Kompetentnost týmu projektu Turris

czmiho

• 120
    • Zobrazit profil
Re:Kompetentnost týmu projektu Turris
« Odpověď #15 kdy: 03. 07. 2026, 06:38:24 »
všichni spíš takový akademici :-).

To vysvětluje mnohé ;-) "akademiky" je nutné dostatečně naředit lidma z reálného života a musí mít nad sebou přísný bič. Ponecháni sami sobě vytvoří prostředí, kde termíny jsou pojmem natolik abstraktním, že nemá smysl se tím vůbec zabývat a hlavně - když se něco pokazí, tak za to nikdo nemůže, natož aby za to někdo nesl odpovědnost. Takový tvor pak obvykle v reálné ekonomice nemá šanci přežít a existuje pouze díky přisáti na státní cecík (v případě cz.nic peníze ze státem garantovaného monopolu).

« Odpověď #16 kdy: 03. 07. 2026, 08:01:37 »

To vysvětluje mnohé ;-) "akademiky" je nutné dostatečně naředit lidma z reálného života a musí mít nad sebou přísný bič. Ponecháni sami sobě vytvoří prostředí, kde termíny jsou pojmem natolik abstraktním, že nemá smysl se tím vůbec zabývat a hlavně - když se něco pokazí, tak za to nikdo nemůže, natož aby za to někdo nesl odpovědnost. Takový tvor pak obvykle v reálné ekonomice nemá šanci přežít a existuje pouze díky přisáti na státní cecík (v případě cz.nic peníze ze státem garantovaného monopolu).

Turris je výzkumný projekt, jestli si vzpomínám.

Pokud váš komentář není ironie, tak si myslím, že je hloupý, když to napíšu slušně. Dělal jsem pro korporace - dělal jsem pro malé firmy i velké firmy, a všude je to stejné. Na projektech se střídají lidé, různě se mění priority, a problémy s termíny, kvalitou jsou úplně všude.

cznarg

• 147
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 03. 07. 2026, 10:49:08 »

JN, ty termíny v běžném prostředí firem vedou právě k té větší kvalitě [sarcasm]. Co se té odpovědnosti týče, tak ukazovat na člověka a říkat hahaha, on za to může úplně nevede k dobrým vztahům a dobrým výsledkům. Věci se občas po*erou a je mnohem efektivnější je opravit, zjistit proč k tomu došlo a udělat něco aby k tomu přístě nedošlo než si na někoho ukázat a nechat ho v tom koupat (tj. zjistit např. proč to někdo udělal tak jak to udělal a zabránit tomu aby to někdo další udělal přístě obdobně místo přehnaného zdůrazňování osobní odpovědnosti a idélaně v době kdy hoří zastávání postoje "ty sis to rozbil, ty si to oprav"). Navíc danou feature dodává team a myslím že není úplně vhodné se vymlouvat na jednoho člověka. Krom toho v normální společnosti vždy minímálně 2 jsou -- ten kdo to napíše a ten kdo dělá CR.

« Odpověď #18 kdy: 04. 07. 2026, 10:48:23 »
 pokud vim, tak to neprodavaji za naklady.
plus ty PR kecy jak je to dobry a jak to myslej dobre

jakej vyzkumny projekt, jako na zacatku, kdy to bylo neco jako DDOS probe?

Turris je výzkumný projekt, jestli si vzpomínám.

Pokud váš komentář není ironie, tak si myslím, že je hloupý, když to napíšu slušně. Dělal jsem pro korporace - dělal jsem pro malé firmy i velké firmy, a všude je to stejné. Na projektech se střídají lidé, různě se mění priority, a problémy s termíny, kvalitou jsou úplně všude.

