Klávesnice neprobudí Windows ze spánku

Klávesnice neprobudí Windows ze spánku
« kdy: 04. 07. 2025, 12:11:11 »
U nového počítače s Windows 11 mi podivně funguje probouzení z režimu Spánku (do RAM). Mám podezření, že indové tuto verzi Windows okořenili funkcí moderní režimu spánku. Ale netuším, kde konkrétně může být problém:USB port , klávesnice , firmware, Windows,.... Klávesnice mi dává jeden hint, že na ní mám zapnuté podsvětlení., když PC věží ,což je aspoň nějaká informace.  Oboje je externí USB periferie, zapojené v 2.0 portech.
 Počítač uspávám tlačítkem vypínače a nebo z Start-režim spánku

Probuzení tlačítkem a nebo myší funguje vždy (jeden klik nebo jeden stisk ihnedprobudí). Ale u klávesnice je to něco jako sázka do loterie: funguje to, nebo to nefunguje vůbec a nebo to funguje zvláštně, že stisk klávese rozsvítí  podsvícení (klávesnice nemá nic jako auto timeout podsvícení) ale nic se nestane a nebo 4. že až druhý stisk probudí PC

Kde v tomhle průvanu oken postupovat, kde to "je rozbité"? zatím jsem toho moc nepodniknul, nahradit jinnou klávesnicí, jiný port, klávesnici v jiném PC.... V nastavení windows jsem nic neměnil, tím spíš ve správci zařízení a u povolování probuzení nebo uSB portů
« Poslední změna: 04. 07. 2025, 12:13:14 od Vietnanka »

hknmtt

• 295
    • Zobrazit profil
Re:Klávesnice neprobudí Windows ze spánku
« Odpověď #1 kdy: 04. 07. 2025, 12:53:50 »
Moja klavesnica s LED tiez blbne pri spanku. Takze LED predtym vzdy vypinam. Prebudenie nie je problem. Ale chcem tym povedat, ze to je v ovladacoch proste(i ked win10). Z popisu mi to znie, ako ze dany usb port sa uspava, preto prvy klik nefunguje, ale az nasledovny. Pozrel by som do nastaveni sporenia energie a pripadne do biosu a hladal usb napajanie. Ono nie vsetky usb porty su si rovne, hlavne na notebookoch(preto najskor mys funguje vzdy).

« Odpověď #2 kdy: 04. 07. 2025, 13:34:04 »
Ale já nemám problém s LED na klávesnici. Navíc vždy po uspání se vypne LED. To je OK.

Před půl hodinou jsem ho zkoušel probudit jen klávesnicí. po 15 minutách se rozsvítila klávesnice, ale počítač je stále uspaný ( LED powerbutton u PC bliká). Po stisku klávesy se pprobral.
 Takže mám pocit, že počítač se probudí, jen když klávesnice má zapnuté podsvícení (není to nutná podmínka)

hknmtt

• 295
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 04. 07. 2025, 16:02:05 »
Ale já nemám problém s LED na klávesnici. Navíc vždy po uspání se vypne LED. To je OK.

Před půl hodinou jsem ho zkoušel probudit jen klávesnicí. po 15 minutách se rozsvítila klávesnice, ale počítač je stále uspaný ( LED powerbutton u PC bliká). Po stisku klávesy se pprobral.
 Takže mám pocit, že počítač se probudí, jen když klávesnice má zapnuté podsvícení (není to nutná podmínka)

Ja nehovorim ze je problem s LED, len ze moze ist o ovladace. Ale ako som pisal, najskor to bude nastavenie napajania USB portov. Bud v systeme alebo v biose. Najlahsie sa to zisti prehodenim mysky do usb kde je klavesnica a naopak a ked klavesnica reaguje ihned, je to jasny indikator, ze ide o nastavenie napajania USB portov. Ak nie, je to problem ovladacov.

« Odpověď #4 kdy: 04. 07. 2025, 16:18:52 »
Je to skutecne S3 sleep, nebo S0 (dis)connected standby?

Co rika
Kód: [Vybrat]
powercfg /a ?

A co je to za zelezo?

« Odpověď #5 kdy: 04. 07. 2025, 18:50:52 »
Ještě jsem se o systém nezajímal, nějaký čínský NEbrandovaný mini PC.

Ale překvipilo mě kolik toho tam NENÍ supported:
-Hybrid sleep (due to hypervisor)
-S1 (...due to S0 enabled)
-S2 ...↑
-S3....↑

Supported
Fast startup
Hibernate
Standdby (S0 Low power idle) Network connected

chování je náhodné, tentokrát to poprvé nezareagovalo ani na myš.

