Dobrý den, stala se mi taková nemilá věc. Na digitální kameře byla na SD kartu nahráno krátké video. Bohužel bylo omylem smazáno dříve, než bylo překopírováno na počítač. Naštěstí jsem brzy po této události zasáhl, připojil sd kartu do počítače a provedl "cp /dev/sdc1 ~/obraz", nebo něco na ten styl, přesně si to nepamatuju. Tedy předpokládám, že se jedná o obraz oddílu nebo celé sd karty. Když soubor v náhodném místě rozříznu a zkusím přehrát, tak některé přehrávače přehrají video, které tam skutečně bylo. Dokonce mám to štěstí, že hledané video je přímo na začátku douboru. Sice se mi ho podaří přehrát, ale jen některými přehrávači a software, který používám pro sestříhání videa ani encodery ho moc neberou. Celé video je v celku, takže předpokládám, že použitý souborový systém je NTFS. Potřeboval bych tedy poradit, co s tím.
Napadly mě v zásadě tři možnosti:
1 - analyzovat hlavičky souborového systému, případně vyjít z obecných znalostí o NTFS a říznout to přesně tak, abych měl potřebný soubor. Zde ovšem narážím na to, že sice chápu základní principy NTFS, ale rozhodně nejsem schopen to bez delšího studia říznout přesně na byte. Každopádně se mi tato možnost jeví jako nejvhodnější, protože bych získal původní neporušené video.
2 - říznout to přibližě na začátku videa a pak použít nějaký software na opravu. Říznout to nepřesně se mi zdařilo, nicméně jsem nezvládl opravit to žádným způsobem.
3 - najít meze, mezi kterými se přibližně nachází soubor a pak to nechat scriptem vždy někde říznout a otestovat, jestli je to v pohodě. Pak říznout o byte vedle a zase otestovat atd. Tady mám obavy jednak z časové náročnosti a jednak nevím, jak účinně otestovat validitu vzniklého souboru. Zde bych ocenil nějakou radu, jak to z terminálu provést.
Děkuji předem za vaše názory a rady.