Archivace na Blu-ray a nedostatek mechanik

Archivace na Blu-ray a nedostatek mechanik
« kdy: Dnes v 00:29:23 »
Rozhodl jsem se pořídit Blue Ray mechaniku na dlouhodobou archivaci vybraných záloh a narážím na problém s rapidně se zmenšující se nabídkou BlueRay mechanik - nejsou, vyprodávají poslední kusy atd.

Vzhledem k tomu, že jsem to plánoval jako dlouhodobou zálohu, tak pokud i nyní pracně seženu nějakou kvalitnější mechaniku, jak dopadnu při její poruše za 5 let? Mám obavu, aby mi nezbyly disky jen k pověšení na zahradu na plašení ptáků.

Vidíte do tohodle trhu někdo?

Re:Archivace na Blu-ray a nedostatek mechanik
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 06:32:18 »
Slepá cesta.

jjrsk

• 975
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 08:41:14 »
Nikdo to nekupuje tudiz to nikdo nevyrabi, muzes poridit samozrjeme mechanik nekolik a strcit si je do kumbalu, ale ta technologie sama je uz peknych par let mrtva.

Navic pocitej s tim, ze za rekneme 10+let muzes mit problem vubec  stim, tu mechaniku k necemu pripojit. Jak si dneska pripojis treba disketovku? Musis tudiz mit i adekvatne starej zbytek HW.

Navic po vsech strankach mnohem bezpecnejsi je dat data na disk, a pokud ti jde o archiv, tak ten disk pak proste nejam ulozis. Prolem s pripojenim zustane, ale aspon nebudes resit problem s degradaci zaznamu jako takovyho.

Jimmyx

• 214
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: Dnes v 08:59:48 »
Navic pocitej s tim, ze za rekneme 10+let muzes mit problem vubec  stim, tu mechaniku k necemu pripojit. Jak si dneska pripojis treba disketovku? Musis tudiz mit i adekvatne starej zbytek HW.
Toto řeší externí mechanika. USB tu bude ještě dlouho. Mám ZIP mechaniku na USB pořád funguje. A když na to přijde, tak i interní PATA řadič lze koupit, lze tedy předpokládat že SATA řadič půjde dokoupit taky ještě hodně dlouho.

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 11:35:40 »
Na Alze je k mání i externí disketová mechanika do USB, je nepravděpodobné, že za 20-30 let nepůjde koupit externí Blu ray mechanika. V prodeji vidím externí Blu ray zcela běžně a hned od několika výrobců. Pořád se prodávají BD disky třeba pro Playstation, určitě i filmy na BD pořád jsou a fungujou. Nevidím proto důvod, proč by v horizontu 20-30 let neměly jít dnes vypálené BD disky přečíst.

Blu-ray 100GB M-DISK nemá pro dlouhodobé uchování dat žádnou konkurenci, vyjma cloudu a datových pásek. Přijde mi ta technologie jako špičková.

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 14:05:41 »
právě s tím co bude dostupné za pár let mám potíž, resp. obavy (řešením je asi skutečně koupit mechaniky 2).
DVD je na zálohy byť archivní moc malé, to se pak hromadí. Z důvodu dlouhodobé stability uvažuji spíše o 25GB asi DataLife+, ty přechody mezi vrstvama považuji za zbytečné riziko.
Odkládané pevné disky používám už teď, ale když se disk nerozeběhne kvůli zatuhnutí ložiska po dlouhé době, tak budu mít problém.

jjrsk

• 975
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Dnes v 16:10:56 »
...Toto řeší externí mechanika. USB tu bude ještě dlouho. ...
Vazne? tak procpak prave ted nefungou ve win11 USB zvukovky ???

Na Alze je k mání i externí disketová mechanika do USB, ...
Jiste, a 50+% disket na ni neprectes. Proc? Protoze treba i originalni instalacni diskety pouzivaly ruzny "protikopirovaci" brikule a nestandardni formaty. To co fungovalo na nativni mechanice na ty USBckovy vubec fungovat nemusi.

A uplne stejne to je s palenejma plackama.

Schvalne, procpak bys tak rek, ze ti dneska (nejen)na widlich nebude fungovat covox? Redukci z USB si zcela jiste koupit muzes.

