ZeroConf vs. UPnP/SSDP: vlastní server

martin

ZeroConf vs. UPnP/SSDP: vlastní server
« kdy: 05. 04. 2015, 14:38:14 »
Ahoj,
potrebuju svuj program "propagovat" po mistni siti, aby uzivatel nemusel resil IP adresy.
Uzivatel zapne klienta a on ve vetsine pripadu sam najde server. Neco jako Mikrotik WinBox.

Zaujal me ZeroConf/Bonjour. Zkousel jsem linuxovou implementaci avahi. Podle navodu na rootu jsem si pridal oznamovani vlastnich sluzeb. Na Linuxu to funguje vyborne.

Jenze moje aplikace bude mit serverovou cast na Linuxu a klientska cast pobezi z 99% na Windows.
Protoze podpora ZeroConf ve Windows se mi zda temer nerealna, rad bych se zameril na UPnP/SSDP.
Pokud budu nutit uzivatele instalovat do Windows Apple Bonjour, prijdu tim o pohodli a jednoduchost.

Na Zeroconf (Avahi) pro Linux je na internetu spousta dokumentace, na UPnP/SSDP jsem nenasel nic.

Na SSDP jsem v Ubutnu nasel nasledujci balicky: minissdpd, miniupnpd a miniupnpc.
Jenze jak skrz to propagovat vlastni sluzbu? U Avahi stacilo vytvorit xml soubor /etc/avahi/services/mujProgram.service. u SSDP jsem nic podobneho nenasel.

Na scanovani SSDP jsem nasel jednoduchy skript.

Jeste me napadlo LLDP, ale ve Windows to take asi nebude zadna slava.

Proc v linuxu vzdy nachazim UPnP jenom v souvislosti v multimedialnimi prehravaci? To nejde pres UPnP propagovat libovolnou sluzbu?

Nebo existuje neco lepsiho pro prevazne Windows uzivatele?
« Poslední změna: 05. 04. 2015, 22:05:36 od Petr Krčmář »

ivoszz

Re:ZeroConf vs UPnP/SSDP. Jak na vlastni SSDP server.
« Odpověď #1 kdy: 05. 04. 2015, 15:32:15 »
laická odpověď:
Proč nepoužít Bonjour pro Windows? Je součástí iTunes a jde vypreparovat a pak instalovat samostatně. Dosáhnout plné kompatibility se ZeroConf by snad neměl být problém. Aspoň tak se mi to jeví při pohledu z rychlíku.

martin

« Odpověď #2 kdy: 05. 04. 2015, 16:03:54 »
Proč nepoužít Bonjour pro Windows? Je součástí iTunes a jde vypreparovat a pak instalovat samostatně. Dosáhnout plné kompatibility se ZeroConf by snad neměl být problém. Aspoň tak se mi to jeví při pohledu z rychlíku.
Protoze klientska aplikace ma byt pro bezneho domaciho uzivatele. A ten nebude chtit rozbalovat iTunes a instalovat Bonjour. Tim se ztraci vyhoda out of the box.

panika

« Odpověď #3 kdy: 05. 04. 2015, 17:54:47 »
afaik se bonjour instaluje treba k cyberducku, uzivatelova interakce spociva v zaskrtnuti checkboxu.. takze licencne i technologicky to asi nejak jde.

Lol Phirae

« Odpověď #4 kdy: 05. 04. 2015, 17:57:28 »
Řeknu ti to na rovinu - všechny tyhle zázračné zeroconf sračky jsou úplně na hovno... místo toho, aby si člověk zadal IP/FQDN a port, tak budeš debugovat, že je služba ve Windows vypnutá, že to nechodí přes firewall a mraky dalších kokotin.