Re:Turris team - kompetentnost?
« Odpověď #19 kdy: 08. 07. 2026, 07:28:56 »
co kdybys jim napsal, ze mas pro ne fix a reseni problemu.

n'est pas?!
Díky za odpověď - bohužel, ne každý z nás může dělat do IT - to by jsme se pak nenajedli a SW by neměl na čem běžet. Já dělém do vývoje HW - a ohledně třeba problémů s koexistencí WiFi 2,4GHz a USB3.0 jsem do fóra přispěl - včetně odkazů na whitepapers od Intelu. Bude-li příležitost, rád přispěji něčím, kde mám kompetenci já.
Ovšem pokud se nějaký tým na konferencícha v PR článcích tváří jako "my to děláme dobře" - a realita neodpovídá, pokud se zjevně jedná o zmatek v build-procesu, je třeba zvážit, zda routery Turris jsou stále ještě bezpečnější než "ty běžné" za poloviční cenu a s FW updaty jednou za půl roku, po dobu 3-5 let. Pak možná ekonomicky i bezpečnostně Turris není lepoší volbou.
Jde mi především o to, že podle mne Turris dělá ostudu celé NIC.CZ - a to by si zbytek organizace měl vyřešit, jde přece o důvěryhodnost správce české domény.

A co jsi Ty osobně udělal pro to, aby se daný problém vyřešil?
Napsal jsi jim aspoň?
Proč tady vůbeš rebeluješ a píšeš sáhodlouhé texty místo toho, abys napsal jednu větu tvůrcům?
Ztracený čas tvůj i náš.
Napřed tu něco haníš a pak, když ti lidé napíši, proč to neřešíš, tak řekneš, že to není tvá kompetence. Alibismus největšího zrna, takovou argumentaci vidím u lidí 80+. Jen nadávat a nic nedělat.

Re:Turris team - kompetentnost?
« Odpověď #20 kdy: 08. 07. 2026, 08:57:22 »
co kdybys jim napsal, ze mas pro ne fix a reseni problemu.

n'est pas?!
Díky za odpověď - bohužel, ne každý z nás může dělat do IT - to by jsme se pak nenajedli a SW by neměl na čem běžet. Já dělém do vývoje HW - a ohledně třeba problémů s koexistencí WiFi 2,4GHz a USB3.0 jsem do fóra přispěl - včetně odkazů na whitepapers od Intelu. Bude-li příležitost, rád přispěji něčím, kde mám kompetenci já.
Ovšem pokud se nějaký tým na konferencícha v PR článcích tváří jako "my to děláme dobře" - a realita neodpovídá, pokud se zjevně jedná o zmatek v build-procesu, je třeba zvážit, zda routery Turris jsou stále ještě bezpečnější než "ty běžné" za poloviční cenu a s FW updaty jednou za půl roku, po dobu 3-5 let. Pak možná ekonomicky i bezpečnostně Turris není lepoší volbou.
Jde mi především o to, že podle mne Turris dělá ostudu celé NIC.CZ - a to by si zbytek organizace měl vyřešit, jde přece o důvěryhodnost správce české domény.

A co jsi Ty osobně udělal pro to, aby se daný problém vyřešil?
Napsal jsi jim aspoň?
Proč tady vůbeš rebeluješ a píšeš sáhodlouhé texty místo toho, abys napsal jednu větu tvůrcům?
Ztracený čas tvůj i náš.
Napřed tu něco haníš a pak, když ti lidé napíši, proč to neřešíš, tak řekneš, že to není tvá kompetence. Alibismus největšího zrna, takovou argumentaci vidím u lidí 80+. Jen nadávat a nic nedělat.

On tě někdo nuti, s pitoli u hlavy, to číst? Tvoje volba jak chceě ztrácet čaa, a očividně je to psaním nesmyslů...

« Odpověď #21 kdy: 10. 07. 2026, 14:13:52 »
Představte si, že existují lidé, pro které částka na výplatnici není ta nejdůležitější metrika.  V Česku není mnoho dalších míst, kde je možné se dostat k takto zajímavým projektům, které mají celosvětový dopad.

Nehledě na to, že práce v CZ.NICu byl a je výborný odrazový můstek k další zajímavé práci v zahraničí.

Turris je unikátní projekt a kdyby se neuživil sám, tak už je dávno zavřený.

Tohle mudrování jak to CZ.NIC dělá strašně blbě a jak by to OP určitě dělal lépe je někde na pomezí trapné - směšné.

P.S.: V CZ.NICu už nepracuju 10 let a akcie tam nemám… ale trochu něco o těch projektech a firemní kultuře vím.

