Dobry den,
vim, ze bych asi mel patrat spise ve WIN forech, ale mam pocit, ze tady je vice odborniku, navic se nejedna ani tak o konkretni reseni na WIN, jako spise o obecnou otazku.
Mam firemni sit - 3PC - a router
SERVER, USER1 USER2 a router D-Link, do ktereho jsou tyto PC zapojeny a WAN routeru je pripojeno k internetu s verejnou IP.
Sit v praci ma rozsahy - 192.168.1.1 - router, ktery ma DHCP a pak klienti, ti maji od DHCP adresy 192.168.1.10-15
Na PC SERVER (WXP PROF) jsem nainstaloval OPEN VPN server a rozchodil spojeni... Funguje to dobre, spojim se s nim z notebooku doma, dopingam se, pohoda. Prusvih je, ze nevim, CO TED... Je mi to k nicemu, jelikoz se dopingam jen na rozhrani VPN v XP PRO. SERVER ma jen jednu sitovku, pichnutou do routeru - 192.168.1.12 a vychozi brana 192.168.1.1 - coz je vlastne LAN a internet pro server.
Jenze, OPEN VPN pridalo dalsi adapter a co ted s nim ? Z notebooku doma se dostanu do prace na server, jenomze mam IP napr. 10.0.0.x ..... a LAN v praci timpadem nevidim. Proto se ptam, je mozne, aby notebook doma, po pripojeni do VPN ziskal adresu 192.168.1.14 - aby byl jakoby dalsi zasuvka, zapichnuta do routeru a videl tak okolni PC, jako by byl fyzicky pritomen v kancelari?
Premyslel jsem, pridat do serveru jeste jednu LAN kartu, tuto spojit - pres most s TUN adapterem a zapojit ji do routeru druhym kabelem. Jenze to je asi nesmysl. Nebo je resenim, prinutit nejak XP na serveru routovat sit 10.0.0.x do site 192.168.1.x ?
Druha moznost - jde to nejak zaridit primo na routeru? D link ktery tam ted mam nic neumi, ale dival jsem se na TP-Linky, ktere uz maji i static routing, apod. zalozky - neni tohle reseni pro spojeni dvou siti?
Premyslel jsem uz i nad mikrotikem do prace, na kterem pokud by dokazala bezet i VPNka, tak by mi odpadla starost se serverem na windowsech - tam by mohlo jet jen ucto, ale o mikrotiku nemam poneti.
Dokaze mi nekdo poradit, nebo alespon rict, jestli je to, co zamyslim realne? Potrebuji proste dosahnout stavu, kdy notebook, ktery mam na cestach, nebo doma, se po pripojeni do VPN pres nezabezpecenou sit (wifi) jakoby zapoji do routeru v praci, abych mohl vyuzivat sdileni souboru a aplikace, ktere bezi na urcitych PC v praci.
Hloda ve mne myslenka, jestli neni chyba, ze na internetu je primo router a pak az server, zda neni uplne spatna topologie site a nemel bych router vynechat, kdyz je OPENVPN v podstate na PC, ktery je az za nim?
Dekuji za radu, Petr