Zkušenosti s MikroTikem v domě

Zkušenosti s MikroTikem v domě
« kdy: 23. 09. 2026, 20:19:29 »
Říká se, že jediná věc na MikroTiku, která je přívětivá k začátečníkům, je napájecí zástrčka... většinou...
V rámci rekonstrukce chci vyhodit TPlinky, nechci se zamknout do ekosystému a líbí se mi přístup Mikrotiku. Přemýšlel jsem nad kombinací 3x cAP ax, RB5009UG+S+IN a k tomu nějaký poe switch. Zajímala by mě Vaše zkušenost s Mikrotikem v baráku.

Re:Zkušenosti s MikroTikem v domě
« Odpověď #1 kdy: 23. 09. 2026, 21:28:53 »
Sel jsem do nej pri zarizovani domu, bylo to levnejsi Mikrotik nebo drazsi Unify se snadnejsi spravou a asi i lepsi podporopu napr.jablecnych zarizeni. Ve starsi verzi routerOS jsem obcas bojoval s predavanim zarizeni mezi AP, ale v aktualni verzi uz se nezakoktava, takze asi mohu doporucit.
Router (4011), switch (CSS326), nekolik AP, VLANy, wireguard pro vzdaleny pristup, s konfiguraci jsem si nechal poradit - vedel jsem co chci, ten druhy vedel "jak" :-)

Co me stve je PoE out podpora - kdyz kupujete novy 5009 tak existuje i verze s podporou PoE na vsech 8 portech co ma, ale myslim, ze je drazsi.

« Odpověď #2 kdy: 23. 09. 2026, 23:00:47 »
když to funguje, tak nešahat :).

S mikrotikem jsem snad od jejich počátků, nastavoval jsem a řešil ho u spouty těch lokálních wifi providerů, všude po kancelářích toho byly tuny. Čím méně jsem toho věděl o sítích, tím více mi mikrotik vyhovoval, ale se znalostmi začaly přicházet i bugy, v každém kousku/verzi/typu úplně jiné, je to chaos.

U těch vyšších řad se má smysl o tom bavit, u těch domácích krabiček, pokud funguje, nech to. V posledních letech jsem ale domácnost (a hlavně místa, která jsou pro ostatní a ne pro mě) zmigroval na turris a hlavní důvod je, dlouhá podpora, automatické aktualizace a relativně dostačující funkce.

Když potřebuji mesh, tak ubiquiti mám pořád rád, ikdyž s výhradami, velkými. Ta situace je strašně marná do doby než se dostaneš na nějakou arubu nebo nižší řady cisco, což v podstatě musíš být malá firma.

Všichni po okolí jedou na tp-link/deco a podobných řešeních z eshopů, teda pokud jim nestačí ten jediný router od poskytovatele internetu.

Pokud máš rád pořádek, nevadí ti se to naučit, tak svatý grál je na dosah, freebsd a jeho pf (případně jako placený opensense s webui), dnes mi na tom běží i wifi 6 mesh. Čistá pravidla, předvídatelné chování a cpu to bez problémů upočítá i pro 10GbE linky a pořád spotřebu měřím ve spodních desítkách W. Hlavní výhoda je dlouhá podpora, přehledný man, málo změn, které ti něco rozbijí.  Když to srovnám s openwrt, kdy při každém snaze něco změnit jsem musel překonávat milion překážet a pak jsem se bál do toho šáhnout, tak tohle je naprosto nesrovnatelné, spolehlivé, čisté, dokumentované a plně automatizovatelné.

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 06:22:54 »
Jakmile pochopíš nastavení CAPsMANA a VLAN, tak si nastavíš síť včetně každého rádia na AP, jak budeš potřebovat. V poslední době jsem dělal instalaci se sedmi AP, aby RD + zahrada byla pokryta optimálně... Jak už tu bylo řečeno, jednou nastavíš, odladíš nastavení AP a už do toho nešáhneš. I ty automatické aktualizace se dají nascriptovat

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 08:30:06 »
mam doma mikrotiky, od cca roku 2017. Okrem aktualizacii ani neviem, ze ich mam. Logy z nich mam presmerovane na svoj mini server, takze mam aj prehlad o ich cinnosti.

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 10:30:50 »
Když MikroTik, tak otázka na životnost. Přijde mi, že odcházejí do věčných lovišť moc často. Zejména v bouřkově zasažených oblastech.