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 18:02:04 »
Vazne? tak procpak prave ted nefungou ve win11 USB zvukovky ???

pokud se jedná o problémy s některými (že nechodí vůbec) - tak alespoň prozatím se MS tváří, "it's a bug, not a feature"

pokud narážíte na občasné odpojování které nastalo po nějaké aktualizace Windows 10 a táhne se dál i s Windows 11 - to jsem vzdal

jenže vypalovat přece nebudu pod Woknama, externí zvukovky pd Linuxem i MacOS fungují bez problémů, předpokládám, že vypalovačky též

Jimmyx

• 214
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: Dnes v 20:23:17 »
...Toto řeší externí mechanika. USB tu bude ještě dlouho. ...
Na Alze je k mání i externí disketová mechanika do USB, ...
Jiste, a 50+% disket na ni neprectes. Proc? Protoze treba i originalni instalacni diskety pouzivaly ruzny "protikopirovaci" brikule a nestandardni formaty. To co fungovalo na nativni mechanice na ty USBckovy vubec fungovat nemusi.

A uplne stejne to je s palenejma plackama.
Tak pokud si budu pálit pro sebe pro archivaci, tak nebudu používat nějaké nestandartní nastavení a triky. Moje první pálené CR z roku 1997 je stále normálně čitelné. Na druhou stranu mám ještě nějaká prázdná CD s kapacitou 800 MB/90 minut a ty už pálit nebudu. Moje současná DVD mechanika je sice přečte, ale protože to je nestandart, je otázka kolik mechanik to dnes přečte.

Mimochodem kromě USB disketové mechaniky lze koupit i USB převodník na klasickou mechaniku (bohužel jen 3,5" a ne 5,25"). Mám to v PC a klasické diskety 1,4 MB to samozřejmně přečte i tou původní 31 let starou mechanikou.

Nicméně k zamyšlení pro koho chcete archivovat. Zažil jsem jak po úmrtí nevlastního dědy mé ženy (tj. druhý manžel babičky) projevilo zájem o fyzické fotky a PC data přesně nula z jeho 4 dcer (jedné vlastní a 3 nevlastních). Takže pokud chcete po sobě něco zachovat, tak se především starejte o dobré vztahy v rodině, protože např. v tomto případě dotyčný všechny své příbuzné postupně natolik naštval, že nikdo po něm nechtěl něco zachovat.

« Odpověď #9 kdy: Dnes v 21:46:07 »
Citace
Takže pokud chcete po sobě něco zachovat, tak se především starejte o dobré vztahy v rodině, protože např. v tomto případě dotyčný všechny své příbuzné postupně natolik naštval, že nikdo po něm nechtěl něco zachovat

Ano, přesně tak. To je musel naštvat opravdu hodně, že nechtěly alespoň společné rodinné fotografie.

Jinak ad zálohování - ztrátu dat na pevných discích jsem viděl za život celkem 6x - 3x to byl disk z ničeho nic spálený, a 3x to byla ztráta dat z důvodu špatného odmountování disku na Macovi - encryptovaná data už nešly opravit nikterak. DiskDrill to uměl přečíst, ale chtěl 2500,- Kč výpalné.

A to jsem ještě ani neřešil ztráty dat způsobené tím, že časem "vyprchají" bity pryč. Na DVD data vypálím, projdu obtěžující verifikací, a mám hotovo - data jsou zapsána a šlus.

Rodinný příslušník dnes už důchodového věku zálohuje na DVD data pořád - ještě před pár lety jsem se tomu smál. Dneska dělám to samé - je to nejspolehlivější způsob zálohování a nemusíte dávat pořád výpadlné nadnárodním korporacím.

Dneska, kdybych mohl vrátit čas, tak místo Samsung 1TB disku za 5000,- na zálohy jsem si měl raději koupit externí Blu ray.
« Poslední změna: Dnes v 21:54:18 od Jiri Kac »

« Odpověď #10 kdy: Dnes v 21:56:46 »
Btw Smsung 1TB za 5k mi leží v šuflíku - má totiž poškozené encryptované APFS z důvodů špatného odmountování. Pořád zvažuju, jestli mám dát 2500,- za DiskDrill a data obnovit, nebo se na to vykašlat. Už se mi to stalo potřetí. A tak leží v šuflíku a nějaká data jsou na něm. A dlouho v tom šuflíku ještě ležet bude, protože 2500 za Disk Drill jen tak nedám - budu si to promýšlet tak minimálně další 2 roky.
« Poslední změna: Dnes v 21:59:56 od Jiri Kac »