Nabízím server DL380G6, 2×6 jader, 144GB RAM, 16 SAS disků

TLDR: Chci se rozloučit se starým serverem a najít někoho, kdo jej ještě k něčemu využije.

Je to stroj HP řady DL380G6, a trochu mi připomíná tank, který znám z dědových vyprávění na dobrou noc a pak ze seriálů. Mohl jsem si díky němu dovolit čelit celému světu s vybavením, které jen tak někdo na poli nemá.

- První roky provozu strávil stroj v první linii. Poté se vrátil do zázemí, kde jsem ho retrofitoval a 9 let sloužil v mé vývojové laboratoři v datacentru Greenhousing. Když jsem ho včera vypínal, běžel nepřetržitě 6,5 roku.
- K přesunu stroje na delší vzdálenost je potřeba alespoň menší automobil a dva pracovníci.
- Vzduchotechnika spočívá v 6 výkonných vzduchových turbínách. Na poruchu systém reaguje nastavením maximálního výkonu. Díky tomu se široké okolí dozví, že je potřeba reagovat.
- O energii se starají dva 460W 12V zdroje. Ty mají hodně práce s provozem, přesto každý zvládne utáhnout celý stroj sám. Pokud běží společně v rovnoměrném zatížení, mají celkově větší spotřebu, než když běží jen jeden z nich.
- Operační výkon zajišťují dva šestijádrové procesory kódového označení Westmere-EP. Jsou vybaveny dvakrát devíti moduly 8GB řady DDR3 ECC. Mohou běžet v lockstep režimu, kdy se operační výkon zrcadlí; pokud je jedna výpočetní jednotka v boji zasažena, systém bez jakéhokoli výpadku běží jen z druhé jednotky.
- Unikátní hybridní úložiště spočívá ve dvou odlišných samostatných řadičích. Krom obvyklého HW RAID systému druhé řady SAS s baterií je vybaven i první řadou SAS HBA, který nabízí přístup ke každému disku samostatně a napřímo operativě. Oba si poradí i s běžnějšími SATA.
- Pro každý řadič je dostupných 8 šachet pro disky, většina je vybavena originálním úložištěm s obvodovou rychlostí 120 nebo 180 km/h standardu 2,5".
- Komunikaci zajistí jednak čtyři rozhraní Gigabit Ethernet, jednak duální integrované RS-232 rozhraní, několik USB a dokonce D-SUB. Je tak možné připojit celou škálu soudobých technologií: Od vojenských balistických systémů ze šedesátých let ,přes flashdisk, až po dnešní orbitální systémy. Díky Internetovému protokolu verze 4 i 6 dokonce v řádu jednotek až stovek milisekund.

Vzdávám se ho proto, že jsem ho definitivně nahradil modernějším strojem vycházejím z téhle řady, a tahle třicetikilová kráska už nemá využití. Říkal jsem mu Hercules, byl to pro mě polobůh; nebyl úplně nejmocnější, ale když na to přišlo, do podsvětí si došel a vrátil se. Jeho náhrada se jmenuje Cain, ten se jaksi obohatil postupnou recyklací Abela, ale to už je jiná pohádka.

Pokud jste to dočetli až sem, a zajímají vás úložiště, rozdíly mezi HW RAID a SW RAID, CEPH a jiné vylomeniny, a fakt hodně si nemáte s čím hrát, můžete mi napsat, jak byste stroj využili, a taky jak si ho ode mě z Prahy nebo Kralup odvezete. Získáte slušný starý stroj, který kromě odolnosti, a robustnosti, hromady malých disků a 144 GB paměti nenabízí nic zajímavého. Má zbytečně vysokou spotřebu, neumí AVX2 a NVMe je pro něj komplikace.
« Poslední změna: Dnes v 13:31:29 od Sinuhet »