« Odpověď #6 kdy: 05. 07. 2025, 21:56:51 »
U nového počítače s Windows 11 mi podivně funguje probouzení z režimu Spánku (do RAM).

Standdby (S0 Low power idle) Network connected
Takze... rezim spanku (S3 / Save to RAM) nepouzivas, protoze neni podporovan.
To je celkem v poradku, muzes zaslat desitky dekovnych dopisu tu do MS, tu autorum specifikace TPM, tu do DELLu, tuhle jeste na spoustu dalsich mist...

Long story short:
1) S3 sleep je mrtev.
Jednim z duvodu je nedefinovane chovani TPM po navratu ze S3, tedy, bezpecnost...
Nekteri OEM (prikladmo Dell) meli bugy, kdy prociky odmitaly padat do deep C-states po probuzeni z S3 sleepu...

A tak dali kuci hlavy dohromady a namisto oprav BIOSu proste S3 zariznuli uplne a pouziva se tenhle Connected Standby.

A protoze kuci nejsou zadni troubove, tak podporu S3 zariznuli i hardwarove a rozumne novy zelezo to neumi vubec, Intel to zariznul snad od gen11, AMD nevim...

Neni S3 = neni problem, tri mouchy jednou ranou!
Co na tom, ze S3 opravdu fungovalo a po dobu spanku pocitac krom refreshe pameti nedelal nic...

2) Connected Standby funguje jen na papire tak, ze pocitac bezi furt, procik je v nejakem ultra low power rezimu a probuzeni je tedy "okamzite". Zaroven se udrzuje zivej celej network stack, takze muzou chodit notifikace, aktualizace a vubec si vsechno zije vlastnim zivotem.

Je to naprosto skvele a progresivni, takze to v prvni rade neni vubec spolehlive a nikterak konfigurovatelne. U wokennich notasu je tak zcela beznou praxi, ze se uspanej notas prepne do tohodle (ne)sleepu, clovek to da do tasky, vsak je to prece uspany, zejo... a on si prohledava wi-finy, pripoji se, zacne neco stahovat/instalovat, az to clovek z tasky vylovi, baterka nula a notas rozpalenej...
Jen u nas v praci jsou z toho desitky dekovnych dopisu od lidi, co S3 pouzivali a tedka musi pouzivat hibernaci, protoze nic jinyho spolehlivy proste neni... (jedinej jakis-takis workaround je rucni vypnuti wifiny pred uspanim, ale stejne to na baterku neda tyden+ runtime jako v S3, maximum je tak den-dva... )

Jinde clovek muze narazit na chovani jeste lepsi, kdy je to nejakym zpusobem natvrdo svazano s tim, jestli display bezi, nebo nebezi...
Tedy, monitor off = komp jde do hybrid sleepu a cokoliv mel delat, tak nedela, nebo to trva sto let, protoze se zthrottluje na minimum...
Tresnickou je, ze to spolehlive nefunguje ani na primo MS zeleze (MS Surface Pro), zije si to naprosto vlastnim zivotem a chovani se tezce lisi podle zeleza, kterehoz mame v praci na vyber siroke mnozstvi.

Neco se probudi po stisku tlacitka mysi/touchpadu, neco se probudi i po pouhem pohybu mysi...

Je to naprosto nahodne, moznost konfigurace nula / opet v zavislosti na konkretnim zeleze, nekde to vypinani USBcek umi, jinde zase ne...

Takze secteno podtrzeno:
Problem nemas s S3 sleepem, protoze jestlize je to relativne novy zelezo s Intelem, tak S3 sleep uz vubec nepodporuje.
S0 connected standby prezentovany MS jako nastupce S3 neni nikterak srovnatelny, chova se zcela nepredvidatelne... je to normalni, se stim smir.
Na druhou stranu, dnesni zelezo zere v idle tak malo, ze resit u desktopu nejakej sleep je celkem zbytecne... nech to bezet furt a mas to.

« Odpověď #7 kdy: 07. 07. 2025, 13:14:43 »
U klávesnice i myši je v Device Manager / Power Management volba "Allow this device to wake the computer".
Záměrně to mám vypnuto, aby se desktop nebudil kdykoliv okolo projde duch.
Probouzím power tlačítkem. Bezdrátové klávesnice a myši mají svoje spací režimy.