... Okamžité skončení pracovního poměru je totiž možné jen při hrubém porušení pracovní kázně a judikatura je v této oblasti taková, že každý případ se posuzuje individuálně včetně míry porušení pracovních povinností a ohrožení bezpečnosti. Což v praxi vede k tomu, že většina zaměstnanců pod vlivem alkoholu musí dostat 3 vytýkací dopis a v každém dopise navíc musí být uvedeno riziko výpovědi a dána dostatečná lhůta na sjednání nápravy. Stačí aby zaměstnavatel porušil libovolnou z mnoha svých často absurdních povinností a výpověď je pak neplatná....
Šedivá je teorie a košatý strom života.
Asi jsi měl to štěstí, že ses setkal jen se slušným zaměstnavatelem. Já jsem měl jinou zkušenost.
Co bys dělal, kdyby si tě majitel firmy pozval do kanclu, dal ti podepsat okamžité ukončení pracovního poměru dohodou (
samozřejmě bez odstupného) a sdělil, že když to nepodepíšeš, tak si najde záminku, aby tě vyhodil pro zvlášť závažné porušení pracovní kázně? Riskoval bys nějaké tahanice s tím, že bys získal pověst potížisty?
Ve firmě, kde jsem měl to potěšení být zaměstnaný se tohle dělalo běžně. Jeden se prý připravil, to jednání si nahrál a pohrozil právními kroky. Pan majitel se mu vysmál, ať to klidně zkusí, on že má všude známé.
Mne tohle potkalo taky, prý nic nedělám.
Vytýkací dopis jsem nedostal ani jeden, že bych si je nechal zarámovat a pověsit nad záchodovou mísu.Ale asi to se mnou nebylo tak hrozné, když se pokládala firma co jsem se tam uchytil a já jsem sháněl, kam se vrtnout, nabídli mi, jestli bych se nechtěl vrátit. Protože jsem zrovna nic jiného neměl, tak jsem se tam vrátil a až do důchodu jsem tam vydržel.
Když už jsem byl pár let v důchodu, doneslo se mi, že v oné firmě se rozpadlo oddělení vývoje.