když to funguje, tak nešahat

.
S mikrotikem jsem snad od jejich počátků, nastavoval jsem a řešil ho u spouty těch lokálních wifi providerů, všude po kancelářích toho byly tuny. Čím méně jsem toho věděl o sítích, tím více mi mikrotik vyhovoval, ale se znalostmi začaly přicházet i bugy, v každém kousku/verzi/typu úplně jiné, je to chaos.
U těch vyšších řad se má smysl o tom bavit, u těch domácích krabiček, pokud funguje, nech to. V posledních letech jsem ale domácnost (a hlavně místa, která jsou pro ostatní a ne pro mě) zmigroval na turris a hlavní důvod je, dlouhá podpora, automatické aktualizace a relativně dostačující funkce.
Když potřebuji mesh, tak ubiquiti mám pořád rád, ikdyž s výhradami, velkými. Ta situace je strašně marná do doby než se dostaneš na nějakou arubu nebo nižší řady cisco, což v podstatě musíš být malá firma.
Všichni po okolí jedou na tp-link/deco a podobných řešeních z eshopů, teda pokud jim nestačí ten jediný router od poskytovatele internetu.
Pokud máš rád pořádek, nevadí ti se to naučit, tak svatý grál je na dosah, freebsd a jeho pf (případně jako placený opensense s webui), dnes mi na tom běží i wifi 6 mesh. Čistá pravidla, předvídatelné chování a cpu to bez problémů upočítá i pro 10GbE linky a pořád spotřebu měřím ve spodních desítkách W. Hlavní výhoda je dlouhá podpora, přehledný man, málo změn, které ti něco rozbijí. Když to srovnám s openwrt, kdy při každém snaze něco změnit jsem musel překonávat milion překážet a pak jsem se bál do toho šáhnout, tak tohle je naprosto nesrovnatelné, spolehlivé, čisté, dokumentované a plně automatizovatelné.