Instalace Javy pro Firefox 8 v openSUSE

JanTk

Instalace Javy pro Firefox 8 v openSUSE
« kdy: 25. 11. 2011, 00:19:31 »
Ahoj, nezná někdo prosím odkaz na detailní návod jak zprovoznit javu ve Firefox 8 pro Suse 12.1.

Na stránkách java.com jsem sice našel návod jan nainstalovat javu do systému (java virtual machine), což se mi asi podařilo, ale vypadá to, že ten návod je trochu zastaralý a neřeší můj problém. Zkoušel jsem i najít pro Firefox 8 java addon (plugin, extension), ale bohužel jsem nic nenašel. Nějak jsem se dopátral, že by snad javu měl mít na starosti icedtea plugin (doufám, že to píšu správně), ale bohuže i při zapnutém icedtea pluginu java applety ve firefoxu nefungují :-(
« Poslední změna: 28. 11. 2011, 10:35:39 od Petr Krčmář »

branchman2

Re: Suse 12.1 - Firefox 8 - Java
« Odpověď #1 kdy: 25. 11. 2011, 00:23:06 »
V Ubuntu som mal podobny problem, ked chybala HW akceleracia (glx).

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #2 kdy: 25. 11. 2011, 02:31:00 »
Je to 32-bit, nebo 64-bit? Když se nainstaluje java s java.com, je nutné udělat v domovském adresáři /.mozilla/plugins symbolický odkaz libnpjp2.so , který ukazuje do: /usr/java/latest/lib/amd64/libnpjp2.so ale to platí jen u 64-bitu, u 32-bitu se ten soubor jmenuje jinak (bohužel již nepamatuji se jak). I cesta může být mírně odlišná, používám Mageiu.

ales

« Odpověď #3 kdy: 25. 11. 2011, 15:28:49 »
U Javy by mělo pomoci přidání NON-OSS repozitáře

JanTk

Re: Instalace Javy pro Firefox 8 v openSUSE
« Odpověď #4 kdy: 28. 11. 2011, 16:29:26 »
Ahoj:
Je to 32-bit, nebo 64-bit? Když se nainstaluje java s java.com, je nutné udělat v domovském adresáři /.mozilla/plugins symbolický odkaz libnpjp2.so , který ukazuje do: /usr/java/latest/lib/amd64/libnpjp2.so ale to platí jen u 64-bitu, u 32-bitu se ten soubor jmenuje jinak (bohužel již nepamatuji se jak). I cesta může být mírně odlišná, používám Mageiu.

je to 32, ten libnpjp2.so jsem vytvářel :-( ale jestli je pro 32 jiný postup, pak musím pátrat dál :-(

U Javy by mělo pomoci přidání NON-OSS repozitáře

Existuje nějaký link na tento repozitář, zkoušel jsem hodně repozitářů a žádný mi nic nenabídl :-(

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #5 kdy: 28. 11. 2011, 20:29:12 »
Dříve se používal javaplugin-oji.so to je to co jsem myslel, to už však neplatí a souboruy pro 32bit i 64bit se jmenují stejně, jen se rozlišují pomocí adresáře v  umístění.

Firefox je distribuční, nebo stažený s czilly?

Jinak ten odkaz na NON-OSS: http://en.opensuse.org/Package_repositories#Non-oss

JanTk

« Odpověď #6 kdy: 28. 11. 2011, 23:21:52 »
Ten firefox je distribuční. Nainstaloval bych i z Czilly, kdybych na to našel návod (co se týče Suse, nakonec jsem vždy skončil u rady, abych Firefox nainstaloval (updatoval) pomocí repozitářů :-( )

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #7 kdy: 28. 11. 2011, 23:57:02 »
Já jsem distribuční firefox i thunderbird přestal používat před třema lety ... pořád byl starej a tak jsem si nainstaloval obojí z czilly a nemohu si stěžovat. Je to jednoduché ... někam ho rozbalíš, třeba do /opt a symlinknes /usr/sbin/firefox na /opt/firefox/firefox ... flash jen rozbalíš a překopíruješ  do /home/neco/.mozilla/firefox/plugins ..... do toho sameho adresare udelas symlink na javu s Java.com a pripadne symlinknes pluginy prehravace, ktery pouzivas. V mem pripade je to totem.

Nenutim Ti to, jen pisi, jak to mam udelane. Ale jak uz jsem psal, pouzivam Mageiu (drive Mandrivu).

JanTk

Re:Instalace Javy pro Firefox 8 v openSUSE
« Odpověď #8 kdy: 29. 11. 2011, 14:28:16 »
Díky všem, nakonec jsem Javu rozjel i s distribuční verzí. Pokud by měl někdo v budoucnu podobný problém, tady takové malé shrnutí (pro verzi 32):

- je potřeba nainstalovat Javu (buď z repozitáře (Non OSS - viz. výše) nebo ze stránek Javy)

- poté vytvořit link do správného adresáře (v tom byl hlavní problém):

Kód: [Vybrat]
ln -s /usr/java/jreX.X.X_XX/lib/i386/libnpjp2.so /usr/lib/browser-plugins/libnpjp2.so
Tedy - OpenSuse ukládá pluginy zde: /usr/lib/browser-plugins/ (Java(TM) Plugin by se měl zobrazit ve správci doplňků ve Firefoxu)

- no a jako poslední je zapotřebí ve správci doplňků Firefoxu zakázat IcedTea-Web Plugin