Android náhodně všechno ukončuje

Android náhodně všechno ukončuje
« kdy: 04. 07. 2025, 12:29:32 »
Dva týdny jsem vysmátý, jak jsem vyzrál na android (konkrétně LineageOS, kde bohužel i tohle k***v**o je přítomné navzdory absenci všeljakých "optimalizátorů pamětí") a jeho  fatální bug  nahodilé ukončování aplikací když android usoudí, že dost dlouho nebyly v popředí. (Třeba přes noc, nebo náhodně, když se spustí nějaká jiná aplikace),

Prostě jsem u aplikace termux v notifikaci dal Acquire wakelock  a aplikace držela jak  přibitá víc jak 2 týdny (i když jsem ji třeba jak je den dlouhý nevyvolal z pozadí),. Něco na androidu nevídaného !

Neměl jsem spuštěné žádné velké paměťové náročné aplikce(jako by byla navigace, browser), ale jen ty "základní" podpůrné jako mail klient, dns server,terminál, a latentně asi správce souborů, zprávy, kontakty, co jávim všechno, co android zamlčí v správci aktivit a přesto nějak běží na pozadí

Ale pak jsem spustil druhý terminál (vestavěný lineage OS) a připojil flashku a přes sh si jen ls-oval nějaké adresáře (nelze bez su, protože /mnt/media-rw leží mimo %APPDATA%=termux/files/home) taky se zkoušel opakovaně připojt na binárkou sftp (což se nedařilo, jako by veškeré cíle odmítaly spojení)

V tu ránu se nějak zpomalila obrazovka a vidím tole mraky minioznámení jako Oprávnění su povoleno(nebo odebráno?), určete složku pro stahování později tuším průser , po přepnutí na homescreen prázdná plocha a načítání jako kdyby mi android sestřelil všechny aplikace  do initu tedy to launcheru... Sice v správci aktivit je vidím(dokud se na ně neklikne), ale přepnutím vidímže ten vražedný hajzl mi vyvraždil všechny aplikace, i ty na pozadí! dns démon neběžel,, prostě nic

Proč ten zpropadený android udělá aplikační holokaust i u posvátnách wake lockem chráněncých aplikací, který vydrží v kuse běžet 2 týdny,??
« Poslední změna: 04. 07. 2025, 12:32:03 od Vietnanka »

Re:Android náhodně všechno ukončuje
« Odpověď #1 kdy: 04. 07. 2025, 12:40:35 »
ľudia, príbehy, emócie

RDa

• 2 999
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 04. 07. 2025, 13:54:47 »
Android je takova parodie na OS. Zbytecne se rozcilujes.. problem jsi si zpusobil sam :D

Vetsina mobilnich aplikaci je delana tak, ze se necha zabit a po znovuotevreni muze obnovit kontext.. takze druha chyba byla pouziti nekvalitnich apps.

« Odpověď #3 kdy: 04. 07. 2025, 16:33:03 »
1) Wakelock neni posvatnej a v kontextu Phantom process killeru je zcela irelevantni.
2) Nahodne ukoncovani aplikaci pak neni bug, nybrz ficura Androidu, zvana prave Phantom process killer...

Workaround, co jsem nekde vystrachal a nasledne mi LineageOS prestaval Termux sestrelovat:

Kód: [Vybrat]
adb shell "/system/bin/device_config set_sync_disabled_for_tests persistent"
adb shell "/system/bin/device_config put activity_manager max_phantom_processes 2147483647"
adb shell settings put global settings_enable_monitor_phantom_procs false

Na stranu druhou... fakt se ty aktivity, co delas, nedaji delat z prostredi nejakyho jinyho OS a jiny aplikace?

« Odpověď #4 kdy: 04. 07. 2025, 19:12:09 »
Ach jo, zrovna když jsem měl rozepsaný dlouhý příspěvek plný logů, po odeslání jsem prý neměl oprávnění příspěvek odeslat a kvůli roz***ů RUNTIME APACHE DIR se mi nepovedlo zachránit text příspěvku

Já vím, mohu si za to sám, že používám na zápis poznámek proměnné shellu bez historie a nebo jeden nabalující se příkaz echo ""
Citace
parodie na OS
Mám řečnickou otázku, který OS pro mobilní telefony je lepší? aby to nebylo tamagoči,  a nebyl to vabank, který aplikace zůstane běžet.  iOS snad ani nemá cenu zmiňovat, to je spotřební elektronika pro (úplně jinou) sortu/sektu lidí

Ale potvrzuju, v androdu je velký bordel, vestavěný terminál termux v   su^root nezná příkaz less,hexdump,host, ; termux a sh konzole jebají výpis nahrazování nových řádků doplňování mezer,  přes su nejde ssh, protože nemůže zapisovat

A ještě ke všemu ztrácí logy z logcat. Chtěl jsem si logcat projet znova, protože příspěvek skončil v HTTP 403, logy z androidu mizí naprosto podivným způsobem odprostředka, už nenajdu string lowmem , ale přitom logy tam jsou ještě minimálně 1.5 dne staré (stalo se dopoledne), ale z nějakého důvodu prostě ty důležité řádku z  daného času nenajdu. Prostě jako kdyby je někdo z výpisu odmazal, (ale ani no nevypadá jako by tam bylo okno časový prázdný), dal jsem si pečlivý pozor ,abych to hledání nějak nepodělal parametry logcatu

