit, prakticky všechny vyučují Inženýrské obory.  Naopak filozofii, pedagogiku, nebo práva byste například CALTECHu nebo MIT hledal jen velmi těžko. Nejvíce táhnou technologie, inženýrství, přírodní vědy a lékařství včetně aplikovaných kombinací. Vaše názory jsou skutečně svérázné

asdfghjkl

« Odpověď #68 kdy: 09. 02. 2012, 19:43:33 »
4) jinak by mě zajímalo, co je to "kompletní univerzita", když na ní chybí elektrotechnika, strojírenství, stavebnictví a architektura, materiálové a surovinové inženýrství, ekonomie a management.
Ad 4 Tyto obory jsou na klasické univerzitě aplikovaná fyzika, chemie a matematika + psychologie. Vámi vyjmenované obory z nich složíte.  :)

Další komentáře nejsou potřeba ;D
Přeji hezký den.

A tazatelce přeji šťastnou volbu.

Nemo7

« Odpověď #69 kdy: 09. 02. 2012, 19:43:59 »
Ještě připomínka... Když si vezmeme žebřiček TOP10 světových univerzit, prakticky všechny vyučují Inženýrské obory.  Naopak filozofii, pedagogiku, nebo práva byste například CALTECHu nebo MIT hledal jen velmi těžko. Nejvíce táhnou technologie, inženýrství, přírodní vědy a lékařství včetně aplikovaných kombinací. Vaše názory jsou skutečně svérázné
Ale no tak...

1    Harvard University    USA
2    University of Oxford    UK
3    University of Cambridge    UK
4    Stanford University    USA
5    Massachusetts Institute of Technology    USA
6    University of California, Berkeley    USA
7    California Institute of Technology    USA
8    Princeton University    USA
9    Yale University    USA
10    University of Chicago    USA

http://www.ulinks.com/topuniversities.htm

Nemo7

« Odpověď #70 kdy: 09. 02. 2012, 19:46:20 »
Přeji hezký den.

Tazatelce také přeji šťastnou volbu. A vy argumentujte, rád se poučím.  ;D

Jose D

• 912
    • Zobrazit profil
« Odpověď #71 kdy: 09. 02. 2012, 19:49:34 »
s prosím nehádejte se tady.:)
No víš, to se dost vylučuje s naším vztahem k alma mater, kdy všichni víme, že zrovna ta naše škola je nejlepší ;)

Hele ještě tady nepadl jeden argument.. Vejška není jen o škole, ale taky o osamostatnění se, získání kontaktů a u lehčích škol i pracovních zkušeností.. Proto bych možná zvážil to Brno, je sice dál, ale člověka to dokope se sám o sebe postarat.. A koneckonců je míň špinavé než Ostrava ;) (neber to jako flejm proti Ostravě, ale znám to tam.. )

I tohle byl důvod proč jsem na menší školu (kam mě vzali bez přijímaček) nešel a radši zvolil jednu z českých metropolí.. Zatímco na lokální škole budou lepší lidi z okresu a pak ti co nevzali jinde, na "věhlasnou" školu se lidi sbíhají i ze zahraničí -> lepší konkurence -> lepší výkony.

A jak už tady někdo psal, koukni se jak škola komunikuje se studenty, jak o ně pečuje (úřední hodiny) na studijním oddělení, kolik má dohod se zahraničními školami na Erasmus.. Už to že škola má veřejné fórum pro diskuzi akademické obce něco znamená..

nikitie

« Odpověď #72 kdy: 09. 02. 2012, 19:52:34 »
tomATOM: To bude asi věc názoru, mě osobně zajímá hodně informatika a ekonomie, takže pro mě je tenhle obor jasná volba..:) Nebaví mě elektro a fyzika.

Kombinaci Informatiky a Ekonomie lze vystudovat na EKF VŠB obory "Systémové inženýrství a informatika" a "Aplikovaná informatika". Osobně ale nepovažuji tuto fakultu za příliš kvalitní, informatiku bych rozhodně studoval na FEI. Tam se ale člověk minimálně úplným základům fyziky a elektro nevyhne. Zase je tam možnost rozvoje v aplikované matematice.

No, ačkoli to tak nevypadá, přesně o tomto oboru by měla být tato diskuze.;) No právěže na FEI jsem původně chtěla, jenže ta fyzika a elektro mě od toho vážně odrazuje.. V aplikované informatice mi to příjde celé více přizpůspbené programování v kombinaci s ekonomickými předměty. A to je pro mě daleko přitažlivější.

nikitie

« Odpověď #73 kdy: 09. 02. 2012, 20:00:05 »
s prosím nehádejte se tady.:)
No víš, to se dost vylučuje s naším vztahem k alma mater, kdy všichni víme, že zrovna ta naše škola je nejlepší ;)

Hele ještě tady nepadl jeden argument.. Vejška není jen o škole, ale taky o osamostatnění se, získání kontaktů a u lehčích škol i pracovních zkušeností.. Proto bych možná zvážil to Brno, je sice dál, ale člověka to dokope se sám o sebe postarat.. A koneckonců je míň špinavé než Ostrava ;) (neber to jako flejm proti Ostravě, ale znám to tam.. )

I tohle byl důvod proč jsem na menší školu (kam mě vzali bez přijímaček) nešel a radši zvolil jednu z českých metropolí.. Zatímco na lokální škole budou lepší lidi z okresu a pak ti co nevzali jinde, na "věhlasnou" školu se lidi sbíhají i ze zahraničí -> lepší konkurence -> lepší výkony.

A jak už tady někdo psal, koukni se jak škola komunikuje se studenty, jak o ně pečuje (úřední hodiny) na studijním oddělení, kolik má dohod se zahraničními školami na Erasmus.. Už to že škola má veřejné fórum pro diskuzi akademické obce něco znamená..

No já vím, že Brno by bylo super i po téhle stránce.:) ale mám možná taky trochu menší problém s tím, že mám v Ostravě přítele..a o osamostatnění nejde, starám se o sebe sama nebydlím s rodiči. Ale čistěji v Brně je, to zase jo no.:)
a co se týče Erasmu, je na tom VŠB dobře.:)
no ještě to zvážím.:) docela dost mě tady všichni nahlodali..:D

nikitie

« Odpověď #74 kdy: 09. 02. 2012, 20:05:24 »
Přeji hezký den.

Tazatelce také přeji šťastnou volbu. A vy argumentujte, rád se poučím.  ;D

Děkuji. ;)..snad se nakonec, i s tou případnou tolik všemi nenáviděnou VŠB, nějak uplatním...:D