Debian: obnova ručně smazané konfigurace

Debian: obnova ručně smazané konfigurace
« kdy: 12. 01. 2012, 17:31:02 »
Řeším následující problém v Debianu Squeeze. Nainstaloval jsem balik nscd, jeho součástí je i initskript /etc/init.d/nscd. Pak jsem balíček odinstaloval a init skript v systému zůstal. Tak jsem ho smazal ručně.

Když jsem balík znovu nainstaloval, init skript se už neobjevil. Zjistil jsem, že to tak nejspíš má být, aspoň v Debain Policy Manual se píše:
Citace
However, note that dpkg will not replace a conffile that was removed by the user (or by a script). This is necessary because with some programs a missing file produces an effect hard or impossible to achieve in another way, so that a missing file needs to be kept that way if the user did it.

Proto se ptám:
  • Jak odinstalovat balík včetně konfiguračních souborů a initskriptů?
  • Jak vynutit přepsání uživatelem upravených/smazaných konfiguračních souborů a initskriptů při nové instalaci?

Předem díky za odpovědi.

ajaj

Re:Debian: obnova ručně smazané konfigurace
« Odpověď #1 kdy: 13. 01. 2012, 09:47:51 »
1. apt-get purge název_balíku - odstraní nainstalovaný balík i se systémovými konfiguračními soubory
2. pokud je ten soubor v .deb balíku, dá se vybalit a zkopírovat na dané místo ručně

« Odpověď #2 kdy: 13. 01. 2012, 10:21:07 »
Tak nakonec pomohlo odinstalovat pomocí purge, tím pádem dpkg i zapomněl, které konfigurační soubory jsem kdy vymazal a po nové instalaci se vše nainstalovalo.

Stejně by mě ale zajímalo, kde si dpkg tyto informace o stavu konfiguračních souborů ukládá a zda je možné uložené informace nějak uživatelsky editovat.

« Odpověď #3 kdy: 14. 01. 2012, 00:37:27 »
Ty informace je možné vyvolat pomocí

$ dpkg --status balíček

Vypíše to mimo jiné i seznam konfiguračních souborů, které balíčkovací systém ke konkrétnímu balíčku zná. U každého souboru je zaznamenán hash, takže dpkg pak při aktualizacích (a jiných akcích) pozná, jestli byl tento soubor měněn. Ty informace jsou uložené v souboru /var/lib/dpkg/status, ale při ručních zásazích pozor, abys nerozbil balíčkovací systém.