Daruji robot Staubli RX130

Daruji robot Staubli RX130
« kdy: 09. 10. 2026, 11:14:10 »

Nabízím 6 osého robota Staubli rx130. Je to malé "koťátko", na výšku má do 2m.
Je přišroubovaný na ocelové základně, takže s ním lze dobře manipulovat paleťákem.
Rv. je 1999 takže už historický kousek.
Mám k tomu rozchozenou komunikaci po rs232, po které jde ovládat.

Je funkční, ale zapnutý byl naposledy min rok. V případě, že někdo projeví zájem tak ho vyzkouším.

Foto je pouze ilustrační, aktuálně je zaskládaný bordelem.

Darování platí pro neziskové účely, jinak nějaká symbolická částka.

Pokud nenajde nového majitele, tak má namířeno do šrotu ;)

Kdybyste měl někdo zájem, napište a spojíme se po tel.

Re:Daruji robot Staubli RX130
« Odpověď #1 kdy: 09. 10. 2026, 11:44:20 »
Jako vypadá to fakt brutálně hustě a kámoši by mi záviděli, protože to jen tak někdo doma nemá, ale fakt nevím, co bych s tím dělal. A třífázovým napájením také nedisponuji.  ;D

« Odpověď #2 kdy: 09. 10. 2026, 12:29:18 »

Nabízím 6 osého robota Staubli rx130. Je to malé "koťátko", na výšku má do 2m.
Je přišroubovaný na ocelové základně, takže s ním lze dobře manipulovat paleťákem.
Rv. je 1999 takže už historický kousek.
Mám k tomu rozchozenou komunikaci po rs232, po které jde ovládat.

Je funkční, ale zapnutý byl naposledy min rok. V případě, že někdo projeví zájem tak ho vyzkouším.

Foto je pouze ilustrační, aktuálně je zaskládaný bordelem.

Darování platí pro neziskové účely, jinak nějaká symbolická částka.

Pokud nenajde nového majitele, tak má namířeno do šrotu ;)

Kdybyste měl někdo zájem, napište a spojíme se po tel.

Poslal jsem Vám SZ

« Odpověď #3 kdy: 09. 10. 2026, 16:46:16 »
Kdyby se ho nikdo neujal, tak se o něj rád postarám. V labu by se mi opravdu vyjímal :)

a6b

• 368
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 09. 10. 2026, 17:17:50 »
predpokldam, ze to ovladani je asi jen v prikazech jak natocit jednotlive motory v osach. takze slozitejsi akce jsou slozeny z low-level prikazu jak se ma ktere servo otocit?

« Odpověď #5 kdy: 09. 10. 2026, 20:36:08 »
Páni, tohle jsem vždy chtěl, jen dlouho nebylo kam s tím, pak nebyl čas, teď bych měl místo i čas, i 3f napájení.

Říkám si, že si zrovna hraju s "AI", že by tohle mohlo být zajímavé propojit s AI a nechat to něco dělat ve fyzickém světě.

Stavím se do fronty.

« Odpověď #6 kdy: 09. 10. 2026, 20:38:18 »
Když by to nikdo nevzal, tak se toho klidně ujmu. Hodilo by se mi to na testování 3D tisku kovů. Řízení apod. bych samozřejmě uveřejnil...

a6b

• 368
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 09. 10. 2026, 20:41:05 »
dal bych tomu do ruky sprej a maloval vektorovou grafiku na stenu.

« Odpověď #8 kdy: 09. 10. 2026, 20:49:25 »
dal bych tomu do ruky sprej a maloval vektorovou grafiku na stenu.
Zbytečný overkill, až barbarské použití:-) https://hyperallergic.com/sprayprinter-new-robot/ nebo ještě https://juerglehni.com/works/hektor

« Odpověď #9 kdy: 09. 10. 2026, 21:06:36 »
Kdyby se ho nikdo neujal, tak se o něj rád postarám. V labu by se mi opravdu vyjímal :)

když se ho "krab2007" neujme dám vědět.

predpokldam, ze to ovladani je asi jen v prikazech jak natocit jednotlive motory v osach. takze slozitejsi akce jsou slozeny z low-level prikazu jak se ma ktere servo otocit?

jo je to celkem starej kousek nemám to zrovna plně v hlavě, ale pokud si dobře pamatuju tak se tomu posílají úhly jednotlivých os  mezi kterými to umí interpolovat nejrychlejší cestou, nebo po přímce (k tomu to potřebuj ještě korekci nástroje. tj pozici vůči 6. ose).  Nelze tomu ani definovat přesnou rychlost pohybu, jen nějakou rychlost v procentech.

Když by to nikdo nevzal, tak se toho klidně ujmu. Hodilo by se mi to na testování 3D tisku kovů. Řízení apod. bych samozřejmě uveřejnil...

Na to by se asi moc nehodil, právě proto, že neumí exaktně řídit rychlost. (nebo jsem na to aspoň nepřišel:D)

Přiznám se, že jsem čekal tak o 4 zájemce méně :D

Jinak svého času se daly sehnat vyřazené kuky KR125 skoro za cenu šrotu. Chápu je to už trochu něco většího, ale pokud byste měl někdo zájem můžu se poptat, zda se někde ještě neválí

a6b

• 368
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 09. 10. 2026, 23:20:28 »
hmmm to jsem necekal ze to ma i v sobe nejakou optimalizaci pohybove trajektorie, myslel jsem ze si to musi kazdy sam naprgat. a treba jaka je presnost koncove osy, kdybych tomu dal do posledni osy nejaky sroubovak, tak jaka je nejmensi diference vzdalenosti?

« Odpověď #11 kdy: 09. 10. 2026, 23:42:53 »
Nejsem odborník na roboty, takže mě berte s rezervou. Spíš co jsem slyšel z doslechu.
Tady u toho modelu udávají opakovatelnost najetí na pozici někde kolem 0,03 mm.  To samozřejmě není přesnost polohování. Pokud si dobře vzpomínám, tak nám jednou tvrdili, že nové modely umí polohovat s přesností kolem 0,1 mm v prostoru 1 m³ (jak moc je to realita a jak moc marketing, netuším).
Od lidí z praxe jsem slyšel, že když to jede v linkách, kde to opakovaně brzdí na stejné pozici, tak to klidně za rok může mít vcelku velké vůle.

Pokud "nejmensi diference vzdalenosti" myslíš o jakou min. vzdálenost je schopné se to pohnout. Tak to nelze přesně říct. Vychází to z úhlového rozlišení enkodérů a v každé pozici je to de facto jiné. Při nateženém rameni to bude delší vzdálenost, než když bude rameno blízko základny. Rozlišení enkodérů je různé v závislosti na ose od 0,00068° do 0,00275° . viz přiložený obr. z dokumentace.