Teambuilding, večeře atd...jak se k tomu stavíte?

Re:Teambuilding, večeře atd...jak se k tomu stavíte?
« Odpověď #60 kdy: 28. 07. 2025, 15:35:52 »

To je dost naivní pohled na věc. Až moc spoléháš na zákony, že tě ochrání, a to z těchto důvodů .... bla bla bla

O zákonníku práce a jeho aplikaci v praxi evidentně nevíte vůbec nic. ČR má překombinovaný a složitý ZP kladoucí absurdní důraz na ochranu zaměstnance. Normálního zaměstnance je tak zcela nemožné vyhodit a i v případě těch problémových je to velmi složité. Okamžité skončení pracovního poměru je totiž možné jen při hrubém porušení pracovní kázně a judikatura je v této oblasti taková, že každý případ se posuzuje individuálně včetně míry porušení pracovních povinností a ohrožení bezpečnosti. Což v praxi vede k tomu, že většina zaměstnanců pod vlivem alkoholu musí dostat 3 vytýkací dopis a v každém dopise navíc musí být uvedeno riziko výpovědi a dána dostatečná lhůta na sjednání nápravy. Stačí aby zamětsnavatel porušil libovolnou z mnoha svých často absurdních povinností a výpověd je pak neplatná. Takže - jako pilot letadla nejspíš dostanete za alkohol vyhazov na hodinu, jako programátor jen těžko.

Co se týče služebních cest, tak s těmi musíte jako zaměstnanec souhlasit. A i v případě předchozího souhlasu (např. v pracovní smlouvě), pokud spadáte do jedné z několika vybraných kategorií (např. rodič s dětmí do 9 let), můžete každou jednotlivou pracovní cestu následně individuálně odmítnout.

Stejně tak by bylo vhodné nastudovat si ujednání o evidenci pracovní doby, práci přesčas či pracovní pohotovosti.
« Poslední změna: 28. 07. 2025, 15:40:10 od tester3274 »

« Odpověď #61 kdy: 29. 07. 2025, 08:11:39 »
Tak na zhrnutie.
1. Nikto ta nemoze nutit ist na "neplateny teambuilding"
2. Ako sa na teba budu pozerat kolegovia je subiektivna vec.
3. Nariadit teambuilding ako plateny nadcas mozu. Viz zakonne limity
4. Nebyt kkt a asocial ak je to 2x do roka super to sa da. Nikto nepovedal ze tam musis ist do rana, a po prvom "jedle" mozes ist do prec. (Spravil si aspon ten zaklad)
5. Nebyt kkt a normalne povedat sefovy vies co mne je to neprijemne tam chodi t/ mam s tym problem a ver mi ze nie je problem. Pravne ak to nie je nariadeny nadcas (max tie 4h) ta mozu tak zobrat do ust a cmulat. Ze sa na teba budu mozno divno pozerat nie je az tak problem ak to tebe nevadi.

« Odpověď #62 kdy: 29. 07. 2025, 15:12:20 »
... Okamžité skončení pracovního poměru je totiž možné jen při hrubém porušení pracovní kázně a judikatura je v této oblasti taková, že každý případ se posuzuje individuálně včetně míry porušení pracovních povinností a ohrožení bezpečnosti. Což v praxi vede k tomu, že většina zaměstnanců pod vlivem alkoholu musí dostat 3 vytýkací dopis a v každém dopise navíc musí být uvedeno riziko výpovědi a dána dostatečná lhůta na sjednání nápravy. Stačí aby zaměstnavatel porušil libovolnou z mnoha svých často absurdních povinností a výpověď je pak neplatná....

Šedivá je teorie a košatý strom života.
Asi jsi měl to štěstí, že ses setkal jen se slušným zaměstnavatelem. Já jsem měl jinou zkušenost.
Co bys dělal, kdyby si tě majitel firmy pozval do kanclu, dal ti podepsat okamžité ukončení pracovního poměru dohodou (samozřejmě bez odstupného) a sdělil, že když to nepodepíšeš, tak si najde záminku, aby tě vyhodil pro zvlášť závažné porušení pracovní kázně? Riskoval bys nějaké tahanice s tím, že bys získal pověst potížisty?
Ve firmě, kde jsem měl to potěšení být zaměstnaný se tohle dělalo běžně. Jeden se prý připravil, to jednání si nahrál a pohrozil právními kroky. Pan majitel se mu vysmál, ať to klidně zkusí, on že má všude známé.
Mne tohle potkalo taky, prý nic nedělám.
Vytýkací dopis jsem nedostal ani jeden, že bych si je nechal zarámovat a pověsit nad záchodovou mísu.
Ale asi to se mnou nebylo tak hrozné, když se pokládala firma co jsem se tam uchytil a já jsem sháněl, kam se vrtnout, nabídli mi, jestli bych se nechtěl vrátit. Protože jsem zrovna nic jiného neměl, tak jsem se tam vrátil a až do důchodu jsem tam vydržel.

