Doporučte Wi-Fi mesh

Tom5

• 126
    • Zobrazit profil
Re:Doporučte Wi-Fi mesh
« Odpověď #15 kdy: 04. 08. 2025, 16:16:25 »
A lze to Deco nastavit i přes browser?

« Odpověď #16 kdy: 04. 08. 2025, 16:51:59 »
Na domácí použití určitě nejjednodušší je TP-link či Asus.

Co ale zvážit je umístit ty Deco AP válce spíše na nábytek a propojit tenkým plochým kabelem (pod koberec/prah).

Vizuálně to neurazí narozdíl od těch ufo talířů na stropě. Pokud neřešíte vizuál tak pak systém dle gusta.

Jak to bude na půdě tak 5Ghz propustnost nebude ideální.

U nových zařízení kde je dle směrnic vyzařování více omezeno to bude ještě znatelnější.

Ale záleží jako vždy na místních podmínkách takže Vám to nemusí vůbec omezovat pro běžný provoz.

M Z

« Odpověď #17 kdy: 04. 08. 2025, 18:35:15 »
Co pořád máte s tou půdou? Já už tam dvě 5g AP od tp-link mám a funguje to bez problémů. Jen neumí mesh a ten pitomej Android si drží WiFi sítě i když už je signál tak slabý že se nenačte ani fórum na root.cz 😛.

CFM

• 147
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 04. 08. 2025, 19:23:16 »
Jen neumí mesh a ten pitomej Android si drží WiFi sítě i když už je signál tak slabý
Mesh je technologie bezdrátového propojení více AP.

Výběr/přechod na jiné AP je na klientovi a říká se tomu roaming. Existují technologie, které to mohou vylepšit, jako 802.11r/k/v. Nicméně to klientovi dává jen lepší informace pro rozhodování a zkracuje dobu přechodu/výpadek. Musí to podporovat obě strany. Vynucení přechodu ze strany AP standardizované pokud vím není. Zda má nějaká low cost krabička něco opravdu funkčního ... ?

« Odpověď #19 kdy: 04. 08. 2025, 22:49:03 »
Mesh je technologie bezdrátového propojení více AP.

Výběr/přechod na jiné AP je na klientovi a říká se tomu roaming. Existují technologie, které to mohou vylepšit, jako 802.11r/k/v. Nicméně to klientovi dává jen lepší informace pro rozhodování a zkracuje dobu přechodu/výpadek. Musí to podporovat obě strany. Vynucení přechodu ze strany AP standardizované pokud vím není. Zda má nějaká low cost krabička něco opravdu funkčního ... ?

Presne tak mesh nieje zaruka, ze sa ten pitomej android nebude aj tak drzat toho AP so slabym signalom.
AP a jeho nastavenie tomu vie len pomoct ale kient je ten rozhodujuci.
Lepsie AP-cka(bez ohladu ci s alebo bez mesh) maju vecsinou tych moznosti viacej ako "presvedcit" klienta ako lacne krabicky.

Ak ti ide primarne o to, tak by som sa zameral na to a nie na mesh.

Inac vylepsenie tohto ma v plane priniest Wifi 8 ale to tu bude az za par rokov.

Rnx

« Odpověď #20 kdy: 04. 08. 2025, 23:04:59 »
Asus Zenwifi - mám najlacnejšie malé kocky (xd4?), vie to medzi sebou komunikovať cez wifi i cez kabel, rozbalíš, zmeníš heslo, nestaráš sa. Funguje to dobre so všetkým (widle, macy, phony, android) a mám presne to isté, hrubé steny a signál z hlavného AP síce všade, ale z poslednej izby sa nikam nedobúchaš. Ten mash to dáva výborne (Teams, Netflix, facetime...).