Jediný co v tom duchu z jsem měl vykopíoravný, co všechno ten zhejzl zabil:
Kód: [Vybrat]
t'
illing 'd.process.acore'
illing 'viders.calendar'
illing 'd.process.media'
illing 'AndroidUI'
illing 'droid.deskclock'
illing 'oltys.seedvault'
illing '.lineageos.snap'
illing 'externalstorage'
illing 'droid.gallery3d'
illing 'opjohnwu.magisk'
illing '.lineageos.etar'
illing 'neageos.updater'
illing 'athan.pdfviewer'
illing 'receiver.module'¨
illing 'com.termux'
illing 'sfilter.android'
illing 'opjohnwu.magisk'
illing 'sfilter.android'
illing 'droid.launcher3'
illing 'putmethod.latin'
illing 'perfetto_hprof_'
illing 'droid.launcher3'
illing 'id.ext.services'
illing '.qcrilmsgtunnel'
illing 'sfilter.android'
illing 'viders.calendar'
illing 'eageos.profiles'
illing 'android.smspush'
illing 'org.connectbot'
během 2 sekund ... (nevím proč to takhle dementě usekává názvy, takhle to fakt je přímo ve výpisu)

Druhý co jsem měl zkopírovaný ,bylo 4x něco jako high memor usage pro procesy sftp, (různá pid pokaždý, 70-180MB rozpětí), vážně tolik?

Citace
aktivity, device_config
Ano, dají, mám ukládat jako soubor, ale asi jsem nenapravitelný,.

Tu binárkudevice_config neznám, a mě hlásí
device_config  list
privacy/permissions_hub_2_enabled=true
privacy/permissions_hub_enabled=true
root@android:/ #

Ale tím, že si zvýším ten mega limit  max processes nebo deaktivuju monitor, je to bezpečné, neudělá mi to z androidu nějou sesypávačku nebo něco na úronvni androidu 4? Jeto nějaký ověřitelný tip?

Tentokrát jsem naštěstí náhodné odhlášení" vyhrál" při pokudu editovat příspěvěk...
« Poslední změna: 04. 07. 2025, 19:18:03 od Vietnanka »

RDa

• 2 999
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 04. 07. 2025, 20:30:37 »
Citace
parodie na OS
Mám řečnickou otázku, který OS pro mobilní telefony je lepší? aby to nebylo tamagoči,  a nebyl to vabank, který aplikace zůstane běžet.  iOS snad ani nemá cenu zmiňovat, to je spotřební elektronika pro (úplně jinou) sortu/sektu lidí

Prave ze zadny. Ty chces od mobilu veci na ktere delany nebyl bohuzel.

Pokud udelame krok vzad - tak existuji tablety, na ktere se daji dat klasicke linux distribuce - ostatne tak vzniklo L4T - linux for tegra, v dobe Tegra K1 (napr. od googlu, nebo nvidia tabletu).

Pokud udelame krok vpred - budem si stezovat ze nam SmartWatchOsXYZ zabiji terminal a webserver.. asi chapes ze tudy cesta nevede a opravdu narazis na limity "hw/sw bundlu" (za me je dulezite tlacit nyni EU aby se bundly nedelali a kazdy mel pravo si dat OS jaky chce.. na zarizeni ktere si koupil).

Jako pokud mas takove silene pozadavky na SW.. fakt bych ty experimenty radeji delal na linuxovem telefonu (sice hodne omezeny vyber.. ale nejaky se najde). Minimalne ti do behu nebude kecat zadny blackbox a necha se to potunit normalneji. Ne?

Nebo si na powerbanku pribastlil RPi (a displej) :D

A pak existuji ty GPD zarizeni.. takovej laptop ve velikosti obtloustleho mobilu. To neni lepsi cesta?
« Poslední změna: 04. 07. 2025, 20:34:20 od RDa »

« Odpověď #6 kdy: 04. 07. 2025, 23:01:58 »
Popis nejak svuj use-case.

Jako mobil, ve smyslu telefon/sms/navigace/prohlizec mi maximalne vyhovuje iOS, protoze to proste funguje a nemusim nic resit. Wireguard to umi, DNS si odfiltruju prave skrze svoji DNS ve VPNce a dobry.
Proste to funguje.

Jako "mobilni operacni system" ve smyslu zmensenina miniaturniho notebooku jsem zde jako offtopic ve vlastnim topicu nedavno traktoval (Mobian na OnePlus 6T), jakoz i sve zkusenosti s jinymi mobilnimi OS na tomto veskrze siroce podporovanem telefonu...

