Android GMail se zasekne po aktualizaci IMAP certifikátu

RDa

• 3 318
    • Zobrazit profil
Nasadil jsem SSL certifikáty skrze LE i na IMAP server a všiml jsem si, že při každé rotaci přestane GMAIL aplikace na Androidu (Note 10+) přijímat novou poštu.

Když se to stalo poprvé, tak to byl přechod ze self-signed na LE - tak jsem tomu chování nepřikládal takovou váhu, ale teď, když vidím v logu obnovu certifikátu a poslední přijaté maily jsou před tím - tak jsem si to dal dokupy, že s tím má Google appka nějaký problém.

Problém taky je, že na telefonu žádná chyba nevyskočí - tu vidím jen v logu k serveru jako:
Citace
Sep 15 01:58:06 [dovecot] imap-login: Disconnected: Connection closed: SSL_accept() failed: error:0A000416:SSL routines::ssl/tls alert certificate unknown: SSL alert number 46 (no auth attempts in 0 secs): user=<>, rip=***.***.***.***, lip=***.***.***.***, TLS handshaking: SSL_accept() failed: error:0A000416:SSL routines::ssl/tls alert certificate unknown: SSL alert number 46, sessio
n=<Ae6YNHpbpKvAqESL>

Force killnout GMAIL klienta a spustit znova - nemění nic na situaci.

Teď je řešení, že v settings/apps najdu aplikaci, Data - delete cache, delete data.
Spustím (účet i s heslem tam zůstal) a stačí odkliknout pokračovat a ono se to načte.. ale dělat tohle pravidelně nechci.

Má někdo podobný problém a má to řešení ?

Android a SSL je strašná marnost, já vím.

RDa

• 3 318
    • Zobrazit profil
Re:Android GMail se zasekne po aktualizaci IMAP certifikátu
« Odpověď #1 kdy: 15. 09. 2026, 12:23:25 »

Re:Android GMail se zasekne po aktualizaci IMAP certifikátu
« Odpověď #2 kdy: 15. 09. 2026, 13:18:10 »
Nemá Delete cache + Delete data zbytečně devastující účinky  že smaže i preference nebo jiné data?

Nemám sice zkušenost s gmail aplikací a imap serverem(Ale smtp, ale přes TLS by to mělo být stejný flow)
Možná by pomohlo jenom v nastavení mailového accountu změnit hostname /IP adresu daného serveru. Ono to totiž po uložení může očuchat SMTP server, a tím "natáhnout" data o expiraci nebo změně certifikátu a bude klid.

Doporučuju udělat změnu typu "úkrok stranou a zpět": z původníh osprávného IMAP nastavíte jiný IMAP, který nebude fungovat uložíte, killnete, spustíte, nastavíte původní IMAP.