Obnova poškozených fotek z karty

andy

Obnova poškozených fotek z karty
« kdy: 17. 11. 2011, 15:12:32 »
Dobrý den,
Moc prosím o radu nějakého odborníka, už opravdu nevím kde se ptát a zda mi vůbec někdo bude umět pomoci.

Zda existuje nějaká možnost jak opravit pravděpodobně poškozené (i když dost možná zničené  ) fotky ve formátu RAW (CR2) a JPG.

Už pár let hodně cestujeme a taky hodně fotíme, pořídili jsme si nový foťák a k němu za velmi levné peníze “ kvalitní “ no name značku SD kartu z Bankoku . . . – SD HC class 6 32 GB – prostě zmetek.
A vydali jsme se na vlastní pěst do Maroka . . . .

Jelikož nás nikdy dříve technika ani paměťová karta nezklamaly tak jsme si naivky nevzali náhradní SD kartu – protože tahle je přece obrovská a náhradní potřebovat nebudeme . . . . . bohužel je právě tato SD karta pravděpodobně vadná už z výroby 

Cca 150 fotek se nafotilo - ty máme- ale pak se další fotky začaly přepisovat – po vyfocení se fotka ukázala, po vypnutí a zapnutí foťáku se však ukázala jen poslední fotka a ty před ní měly otazníček a nešly zobrazit – a takhle dále, vždy existovala poslední fotka a přibývalo nezobrazitelných otazníčků . . . jelikož jsme byli v místech mimo civilizaci, sehnat někde náhradní karu SD bylo bez šance, tak jsme usoudili že když se před tím než se z ní stal otazníček fotka ukázala, tak na kartě ty fotky existují a nějak je potom z ní dostaneme . . .

Doma jsme zjistili následující – cca 150 fotek máme, zbytek cca 500 fotek nejde otevřít, hlásí to chybu.

Všechny fotky, včetně poškozených, jsme fotili ve formátu RAW (CR2) takže se to mimo RAW ukládalo také v JPG. Všechny poškozené fotky mají svou reálnou velikost (každá jinou takže se nejedná stále o jednu přepisující se fotku). Jsem naprostý laik ale když kouknu na zdrojový kód JPG nebo RAWu tak to vypadá že fotkám chybí hlavička . . . kdybych věděla jak na to tak jednu po druhé ručně přepíšu , za ty vzpomínky mi to stojí . . .

SD kartu jsem projela všemi volně dostupnými programy na obnovu poškozených dat – bezúspěšně, kartu jsem odnesla do firmy která se zabývá pouze obnovou dat - Lama expert (dle jejich stránek jedna z nejúspěšnějších u nás) ale tam se jim také nepovedlo nic vytáhnout  tak jsem rezignovala, všechny poškozené fotky jsem stáhla do PC a kartu zformátovala. (Ve foťáku vada není, na jiné karty dál fotí bezvadně. . .)

Nicméně stále doufám že budou nové a nové zkušenosti a někdo mi snad někdy dokáže poradit jak ty fotky obnovit, bylo to obrovské dobrodružství a spousta vzpomínek o které nechci přijít . . .

Proto moc a moc prosím kohokoliv o radu co s tím, třeba i postup jak ručně přepsat zdrojový kód – cokoliv.
Předem všem děkuji za jakoukoliv radu . . . byla bych vám opravdu velmi vděčná . . .

« Poslední změna: 18. 11. 2011, 15:02:42 od Petr Krčmář »

DarkKnight

Re: obnova poškozených (snad ne zničených ) fotek v JPG nebo RAW
« Odpověď #1 kdy: 17. 11. 2011, 16:32:30 »
tady bude pravdepodobne problem s tou noname znackou -> veskere takove noname cinske zmetky jsou treba 2gb a maji umele navysenou kapacitu -> prvnich 2gb je v pohode, ale jakmile se to snazi zapisovat na tu dalsi cast -> problem, poskozuji se data atd. (to je mozna to prepisovani fotek)

pokud to tak ve skutecnosti je, muzete byt rad, ze mate aspon nejake fotky, nicmene je taky moznost, ze je poskozena pouze hlavicka souboru (ale to by nejakou fotku chtelo na odzkouseni -> otevrenim v hexeditoru zacinaje)

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #2 kdy: 17. 11. 2011, 17:35:16 »
Mno také může být poškozený pouze souborový systém. V tomto případě bych udělal bitovou kopii karty a s tou bych si hrál.