« Odpověď #22 kdy: 10. 07. 2026, 14:36:23 »
Představte si, že existují lidé, pro které částka na výplatnici není ta nejdůležitější metrika.  V Česku není mnoho dalších míst, kde je možné se dostat k takto zajímavým projektům, které mají celosvětový dopad.
Co tak pozoruju, tak je to spíš pravidlo než výjimka. Kór v našem oboru, kde i menší plat je stále nadprůměr.

Ona je ta hodnota peněz kapánek relativní a s výší platu klesá.

Karmelos

• 1 345
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 10. 07. 2026, 14:42:11 »

Nehledě na to, že práce v CZ.NICu byl a je výborný odrazový můstek k další zajímavé práci v zahraničí.

Tohle mudrování jak to CZ.NIC dělá strašně blbě a jak by to OP určitě dělal lépe je někde na pomezí trapné - směšné.

P.S.: V CZ.NICu už nepracuju 10 let a akcie tam nemám… ale trochu něco o těch projektech a firemní kultuře vím.

To není celá pravda, jak píše předřečník, v IT je i menší plat je stále naprůměr, takže vocamcáď až pocamcáď. Za plat paní za kasou v lídlu by v cznicu nikdo nedělal. Nicméně já jim strašně fandím, jsem rád že dělají to co dělají.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #24 kdy: 10. 07. 2026, 18:03:39 »

To není celá pravda, jak píše předřečník, v IT je i menší plat je stále naprůměr, takže vocamcáď až pocamcáď. Za plat paní za kasou v lídlu by v cznicu nikdo nedělal. Nicméně já jim strašně fandím, jsem rád že dělají to co dělají.

Teď nevím, na koho reagujete, ale mám předhled o tom, kolik byly platy v CZ.NICu (aspoň před těmi 10 lety), a LIDL konkurence není...

A jak píše kolega – chleba stojí pořád stejně bez ohledu na výši výplaty.

« Odpověď #25 kdy: 10. 07. 2026, 18:13:16 »
Pravda, novou ng jsem dostal rozbitou z výroby, ale to vyřešila normální reklamace (navíc jsem byl mezi "early-adopters", kdy jsem ho měl doma asi pár dní po začátku prodeje). Narozdíl od výrobců low-end routerů ta reklamace byla dokonce rychlá. Stačilo ráno při cestě do práce hodit router do CZ.NICu a odpoledne při cestě z práce byl připravený nový.

Pamatujete si, co tomu přesně bylo? Mám NG doma, ale zatím jsem nenasadil. Zkoušel jen ssh po drátu a mělo to "divnou prodlevu" v terminálu. Víc jsem po tom ještě nepátral. Ale mám taky jednu z prvních verzí.

« Odpověď #26 kdy: 13. 07. 2026, 10:08:06 »

Jen bych podotkl, že 10 let je celkem dlouhá doba. Takže informace o tom, jak to tam kdysi chodilo, je už trochu mimo. Taky si pamatuji hezké věci v různých společnostech, ale neodvážil bych se tvrdit, že to tam tak stále je... Což netvrdím, že v NICu není.

vcunat

• 187
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 13. 07. 2026, 10:34:18 »
Já v cz.nic pracuji posledních deset let v kuse (v jiném týmu než Turris) a žádné zásadní změny poměrů jsem si nevšiml.

vcunat

• 187
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 13. 07. 2026, 10:36:53 »
Jinak dle mého osobního názoru je projekt Turris z principu hrozně obtížná věc.  Mimo jiné také tím, že OpenWrt mi nepřijde na takové použití vůbec stavěný a ten setrvalý souboj s výrobci HW komponent...

« Odpověď #29 kdy: Dnes v 08:01:58 »
Jinak dle mého osobního názoru je projekt Turris z principu hrozně obtížná věc.  Mimo jiné také tím, že OpenWrt mi nepřijde na takové použití vůbec stavěný a ten setrvalý souboj s výrobci HW komponent...

Ale NIC si přece dělá vlastní HW.

Jasně, OpenWRT komunita může "bojovat" s TP-Linkem, který nemusí mít radost, že někdo používá OpenWRT nebo DDWRT, ale NIC si dělá vlastní HW...