Když už jsem byl pár let v důchodu, doneslo se mi, že v oné firmě se rozpadlo oddělení vývoje.
« Poslední změna: 29. 07. 2025, 15:18:09 od Vrozkrokkop Kopalsson »

hmmmw

• 102
    • Zobrazit profil
« Odpověď #63 kdy: 29. 07. 2025, 21:25:22 »
... Okamžité skončení pracovního poměru je totiž možné jen při hrubém porušení pracovní kázně a judikatura je v této oblasti taková, že každý případ se posuzuje individuálně včetně míry porušení pracovních povinností a ohrožení bezpečnosti. Což v praxi vede k tomu, že většina zaměstnanců pod vlivem alkoholu musí dostat 3 vytýkací dopis a v každém dopise navíc musí být uvedeno riziko výpovědi a dána dostatečná lhůta na sjednání nápravy. Stačí aby zaměstnavatel porušil libovolnou z mnoha svých často absurdních povinností a výpověď je pak neplatná....

Asi jsi měl to štěstí, že ses setkal jen se slušným zaměstnavatelem. Já jsem měl jinou zkušenost.
Co bys dělal, kdyby si tě majitel firmy pozval do kanclu, dal ti podepsat okamžité ukončení pracovního poměru dohodou (samozřejmě bez odstupného) a sdělil, že když to nepodepíšeš, tak si najde záminku, aby tě vyhodil pro zvlášť závažné porušení pracovní kázně? Riskoval bys nějaké tahanice s tím, že bys získal pověst potížisty?
Ve firmě, kde jsem měl to potěšení být zaměstnaný se tohle dělalo běžně. Jeden se prý připravil, to jednání si nahrál a pohrozil právními kroky. Pan majitel se mu vysmál, ať to klidně zkusí, on že má všude známé.
Vytýkací dopis jsem nedostal ani jeden, že bych si je nechal zarámovat a pověsit nad záchodovou mísu.
Ale asi to se mnou nebylo tak hrozné, když se pokládala firma co jsem se tam uchytil a já jsem sháněl, kam se vrtnout, nabídli mi, jestli bych se nechtěl vrátit. Protože jsem zrovna nic jiného neměl, tak jsem se tam vrátil a až do důchodu jsem tam vydržel.

Když už jsem byl pár let v důchodu, doneslo se mi, že v oné firmě se rozpadlo oddělení vývoje.

A ten majitel byl někdo jako Krejčíř? Jinak mi uniká důvod nechat se takhle zastrašovat. Podepsat dohodu s odstupným, to bych chápal. To co popisuješ nechápu.

« Odpověď #64 kdy: 29. 07. 2025, 22:58:27 »
...To co popisuješ nechápu.
Doneslo se mi, že podnikatelé si někdy vyměňují informace o zaměstnancích. Pokud by se ve firmě kde bych se ucházel o zaměstnání doslechli, že předchozí zaměstnavatel mne propustil pro zvlášť závažné porušení pracovní kázně, asi by mi to reklamu neudělalo.

Když už jsem stříhal metr do důchodu, jednou jsem o čemsi mluvil s výkonným ředitelem, řekl jsem mu, že firma se snaží mě na$rat a že se jí to daří.

Když už jsem byl pár let v důchodu, ozvali se z firmy, jestli bych se tam nechtěl na nějaký čas vrátit, že maník co po mně zastával mou práci hodlá zahnout kramle a z té fronty uchazečů o zaměstnání co se jim každý den tlačí před vrátnicí (smích) si nikoho vhodného nemohou vybrat. Projevil jsem mírný zájem, ale když mi bylo řečeno, že jako důchodci mi mohou platit je 10kKč a rozumná řeč s nimi nebyla, tak jsem je (slušně) poslal do prrrdele.

« Odpověď #65 kdy: 30. 07. 2025, 07:34:48 »

To je statistika z praxe. Naprostou většinu sporů tohoto typu vyhrává zaměstnanec. Právě proto je na straně zaměstnavatellů, kteří se v tom orientují, vždy snaha se nějak se zaměstnancem na odchodu dohodnout.