Trident

« Odpověď #3 kdy: 17. 11. 2011, 22:47:32 »
photorec,testdisk

Xjmeno363lkmce

LAMA expert ;)
« Odpověď #4 kdy: 17. 11. 2011, 22:56:13 »
Nedá mi to a musím si rejpnout:
Lama Expert - to je fakt super název, takový důvěryhodný...

ale jinak nic proti, třeba jsou to fakt machři.

PS: co zkusit jednu tu poškozenou fotku (soubor) někam připíchnout, ať se na to podíváme...

ES

« Odpověď #5 kdy: 18. 11. 2011, 09:11:43 »
Obavam se ze A je sprave (DarkKnight) takovych uz jsem videl mraky

marek_hb

« Odpověď #6 kdy: 18. 11. 2011, 11:47:51 »
problém je v tom "fotky jsem stáhla do PC a kartu zformátovala" 

teď už podle mě nepomůže ani svěcená voda - pro příště - kartu NEFORMÁTOVAT, ale nejprve udělat její kopii třeba pomocí programu DD a na té dál pracovat - třeba výše míněné Photorec, recoverjpeg programy umí hodně

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #7 kdy: 18. 11. 2011, 12:05:28 »
Pokud je karta zformátovaná "rychlým" formátem, nemusí to být ještě ztraceno. Pořád bych ještě pro jistotu udělal kopii. Nebo se zeptat v Lama expert, jestli jí nedělali a nemají k dispozici (stav ještě před formátem karty).

Pavel 'TIGER' Růžička

Re: Obnova poškozených fotek z karty
« Odpověď #8 kdy: 19. 11. 2011, 12:57:46 »
Pokud byla zformátována ve fotoaparátu, pak není žádný problém obnovit předchozí data. Jestliže však byla předchozí data poškozena, pak už nad věcí visí nemalý otazníček.

zd.valek

« Odpověď #9 kdy: 19. 11. 2011, 13:22:19 »
# mkdir resc
# magicrescue -r jpeg-exif -r jpeg-jfif -d resc /dev/sda
hotovo  ;)

andysek

« Odpověď #10 kdy: 20. 11. 2011, 19:22:42 »
Moc děkuji za všechny vaše rady, jsem moc ráda že se ještě najde dost lidí ochotných poradit  ;D
Ohledně zformátované karty – teď už to vím taky  :-[   bohužel pozdě  :-\
Zkoušela jsem fotky opravit programem JPG RECOVERY a dalšími, nicméně všechny poškozené fotky se “spravily” na fotku poslední vyfocenou (z mezipřistání v Pise) – takže ve výsledku mám ze všech poškozených fotek 300 stejných fotek – šikmé věže . . .    ???
Stále ještě doufám že snad ještě půjde doplnit hlavička ve zdrojovém kódu (i když jako naprostý laik nevím jak . . .  :-[  ) , je to asi poslední šance, protože všechny prográmky na opravu dat a JPG poškozené fotky spravují na poslední vyfocenou  . . .   :'(
Proto moc prosím o odkaz na nějaký dobrý  vyzkoušený  hexeditor  zdarma a případně postup jak doplnit hlavičku JPG, jestli to už někdo dělal ?
Kdyby se někdo chtěl na poškozené fotky kouknout a třeba i zkusit zda s nimi něco dokáže udělat přidávám zde link kam jsem je uložila – jsou tam 4 fotky v JPG i RAW – 2 které jsou v pořádku a 2 z těch poškozených
http://www.ulozto.cz/11175692/poskozene-foto-net-zip
předem všem děkuji a přeji pěkný den   :)

trubicoid2

« Odpověď #11 kdy: 21. 11. 2011, 13:23:12 »
ja zkousel jen rychle ty CR2 pres dcraw, tak prvni dva fungujou a druhy dva jsou poskozeny a nejdou otevrit

vysledek zde:
http://3x.cz/di-N9IH.jpg

(barvy jsou samozrejme spatne, ale to se da doladit)

na JPG jeste mrknu

Pindal

« Odpověď #12 kdy: 21. 11. 2011, 14:10:16 »
Fotky jsou v čudu, karta má fyzicky 2GB chip. Zahodit a příště kupovat normální značku.

trubicoid2

« Odpověď #13 kdy: 21. 11. 2011, 16:06:49 »
JPG jsou na to stejne, prvni dva v poradku a druhy dva spatny, data tam nejsou

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 21. 11. 2011, 22:43:30 »
Jeste by to chtelo jit servat prodejce te karty.