Nestartuje ThinkPad E14 Gen2 Ryzen

Nestartuje ThinkPad E14 Gen2 Ryzen
« kdy: 26. 08. 2025, 19:29:23 »
Ahojte,

Mám problém s mým 5–6 let starým notebookem, ThinkPad E14 Gen 2 s Ryzen 7 4700U.

Dnes, když jsem ho zapnul, objevilo se logo Lenovo, ale obrazovka začala blikat s pruhy a pak se zasekla/zamrzla. Nemohl jsem s tím nic dělat, tak jsem vyhledal nějaká možná řešení na internetu, které bych mohl zkusit. Jedno z řešení bylo podržet tlačítko napájení po dobu 60 sekund (resetovat ovladače). Při tom jsem si všiml, že se notebook stále zapíná a vypíná.

Poté, když jsem se ho pokusil znovu zapnout, obrazovka zůstala úplně černá. Tlačítko napájení se rozsvítí, ventilátor CPU běží asi 10 sekund a pak se zastaví, zatímco tlačítko napájení svítí dál. To je vše, co teď dělá.

Dříve, než jsem se pokusil odpojit baterii a baterii CMOS, abych ho resetoval, ventilátor běžel mnohem déle a po několikátém zapnutí se načetl BIOS, ale za pár sekund opět obrazovka zamrzla. Bohužel, žádný z pokusů (vyjmutí baterie, CMOS baterie, vyjmutí jedné z RAM, která není napájena, nebo vyjmutí SSD) nepomohl, notebook se chová stále stejně: při zapnutí kontrolka zapnutí svítí, ale USB porty nefungují a také obrazovka zůstává černá.

Mohl by mi prosím někdo poradit, v čem by mohl být problém a zda je možné ho opravit?

Děkuji.
« Poslední změna: 26. 08. 2025, 19:36:49 od FreelMan »

Karmelos

• 1 190
    • Zobrazit profil
Re:Nestartuje ThinkPad E14 Gen2 Ryzen
« Odpověď #1 kdy: 27. 08. 2025, 10:21:39 »
těžko říct co s tim je. Je možný, že odešla grafika, displej, nebo napájení. Nebo odešlo napájení a odpálilo desku/displej/grafiku. S tim nic asi sám nenaděláš. max zkusit jet jenom z baterky nebo jenom (jinýho) adaptéru. Asi nejlepší donést to do servisu, a/nebo vyndat disk a přetáhnout data jinam, pokud nemáš zašifrováno...
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #2 kdy: 27. 08. 2025, 12:30:20 »
Používal se pravidelně (a až do teď)? Byly nějaké náznaky že blbne? byl vprachu, házelo se sním? Takhle na dáku se blbě poradí, může to být něco triviálního

(příklad: jeden noťas při přenášení se sám vypíná, přechází do režimu spánku, něco v šasi ultrabooku Dell je ohlého nebo nalomeného, že do vy výsledku spíná tlačítko vypínače . Při delším pobytu v rukou tlačítko je sepnuto tak dlouho, že to je povel pro tvrdé vypnutí

příklad 2: v ADSL routeru jsem našel pavouka a pavučinu)

nebo se mohla poškodit nějaká data na NAND flash, někde  vytéct kondenzátor....
PS: dáváají se vůbec do dnešní elektroniky  kromě traf a nabíječek, zdrojů ty válcové kondíky?  Všude už vidím  SMD až o velikost  krychle 4x3x3mm. šedé součástky označené R22 R15m 1R5 jsou indukčnosti?
« Poslední změna: 27. 08. 2025, 12:33:37 od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ »

« Odpověď #3 kdy: 27. 08. 2025, 14:28:28 »
Notebook jel celou dobu v pohodě. Poslední dobou však nezapínal externí monitor, když se probouzel že spánku. Trvalo mu to. Pak následně za pár dní byla nějaká aktualizace GPU od amd, kde jejich software hlásil něco o vadách. Další den se pak normálně spustil, já ho nechal uspat a už se v pořádku neprobral. Zasekl se při bootování s pruhy na obrazovce a Lenovo logem. Dál už nešel. Tak jsem pak zkoušel ty rady s vyjmutím baterie, CMOS, ramky apod. Bohužel, od té doby už notebook jenom nabíjí, spustí CPU ventilátor, ten jede, ale po čase se vypne. To je vše. S černou obrazovkou. S adaptérem i bez (na baterii).

