Čeznet se zatím neprodal

Čeznet se zatím neprodal
« kdy: 26. 08. 2026, 18:14:46 »
Zajímalo by mě, zda je opravdu důvodem cena a nebo se trojce nelíbilo něco jiného na Čeznetu zvlášť když si myslím, že zrovna ČEZ nepočítá každou kačku. Zatím jsem sice rád, že jsem nespadl třeba pod O2, ale na druhou stranu mám dilema jak to bude fungovat dál a jestli se nedívat pomalu jinde. Aby to nedopadlo jak Eri.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-cez-poslal-k-ledu-prodej-telekomunikacni-casti-313779

LeosB

Re:Čeznet se zatím neprodal
« Odpověď #1 kdy: 26. 08. 2026, 21:19:41 »
Cokoliv se tady objeví budou jen spekulace, tak to zkusím: Právě proto, že ČEZ nepočítá každou kačku, tak nemá důvod prodávat pod cenou. Buď dostanou cenu kterou chtějí, nebo prodávat nebudou (a budou dál brát zisky), dokud se nenajde kupec za slušnou cenu.

jjrsk

• 962
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 27. 08. 2026, 08:32:00 »
Rek bych ze o cenu vubec nejde, jde o to, ze se nikomu nebude libit infrastruktura. Zkus si predstavit, ze ti tvoje draty vedou nekde v kanalu s dratama CEZu a ze pokazdy kdyz neco kopou, tak ti je prekonou a pokazdy kdyz chces neco ty, musis rok papirovat nez ti dovolej neco nekde udelat ...

Bude to jeste mnohem horsi, nez kdyz chces neco prihodit do chodniku kde neco ma uz 20 jinych ...

« Odpověď #3 kdy: 28. 08. 2026, 12:39:19 »
Možná už mají všichni tři velcí dráty a vlákna cca všude kde si vzpomenou.
CETIN víme proč.
Vodafone relativně nedávno koupil UPC včetně všech jeho předchozích akvizic.
A český T-Mobile je tuším právním nástupcem dávného Aliatelu = pokud to celé za těch >20 let nevyšumělo ve víru pozdějších fůzí a reorganizací a fyzikálního zubu času a dalšího budování, tak má T-Mobile možná dodnes nějaká vlákna/kabely/chráničky v podobné topologii, s jakou teď přichází ČEZNET.

Možná především má ČEZNET aktuální zákaznickou bázi. Ta má taky svou cenu. V posledních letech když velcí skupují wifináře a místní grassroots optiky, jde jim zřejmě hlavně o ty zákazníky, spíš než o infrastrukturu...

« Odpověď #4 kdy: 28. 08. 2026, 20:07:43 »
Moje drobna N=1 zkusenost rika, ze musi zrejme mit hlavni teziste zakazniku na tech nejlevnejsich tarifech, co to jde, soude podle toho, jak jsou zaskoceni, kdyz nekdo chce ten nejvyssi tarif - operatorka mela tendenci mi to rozmlouvat, nechapal jsem, ale brzo jsem pochopil... Aspon tady v Bzenci, kam jsem se prestehoval, je ta kabelova sit v tragickem stavu... Asi to ma duvod, ze tu na vetsine domu, ktere by mely mit tu jejich mistni kabelovku zavedenou, jsou k videni wifi pojitka. Nedostal jsem z toho vic jak necelych 7 Mbps ve smeru ode mne ven (upload). Pozadavek na verejnou IP tez dopadl katastrofalne, nechodilo to, nekdy to bylo i cele dny bez konektivity.

Z tehle me drobne zkusenosti inferuju, ze je pravdepodobne, ze budou mit tu sit v tragickem stavu vsude a zrejme za to chteji tolik, ze to pro zadneho potencialniho kupce takovou hodnotu nema.