Nějak se bugly okna v Chrome

Nějak se bugly okna v Chrome
« kdy: 16. 08. 2026, 10:56:05 »
Mám otevřený chromium browser asi měsíc s 2 okny. Potud bez problému. Dnes jsem pozoroval divné chování, kdy některé stránky se polovičatě načetly(černé pozadí nebo nešly scrollovat) a "překreslily se do finální podoby" až po resize okna nebo přepnutí na jiný tab a zpět. Zároveň druhý symptom, po otevření dev tools nešlo ovládat- jen se zobrazil "snímek UI" z posledního použižtí ale jako by zamrzlo, nešlo nic dělat, klikat, jediné šlo zase přes f12 zavřít

Zkusil jsem co jsem neměl dělat: ukončit Proces GPU. TO způsobilo, že chrome stále běží jako by nic, jen aktuálně otevřená okna se nepřekreslují - tím myslím celé okno včetně lišt, takže pro browsení nepoužitelné a   a ovládání ztížené (jistota je přes klávesnici - nouzově Ctrl Shift D;Enter mi uložilo taby do bookmarks' složky)- na myš možná by taky reagoval. Systém běží v kvm a chrome má softwarové vykreslování(chrome:gpu ukazuje hodně věcí červeně, okrově a text software se vyskytuje hodně) Nicméně žádný problém s použitelností měsíc nebyl. Okna chromu a taby si žijou vlastním životem , proces browseru je funkční až na to že canvas okna je mrtvý Nová okna a taby mohu otvírat dle libost a zase je zavírat...

(prapříčina asi byla že jsem 2 dny nechal otevřený devtools, který nabobtnaly do 7000 items (kodéři amatéři) a žral 1.2GB, ale šel uplně normálně zavřít z UI  ) k naražení memory wall nedošlo. čili to asi nebyla příčina...

Nově otevřená okna jsou zcela nepostižená, mohu se přes šipečku u křížku/maximalizace/minimalizace dostat na dřív otevřený  tab i v těch prvotních oknech (ale skončím v okně které se nepřekresluje)
žádný child proces chromia neběží jako plugin nebo dllhost nebo shell32

OS o oknech ví, v systémové liště se mi ukazuje název aktuálního tabu) . Když přesouvám nové okno přes to "zamrzlé", tak  to na něm dělá "artefakty tažení okna".

Jak recoverovat překreslování všech oken chromu? Nechci ukončit browser. Opakované ukončení --gpu-procesu nepomáhá, stejně tak restart Windows 7 služeb uxsms a themes (motivy, správce-relací-okkení-plochy:dwm.exe)
« Poslední změna: 16. 08. 2026, 11:00:29 od LacconePanda »

Re:Nějak se bugly okna v Chrome
« Odpověď #1 kdy: 16. 08. 2026, 17:49:21 »
V chrome takovou zkušenost ještě nemám, ve firefoxu se mi prostě taky po čase stává že GPU proces se nějak "zanese" .. a po jeho odstřelení je potřeba postižené záložky reloadovat. Nečekal bych nějaké jiné řešení - taková stránka právě přišla o spoustu kontextu co v tom GPU procesu žil, a nemá to odkud obnovit (nebo se nikdo nenamáhal takovou obnovu implementovat).

« Odpověď #2 kdy: 28. 08. 2026, 16:05:06 »
Zvláštní.  Něco podobného(2) se mi stalo i na druhém počítači (příčina byla jiná,dokonce si ji vybavuji,vyvolal jsem dialogovém okno pro upload), sice nedošlo k zámrzu obrazu obsahu oken, ale nešly ovládat myší.
řešení 2: zkoušel jsem to co pro původní problém, ale zabralo odstřelit proces chrome --crashpad-handler a najednou vše ožilo.

..Jenže tedy žádný proces  typu crashpad-handler nemám . A virtualizace je v tom nevině.

Podotýkám,že, není buglá jen obsahová část oken, ale komplet (takže i tlačítko zpět a dokonce i okraje okna, tlačítka prominilazaci)- okno je komplet neviditelné. Jenže když najedu na horní okraj okna(obrazovky(okna spice klienta  :) který je rovný okraji obrazovky guesta))), tak najížděním vyskakují tooltipy TITLŮ tabů

Re:Nějak se definitívně bugly okna v Chrome
« Odpověď #3 kdy: 09. 09. 2026, 19:50:06 »
Poznatek: když v tom neviditelném okně dám Ctrl+D, tak toto modální subokno je vidět a je ovladatelné.

potud Fajn. Jelikož jsem psal, že okno jde normálně resizovat a při ježdění po horní hraně okna  se mi ukazují minipopupy s tooltipy názvú oken a kousek podtím i kurzor mění typ na textový prompt,
odhodlal jsem se myší přesunout jednotlivé taby neviditelného okna do nového okna jeden po druhém.

Podařilo se mi takhle z potápějícího titaniku přesunout 2 tabažéry do nového okna . Při třetím tabu  kurzor po chvíli se změnila na "BUSY" kurzor a jiný okna  chromu z šedly a po 10sekundách celý chrome spadnull. Mělo mi být divné že nově přesunutá plocha tabů je šedá (ale komplet šedá, bez chybové hlášky KILLED apod. uprostřed) a je nutný reload.

