Tak jsem si zkoušel na internetu něco najít, ale nastudoval jsem pouze spousty teorie, ale praktický ukázky jsem nikde nenašel. :-(
Každopádně minimálně na to, abych zobrazil všechny žánry, interprety a alba, bude výhodné mít samostatnou tabulku. Ta ještě bude obsahovat cestu k obrázku (interpreta nebo alba). Akorát nevím, jak to správně provázat. V Excelu jsem namaloval takový graf, jak by to asi mělo vypadat:

Filtrovat se bude vždy pouze zleva doprava. Čili nikdy asi nebudu chtít vědět, kdo všechno vydal album s názvem "Best of".
Samozřejmě ta poslední tabulka bude mít mnohem víc sloupců a údajů. Je logické, že sloupce žánr a autor nemusí mít syntetický primární klíč, naopak album ho mít musí.
Potřeboval bych pomoc s tím, jak tuto strukturu prakticky vytvořit (přímo SQL příkazy). Stačí nějaký nástřel, zbytek už si odvodím a domyslím. A nebo alespoň odkaz s praktickými ukázkami, jak spojovat tabulky.
Potom také nevím, jak v tomto případě vyhledám následující věci:
1) Všechny alba a písničky od Elvise s hodnocením vyšším než 3.
2) Všechny interprety, alba a písničky ze 60. let
3) Všechno kromě Country
Předpokládám, že pro vyhledání písniček samotných mi vytvoření dalších tabulek nic nepřinese, ale urychlí se tím výrazně výpis ostatních sloupců. U prvních 2 výpisů z mých příkladů se asi neurychlí vůbec nic, předpokládám.
Ještě závěrem podotýkám, že do databáze se údaje ukládají automaticky proskenováním adresáře s písničkami. Každá písnička tedy pouze jednoho interpreta, jedno album atd. Pokud je jedna písnička na dvou albech, není to pro mě ta samá písnička (bude to jiný soubor). Písničky by mohly mít teoreticky víc žánrů, ale tím bych to asi nechtěl komplikovat, takže i ten bude pouze jeden.
Jak tedy prakticky na to?