RDa

• 3 053
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 27. 08. 2025, 15:07:46 »
Ryzeny v lenovu odchazi jak na bezicim pasu.. mam tady tri 15ARE05 (IdeaPad 5) se stejnou zavadou.. u jednoho jsem jeste videl bios, i bootnul svuj linux.. ale pak glitche a dalsi booty se uz nekonali. Zbyle dva uz jsem ziskal po smrti.

Rikam tomu "amd kvalitka" :D mam i nejaky herni s dGPU a ten ryzen tam je doslova uskvarenej. Od doby kdy kremik zasvitil oproti P3 po sundani chladice.. se toho moc nezmenilo. Umira to bez extra vzruseni a bez dymoveho povzdechu.

Karmelos

• 1 190
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 27. 08. 2025, 15:40:13 »
No záleží jak moc to potřebuješ, ale v lenovo servisu by ti to mohli dát dokupy.  myslim.
Gréta je nejlepší.

RDa

• 3 053
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 27. 08. 2025, 17:15:18 »
No záleží jak moc to potřebuješ, ale v lenovo servisu by ti to mohli dát dokupy.  myslim.

Vymena zakladni desky za 10K+ :D ano.. timto "zpusobem" jde opravit vsechno.

« Odpověď #7 kdy: 27. 08. 2025, 17:50:44 »
Taky si myslím, že by oprava byla příliš drahá.

Notebook mě mrzí, ale podařilo se mi zprovoznit jeho SSD s nainstalovaným windowsem v PC. Musel jsem vytvořit bootovaci win oddíl za pomocí Linuxu+Windows instalačky (cmd) a skvělé. Podařilo se, napoprvé.

Co se týče thinkpadu, pokud by se našla nějaká možnost ho zprovoznit, bylo by to skvělé. Obávám se však, že s tím nic nezmůžu..

Buldr

• 167
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 27. 08. 2025, 19:46:26 »

To spíš šikovný a dobře vybavený opravář/bastlíř, který po zjištění příčiny (tradiční evergreen zárukového inženýrství GP22µF šmejd narvaný k rozpálené kaskádě, SMD, ... zkrátka v místech, kde je jistota, že to zhebne) je otázkou pár korun u Farnella a pár minut pod pájecí stanicí. Větší opravy se nevyplatí, k tomu už musí být opravdu pádný důvod (též mi to sem zkouší tahat a vyháním je s tím pryč), kde opravdu není zbytí a musí se opravit (vstvená pcb, přepájet čip, ...).

* Farnella samozřejmě (pardon, překlep)
« Poslední změna: 27. 08. 2025, 19:48:15 od Buldr »
Carpe diem

Karmelos

• 1 190
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 28. 08. 2025, 01:34:39 »
Taky si myslím, že by oprava byla příliš drahá.

Notebook mě mrzí, ale podařilo se mi zprovoznit jeho SSD s nainstalovaným windowsem v PC. Musel jsem vytvořit bootovaci win oddíl za pomocí Linuxu+Windows instalačky (cmd) a skvělé. Podařilo se, napoprvé.