« Poslední změna: 09. 09. 2026, 19:52:42 od LacconePanda »

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 09:22:40 »
Co takhle začít tím co a na čem ti běží a jakou máš konfiguraci?

Z textů jde vydedukovat že používáš chromium neupřesněné verze na Windows 7 (nevíme jestli x86 nebo x64) ve virtuálce o které nevíme vůbec nic (vzhledem k tomu že v jiném vlákně řešíš Proxmox a QEMU tak se dá vycházet odtud, ale je to stále málo).
Jsi si vědom že poslední oficiálně podporované chromium pro Windows 7 bylo verze 109 někdy v roce 2023?
Nedošla ti třeba jen paměť v OS, resp. paměť alokovatelná pro proces v OS?
Pokud používáš aktuální chromium verze 152, jsi si jistý že na platformě Windows (u kterých podporuje jen Windows 10 a novější) není závislé na něčem co ve Windows 7 zkrátka chybí nebo je v neopravené verzi?

Má vůbec smysl provozovat a ztrácet čas s takovouhle (polonefunkční) konfigurací?
Pokud ano jaký je k tomu důvod?

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 12:06:00 »
Ještě že  mám snapshot "-1" , kde to bylo polorozbité (s zmizelým oknem ale před totální crashem) a snapshot "-2", kde to rozbité nebylo , ale ten zase není tak aktuální.

Je to Windows 7 a chrome je verze stovka,takže se vejdu tabulek  :D . Co je na aktuální verzi v dané době pro daný OS v té době špatného? V té době to byla aktuální a poslední verze . Nejsem FOMO updater.

Kategoricky odmítám že došla paměť. Zaplnění RAM je do 40% OK, skoro stejné jako "Potvrzeno".(Jak se to přeloží). Jenže jak browsuju dál a dál, zatížení RAM vzroste na na 60% a pak už potvrzeno se blíží k 95%. V tu chvíli musím musí použít  rovnák=swap   na ohejbák  "Potvrzeno" (protože programy ve windows spadnou podle toho se zaplní dřív) a když vím, že Potvrzeno se blíží k 80%, tak zapnu SWAP, obvykle na 1/2 množství RAM.. Případně dosypat až na 1:1 mznožství RAM, to pak vychází, že RAM se zaplňuje zhruba stejně jako to proklaté "Potvrzeno".
To že došla paměť se mohlo stát ale spíš nějak že by mi fakt něco uniklo, protože  mám spuštěnou utilitu která mi ukazuje zatížení paměti (protože Správce úloh tenhle údaj potvzeno Tají),
Vůbec, to by mě zajímalo, proč to zatížení  veličin "Potvrzeno" a "fyzická paměť "má takovouhle tendenci, že Potvrzeno  "se zaplňuje rychleji" a musí se dofukovat swapem.

Nemám pocit, že by to byla polonefunkční konfigurace.... Stává se to tak jednou v 1 ze 100 běhů browseru. A ani virtualizace s tím nemá co dočinění, stávalo se mi to i při běhu totožného disku na reálném HW.
Mám pocit že je to nějaký bug window managementu samotného chrome/modálních oken/dialogů pro upload. Má to dvě fáze. okno zmizí,, ale jede se dál. 2: při několikátem drag+drop tabu vše spadne. Zároveň mi nastal i scénář, kdy když to bylo takhle zmizelé bylo možné najít vhodný (a vhodnýhotypu)proces chromu ,který byl suspended(crashdump zombie windows analogie) a killnutím/resume se to "nějak" poštelovalo . Ale je to taková ruská ruleta, jindy to instantě crashne všechny procesy chromu.

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 14:03:27 »
Má vůbec smysl provozovat a ztrácet čas s takovouhle (polonefunkční) konfigurací?
Pokud ano jaký je k tomu důvod?
Je to Windows 7 a chrome je verze stovka,takže se vejdu tabulek  :D . Co je na aktuální verzi v dané době pro daný OS v té době špatného? V té době to byla aktuální a poslední verze . Nejsem FOMO updater.
.
.
.
Nemám pocit, že by to byla polonefunkční konfigurace....

Zeptám se znova - jaký máš důvod provozovat 3+ roky starou nepodporovanou verzi prohlížeče na 6+ let nepodporovaném operačním systému?
Máš to kvůli nějaké specifické lokální aplikaci? Nebo s tím nedejbože lezeš na internet?
Nemusíš být FOMO updater, stačí že za ty roky došlo k opravě stovek+ bugů a bezpečnostních zranitelností.
Co takhle zkusit nahodit virtuálku s Windows 10/11 a aktuálním chromium? Bude to rychlejší než tady řešit tvůj specifický setup do kterého nikdo nevidí a jakákoliv rada je vaření z vody.
I u Windows 10 a 11 jdou instalátory očesat o ty sračky co tam za léta přibudly a který zbytečně zvyšují (a zatěžují) systémové nároky.
A jsou vůbec potřeba Windows jako podvozek pro to chromium? Dyť chromium jede i na Linuxu...