Napsal jsem si vlastní OS v Rustu - LiberSystem

Napsal jsem si vlastní OS v Rustu - LiberSystem
« kdy: 08. 07. 2026, 01:25:54 »
Mám rád Linux, ale dlouhodobě mi na jeho (a obecně unixovém) modelu nelíbí pár věcí, především:

• myšlenka "everything is file". Historicky to asi dávalo smysl, ale dnes často potřebujeme různé reprezentace všech možných systémových prostředků (např. ve formě serializovaných objektů apod.)
  • mi přijde, že házet do jedné stromové struktury soubory na disku, zařízení, procesy, sockety, systémové informace apod. je dost nepřehledné.
  • navíc v této struktuře povolovat kamkoliv mount pointy, které při odmountování pak ukazují u stejné cesty na jiné zařízení, mi přijde skoro až nebezpečné (např. po restartu se nenamountuje nějaké úložiště a místo toho služby začnou ukládat na systémový disk apod. (jasně, dá se tomu nějak předejít, ale to už jsou workaroundy)

... a pár dalších věcí.

Proto jsem si položil otázku: Kdybych OS navrhoval od nuly, jak bych to dělal jinak?
A tak jsem si navrhnul a vyvinul vlastní kernel a userspace a výsledkem je můj experimentální open-source systém - LiberSystem :-)

- mikrokernelový OS napsaný v Rustu, založený na typovaných objektech, capability-based bezpečnosti, izolovaných službách/ovladačích a explicitních volumes místo klasických mountpointů.

Neberu to jako náhradu Linuxu, spíš jako takový experiment.

Zajímalo by mě: dává vám takový směr smysl, nebo je pro Vás unixový model pořád to nejlepší?

Více info o mém projektu: https://libersystem.com
Zdrojáky: https://github.com/libersoft-org/libersystem

RDa

• 3 272
    • Zobrazit profil
Re:Napsal jsem si vlastní OS v Rustu - LiberSystem
« Odpověď #1 kdy: 08. 07. 2026, 02:29:56 »
Ah.. to chce odvahu prezentovat "svuj" AI slop :)

Ukaz jak na tom bezi nejaka normalni aplikace, na realnem HW.

« Odpověď #2 kdy: 08. 07. 2026, 02:48:41 »
Ah.. to chce odvahu prezentovat "svuj" AI slop :)

Ukaz jak na tom bezi nejaka normalni aplikace, na realnem HW.

Co povazujete za "normalni aplikaci"? Co se tyce HW, zvolil jsem zatim jen virtio, do budoucna budu pridavat dalsi ovladace.

« Odpověď #3 kdy: 08. 07. 2026, 03:46:30 »
Mě se na dnešním Linuxu také dost věcí nelíbí, ale vysvětli mi, jakou výhodu má přinést to, že uděláš všechno špatně? Včetně věcí, které fungovaly před čtyřiceti lety i v MS-DOSu.

Ale až na tom džithábu budeš mít hotový obraz disku, který spustím v DOSBoxu a vyzkouším si na něm pár běžných aplikací, tak uvidíme.

Zatím se zkus podívat po dostatečných zdrojích informací, doporučuji začít těmihle, je to dobrý základ:
http://prog-story.technicalmuseum.cz/index.php/knihovna/396-knihy-sborniky-skripta-vizitky/3354-1981-1974-operacni-systemy-madnick-donovan
http://prog-story.technicalmuseum.cz/index.php/knihovna/396-knihy-sborniky-skripta-vizitky/6142-1973-1979-principy-operacnich-systemu-hansen

Mimochodem, jaký důvod máš použít tu módní sračku a ne něco ověřeného a funkčního, například Ruby?

« Odpověď #4 kdy: 08. 07. 2026, 05:53:35 »
Obdivuji Tvojí odvahu pustit se do programování nového OS. Nicméně...

Vzhledem k tomu, že jsi při programování OS nejspíš spolupracoval s AI, pokládám výsledný zdrojový kód pouze za demonstraci myšlenek nového OS.

Ale nepřestávej a nevzdávej se, uvidíš, že svou snahu nakonec zúročíš.

P.S. Nevíte někdo, jestli už v Americe platí ten zákon, že každý vytvořený software musí mít zadní vrátka?

a6b

• 290
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 08. 07. 2026, 07:04:25 »
drzim palce.
pristup vsecko je soubor funguje v plan 9 operacnim systemu a je to genialni.
nad plan 9 pak vznikl plan b, kde je vsecko tzv. box. vyzkousej to je to super.

« Odpověď #6 kdy: 08. 07. 2026, 08:26:52 »
Nevkládejte prosím novinky a oznámení do fóra, k tomu máme zprávičky a můžete napsat vlastní. Díky