Co se týče thinkpadu, pokud by se našla nějaká možnost ho zprovoznit, bylo by to skvělé. Obávám se však, že s tím nic nezmůžu..
Já bych tam aspoň zavolal... ale nešť. U toho disku bych nejdřív udělal bitovou kopii a tu pak pouštěl virtuálně. w11 to umí nativně a umí do toho virtuálu i jakoby bootovat, takže nepoznáš rozdíl.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #10 kdy: 28. 08. 2025, 11:17:25 »
To je jeden z mála důvodů proč dávat do firemního prostředí Intel platformu.
S velkou pravděpodobností a jak již bylo zmíněno ti odešla grafika a s tím ty nic neuděláš.
Oprava se rovná výměně základní desky.
Předpokládám že je to 2-3 roky po záruce, tzn.4-5 rok stáří.
To je ale právě normální životnost AMD.

Můžeš sice provádět různé hokus-pokusy ale pakliže nevíš co a kde máš na základní desce měřit tak je to zbytečné.

« Odpověď #11 kdy: 28. 08. 2025, 12:02:05 »
PS: dáváají se vůbec do dnešní elektroniky  kromě traf a nabíječek, zdrojů ty válcové kondíky?  Všude už vidím  SMD až o velikost  krychle 4x3x3mm. šedé součástky označené R22 R15m 1R5 jsou indukčnosti?

Samozřejmě, většinou jako SMD, takže vypadá trochu jinak . Větší žluté/černé „kostičky“ bývají tantalové/niobové/… kondenzátory . Ty jsou mimo napájecí zdroje častější (zejm. v přenosné elektronice). Oproti keramickým kondenzátorům mají větší kapacitu apod.

SMD cívky většinou poznáš , můžou být i zalité , popř. v „krabičce“, takže to je kvádřík. Můžou mít i tvar podobný jako typický SMD kondík/odpor a ty se už poznávají hůř, ale většinou se liší barvou. Černá je typicky odpor, hnědá keramický kondík, zelená bývá PTC/„pozistor“, bílá může být cívka, pojistka, … Ty PTC a (ne)vratné pojitky v tomhle bývají celkem záludné. Pojistka může vypadat jako bloček porcelánu , s trochou štěstí je v držáčku . V horším případě ji nepoznáš od odporu.  :-\

Ty odpůrky s malýma hodnotama, typicky relativně velká kostka (když jím teče velký proud), jsou celkem často bočníky (shunty) pro měření proudu, ať už pro počítání spotřeby, tak i pro ochranu proti přetížení napěřových regulátorů apod.

P. S.: Obrázky jsou odkazy na e-shop GME. (Rozhodně mě nesponzorují, jen tam celkem často kupuju součástky, tak vím, jak se snadno doklikat. :P)

« Odpověď #12 kdy: 28. 08. 2025, 17:53:40 »
To je jeden z mála důvodů proč dávat do firemního prostředí Intel platformu.
S velkou pravděpodobností a jak již bylo zmíněno ti odešla grafika a s tím ty nic neuděláš.
Oprava se rovná výměně základní desky.
Předpokládám že je to 2-3 roky po záruce, tzn.4-5 rok stáří.
To je ale právě normální životnost AMD.

Můžeš sice provádět různé hokus-pokusy ale pakliže nevíš co a kde máš na základní desce měřit tak je to zbytečné.

Intel procesory 13tej a 14tej generácie odchádzajú ako na bežiacom páse a sú novšie ako 5 až 6 rokov. Nemusí byť vadný grafický chip, môže byť vadné napájanie.

« Odpověď #13 kdy: 28. 08. 2025, 17:58:00 »
Daj to opraviť niekomu, kto vie premerať napájacie vetvy.

Nedávaj to nikomu, kto to strčí do rúry a bude to chcieť piecť alebo si hneď vymyslí reballing grafického chipu.

« Odpověď #14 kdy: 28. 08. 2025, 20:34:41 »
Nikoho v okolí nezná, jinak by už notebook u někoho byl. Vše komerční bude od 1000 Kč jen za diagnostiku a s případnou opravou ještě více. To není u notebooku prodejného kolem 4000 Kč moc rentabilní.