Wasper

• 185
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 05. 07. 2025, 02:21:57 »
Jako "mobilni operacni system" ve smyslu zmensenina miniaturniho notebooku jsem zde jako offtopic ve vlastnim topicu nedavno traktoval (Mobian na OnePlus 6T), jakoz i sve zkusenosti s jinymi mobilnimi OS na tomto veskrze siroce podporovanem telefonu...
OT: Nemohl byste prosim (treba do puvodniho topicu) strucne napsat zkusenosti s Mobianem, jestli jste si s nim hral i nad ramec te casosberky nebo co to bylo za pouziti?

« Odpověď #8 kdy: 05. 07. 2025, 16:33:37 »
Na tohle Android není dělaný, použij standardní operační systém a nebudeš mít problém. Pokud má něco běžet na Androidu trvale, musí to být naprogramované jako služba, což normální appky nejsou. Bohužel mi celý Android přijde zmatený, třeba odebírání oprávnění - WTF? Nastavím aplikaci oprávnění a on mi je zase náhodně odebere. Třeba appka MujRozhlas mi funguje správně jen určitou dobu po nainstalování, pak se začne ukončovat a to i když ji mám na popředí. Důvod neznám, ale možná přišla o nějaká oprávnění, která neumím přidat. Pomůže reinstalace. Mimořádně otravné.

bnone

« Odpověď #9 kdy: 06. 07. 2025, 08:22:24 »
Bohužel mi celý Android přijde zmatený, třeba odebírání oprávnění - WTF? Nastavím aplikaci oprávnění a on mi je zase náhodně odebere. Třeba appka MujRozhlas mi funguje správně jen určitou dobu po nainstalování, pak se začne ukončovat a to i když ji mám na popředí. Důvod neznám, ale možná přišla o nějaká oprávnění, která neumím přidat. Pomůže reinstalace. Mimořádně otravné.
MujRozhlas mám a nic takového se mi už neděje, ale dělo než jsem si vše nastavil, a to mám Xiaomi, které je ukončováním a mazaním známé. Jednak žádná extra oprávnění nepoužívá, dále u všech aplikací, které se nějak někam přihlašují či mají uložena jiná důležitá data, mám vypnuto v Podrobnostech o aplikaci Pozastavit aktivitu aplikace, když se nepoužívá,  pokud má aplikace běžet bez problémů na pozadí, tak u Baterie nastavit Žádné omezení.
Automatické odebírání oprávnění je bezpečnostní opatření pro telefony v rukou běžných BFU (99,99%), kteří si do telefonu instalují kde co a pak na to zapomenou. Znalý člověk si to může u konkrétních aplikací vypnout.

« Odpověď #10 kdy: 06. 07. 2025, 09:16:25 »
Ani Xiaomi není dokonalé. Používám aplikaci k nahrávání hovorů a mám vypnuté Pozastavení aktivity aplikace, když se nepoužívá, baterii na Žádné omezení, v Task manažeru zamknutou, v Play vypnuto Lepší zjišťování škodlivých aplikací a co mám telefon přes 3 měsíce, tak už jsem ji musel 2x extra povolovat. Včera jsem přešel na Android 16, tak očekávám ještě větší restrikce.

« Odpověď #11 kdy: 06. 07. 2025, 13:26:23 »
Bohužel mi celý Android přijde zmatený, třeba odebírání oprávnění - WTF? Nastavím aplikaci oprávnění a on mi je zase náhodně odebere. Třeba appka MujRozhlas mi funguje správně jen určitou dobu po nainstalování, pak se začne ukončovat a to i když ji mám na popředí. Důvod neznám, ale možná přišla o nějaká oprávnění, která neumím přidat. Pomůže reinstalace. Mimořádně otravné.
MujRozhlas mám a nic takového se mi už neděje, ale dělo než jsem si vše nastavil, a to mám Xiaomi, které je ukončováním a mazaním známé. Jednak žádná extra oprávnění nepoužívá, dále u všech aplikací, které se nějak někam přihlašují či mají uložena jiná důležitá data, mám vypnuto v Podrobnostech o aplikaci Pozastavit aktivitu aplikace, když se nepoužívá,  pokud má aplikace běžet bez problémů na pozadí, tak u Baterie nastavit Žádné omezení.
Automatické odebírání oprávnění je bezpečnostní opatření pro telefony v rukou běžných BFU (99,99%), kteří si do telefonu instalují kde co a pak na to zapomenou. Znalý člověk si to může u konkrétních aplikací vypnout.

Tak jsem zkusil nastavit u MujRozhlas tohle:

- vypnout: Pozastavit aktivitu aplikace, když se nepoužívá
- nastavit: Baterie  Žádné omezení

A uvidím. Pokud to vyřeší problém tak to bude skvělé  ;D

qelurg

• 387
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 08. 07. 2025, 10:38:20 »
Prostě jsem u aplikace termux v notifikaci dal Acquire wakelock  a aplikace držela jak  přibitá víc jak 2 týdny (i když jsem ji třeba jak je den dlouhý nevyvolal z pozadí),. Něco na androidu nevídaného !

Používám Galaxy Tab S9 a o Termux přijdu jen tehdy, když se mi tablet vypne, protože ho nechám vybít. Vydrží klidně měsíce. Takže mě to na androidu nijak výjimečné nepřijde. A žádný wakelock ani nepoužívám.