Citace

Obecně ano, tento přístup totiž v praxi nefunguje a pokud se neobáváte soudního sporu, zaměstnavatele to nakonec bude stát hodně peněz. Důvod, proč to zkouší je ten, že velká část zaměstnanců je jako vy a při prvním bu bu bu si s prominutím nasere do kalhot. Z těchto důvodů je určitě špatně cokolic podepisovat.

Samozřejme, že v praxi to tak jednoznačné není. Pokud máte možnost jít pracovat k lepšímu zaměstnavateli, proč zůstávát u toho špatného? Pak může samozřejmě být výhodné se dohodout, protože ten negativní postoj je vzájemný. Otázkou v takové situaci je, proč jste již dříve nepodal výpověď a neodešel sám.

Citace
Ve firmě, kde jsem měl to potěšení být zaměstnaný se tohle dělalo běžně. Jeden se prý připravil, to jednání si nahrál a pohrozil právními kroky. Pan majitel se mu vysmál, ať to klidně zkusí, on že má všude známé. Mne tohle potkalo taky, prý nic nedělám.

Zrovna tohle je zcela ideální scénář, kdy se může zaměstnanec soudit.  ;D

« Odpověď #66 kdy: 30. 07. 2025, 08:49:27 »
ludia mat tak vase problemy... :)

moji podriadeni si zorganizovali teambulding sami za vlastne prachy a ja teraz stojim pred otazkou, ze by sa slusalo zohnat nejaky prispevok od firmy a k tomu aby som nebol za odluda tak tam musim ist :D

« Odpověď #67 kdy: 30. 07. 2025, 15:49:55 »
ludia mat tak vase problemy... :)

moji podriadeni si zorganizovali teambulding sami za vlastne prachy a ja teraz stojim pred otazkou, ze by sa slusalo zohnat nejaky prispevok od firmy a k tomu aby som nebol za odluda tak tam musim ist :D

No, ja si myslim, ze si to zorganizovali sami prave preto aby si tam ty, ani nikto iny z vedenia nebol... ::)

Takze ked tam pojdes a este im na to zozenies aj oficialnu (financnu) podporu z firmy, tak ich akurat tak naseries. :P

« Odpověď #68 kdy: 30. 07. 2025, 16:42:57 »

Pokud si nechas kalet na hlavu tak se nediv... nic ve zlym, ale se slusnym pravnikem dostanes odskodne od firmy i kdyz te vyhodi kvuli tomu ze chodis kazdy den nalitej a ridis autobus MHD... realita v CR co se tyce pracovniho prava je takova ze jako zamestnanec furt neco najdes a jako firma radsi vyplatis nejake odstupne nez se vlacet 10 let po soudech, mit negativni publicitu vsude mozne,...

« Odpověď #69 kdy: 30. 07. 2025, 16:52:24 »
zazil jsem xxx firemnich veceri, xx firemnich teambuildingu. Nechces tam chodit? Nechod, neni to povinne. Pokud ti nekdo z firmy bude rikat ze kazis moralku nebo jine kecy tak si najdi pravnika a jinou praci. Z vysouzenych penez jed treba na dovolenou. Kecy o tom jak si firmy predavaji informace o zamestnancich - mozna to funguje ve statnim nebo v ramci nejake skupiny firem ale jinak nikdo nema cas resit ze nejakej Pepa se nepohodl s firmou XYZ. Pokud nedostanes referenci od predchoziho zamestnavatele tak novemu zamestnavateli klidne popis duvod. Ja takhle odesel (byl vyhozen) z korporatu, prisel jsem do jineho korporatu kde se me CEO ptal proc jsem odesel a proc nemam referenci a ja jsem mu v klidu rekl ze firma najala noveho sefa jmenem xyz a ten po 2 dnech ve firme zacal delat akce bez znalosti problematiky, firmy,... no a CEO mi rekl ze nejsem prvni ktery o mem byvalem sefovi rikal tyhle veci a ze mel moznost s nim pracovat a nazval ho megako**tem... no a dostal jsem pracovni nabidku... v jedne firme chteli po me firemni akci kazdy den, byl jsem mlady, nezkuseny tak jsem chodil kazdy den parit s partou kolegu, sefem, asistentkama,... firma tyhle akce zrusila po tom jak jedna z asistentek zustala tehotna po grupaci na jedne takovehle akci... (rika se ze sef si asistentku musel vzit ale oficialni verze byla ze to tahli spolu dlouhou dobu a svatba byla planovana).