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 11:00:56 »
U sebe používám něco starýho gigabitovýho jen jako router/firewall (nepotřebuju WiFi).
U bráchy jsem nasadil jako router hAP ac2, k tomu jako POE switch asi RB260GSP, 3 nebo 4 cAP ac (nevím přesně, o 1 se to pozdějc rozšiřovalo kvůli pokrytí zahrady).
Celkově spokojenost, žadné problémy, nastavení zvládne každý kdo zná základy sítě a umí eventuélně použít Google. Nevymýšlel jsem žádný zvěrstva v nastavení, nebylo to potřeba.
Není problém ani s Apple zařízeními (jak někdo psal že Unify má "asi lepší" podporu, fakt nevím co si pod tím představit).
Všechno funguje už léta (asi od 2018?), nikdy nic neodešlo i přes bouřky nebo docela časté výpadky elektřiny (starej barák ještě s hliníkem jako elektrorozvody).
Mikrotik je "nejlevnější" varianta kterou doporučuju když se mě někdo zeptá že chce doma řešit wifi / síť.

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 11:15:01 »
Když MikroTik, tak otázka na životnost. Přijde mi, že odcházejí do věčných lovišť moc často. Zejména v bouřkově zasažených oblastech.

Z mé zkušenosti hlavní příčina je potenciál přes metalické vedení v ethernet kabelech, zejména, když se to tahá přes více fází. (rozvod v domě nebo po bytě, klasika). Bouřka problém může pak umocnit, ale dřív než mikrotik by měl umřít ten spínaný zdroj, protože ten schytává ty výkyvy, usměrněné napětí na výstupu bývá stabilní. Pokud by pak přepětí (blesk např.) prorazil izolaci, odejde ti oboje. Pokud zdroj je ok, ale odchází mikrotik, problém je s napětím na jednotlivých portech (pokud je dlouhé vedení a bouřka, tak se ti na tom ethernet kabelu může naakumulovat dost vysoké napětí). U SOHO routerů jako je mikrotik nemůžeš čekat nějak vysokou izolační pevnost ethernet portu proti šasi, hlavně v enterprise tohle se vše měří a certifikuje, u mikrotik a jiných SOHO řešení to prostě spojíš neizolovaným kabelem.

Dříve jsem dělal vždy jeden PoE switch/router, z kterého jsem tahal ethernet pro všechny aktivní prvky všude, dlouhé kabely je potřeba zemnit. Pokud musel mít nějaký aktivní prvek vlastní napájení, tak jsem tam musel strčit galvanické oddělení, třeba přes trafo.

Dnes to je jednodušší, natáhnu optiku a mám po problému s napájením a vedením.

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 11:28:35 »
Tohle je hell... pfsense je super, ale v poslední době ho przní uzavíráním kódu, takže opnsense by mohlo fungovat, ale zase nechci platit elektřinu. Cisco je nedostupné, ubiquity by teoreticky šlo na ap+mikrotik, ale taky žádná výhra. Přemýšlím, jestli se vyplatí připlatit za prodlouženou záruku, nemám zkušenosti s životností... těch možností je strašně moc a jde mi z toho hlava kolem.  :D

« Odpověď #9 kdy: Dnes v 11:41:16 »
Upřímně, Mikrotik je pro doma úplně v pohodě. Nemají tak dobrá rádia, jako mají enterprise produkty (sám používám doma Aruba IAP levně ponakupované na bazoši/eBay a jako centrální gateway Mikrotik ac3), ale když se jednou správně nastaví, poskytuje excelentní poměr cena/výkon.
Roaming mezi Mikrotik AP potřebuje CAPsMAN, který je potřeba trochu pochopit.
Switche RB260GSP jsou asi nejlevnější řešení switche s VLAN a PoE (pasivní PoE, nikoli 802.3af/at/bt).

« Odpověď #10 kdy: Dnes v 12:00:22 »
Říká se, že jediná věc na MikroTiku, která je přívětivá k začátečníkům, je napájecí zástrčka... většinou...
V rámci rekonstrukce chci vyhodit TPlinky, nechci se zamknout do ekosystému a líbí se mi přístup Mikrotiku. Přemýšlel jsem nad kombinací 3x cAP ax, RB5009UG+S+IN a k tomu nějaký poe switch. Zajímala by mě Vaše zkušenost s Mikrotikem v baráku.
Zrovna TP-Link moc uzavřený eko-systém není. V pohodě se dá na routeru třeba spustit VPN server a přistupovat k němu ze všemožných klientů, vč. jiných routerů s podporou VPN client. Celkově je TP-Link pro home použití velmi dobrá volba, navíc se vzdáleně bezplatně přístupnou správou (Tether).
Pokud jde o mesh systém od TP-Linku, tak než volit Deco, tak je lepší mít hlavní router Archer BExxx a satelitní router(y), vše s podporou "Ethernet backhaul", kdy se pak mesh udělá v pohodě taky a odpadá nevýhoda Deco v podobě absence nastavení a správy v PC.
Mikrotik bych pro domácí použití zcela jistě nevolil. To jenom osobní zkušenost.