Statická IPv4 a IPv6 PD na DOCSIS síti

Re:Statická IPv4 a IPv6 PD na DOCSIS síti
« Odpověď #15 kdy: 19. 06. 2025, 13:26:45 »
Mám statickú IP od Vodafone (ex. UPC). Už nejakú dobu nemôžem priradiť MAC vo WebUI. Tá možnosť skrátka zmizla. Teraz tú IP dostane prve zariadenie pripojene do vodafone routeru v bridge mode.

« Odpověď #16 kdy: 22. 06. 2025, 17:31:27 »
Moc děkuji všem za informace. Chtěl jsem se ještě zeptat - je pro bridge mode nutná statická IPv4 adresa?

Pokud člověk nechce tu veřejnou IPv4, je potřeba vůbec řešit bridge? Mám modem v normálním režimu, připojil jsem k němu další směrovač, dostal od modemu natovanou IPv4 a po DHCPv6-PD si sám od sebe obstaral i /60. Nezaznamenal jsem žádný problém.

Osobně se mi u Vodafonu příčí to jednání, kdy mi neumožnili použít vlastní modem (původně od UPC, ale hardwarově totožný s tím, co mi nanutili do pronájmu – liší se jen barvou plastové krabičky) + ty skryté „slevy“, které člověk při výpovědi musí vrátit (počítá se v rámci 12 měsíců – slevy se nevrací, pokud dojedu celých 12 měsíců).

« Odpověď #17 kdy: 22. 06. 2025, 18:16:15 »
Pokud člověk nechce veřejnou IPv4, pak ani režim bridge na kabelovém modemu není dostupný.

Vlastní modem na kabelové síti Vodafone je možný, ale nikoliv nějaké předpotopní krámy typu Compal, ale pouze ty modemy, které splňují požadavky na aktuálně modernizovanou síť, tj. např. podpora uploadu do 204 MHz a další náležitosti. Každopádně se ale vlastní modem nedá doporučit a bylo zde o tom již psáno, protože u něho nelze uživatelsky dělat upgrade (to lze pouze dálkově od poskytovatele, který to ale dělá jenom u svých vlastních modemů nebo to umí udělat výrobce, což je ale běh na dlouhou trať) a druhým důvodem je, že když vlastní modem klekne, tak do jeho opravy je zákazník bez netu (zatímco u pronajatých modemů se výměna řeší prakticky okamžitě).

« Odpověď #18 kdy: 22. 06. 2025, 20:02:14 »
@xHire: prefix delegation na Vodafone Station (aktualne pronajimany modem) stale nefunguje. Kdybych jako power user chtel garantovane funkcni sestku, sel bych tou cestou sluzby "staticka IPv4 adresa", ktera v bridge rozfunguje plnohodnotny dual-stack.