Zdravím,
na vituálním serveru v Proxmox je provozovaný jako doménový řadič Nethserver 7, který využívá Samba AD 4.10.16. Zároveň jsou zde, kromě uživatelů i síťové disky a OpenVPN server.
Nyní je požadavek udělat migraci na Windows server 2022. V doméně je cca 30 uživatelů. S tímhle nemám tolik zkušeností, proto bych si rád nechal poradit.
Provést replikaci přidáním Win serveru do domény a povýšením na DC lze jen na verzi Win 2008, s novějšími Samba odmítá komunikovat.
Myšlenka č. 1, možná nejčistší řešení(?), vytvořit novou doménu na Windows serveru 2022 se všemi uživateli a postupně přepojit koncové stanice do nové domény. Následně provést migraci síťových disků, vytvořit nový VPN server a původní DC vypnout.
Varianta dvě, provést replikaci povýšením Win 2008 na DC a následně na Win 2022.
Toto jsem zkoušel na testovacím serveru, kde jsem si vytvořil kopii sítě, provedl replikaci na Win 2008 a původní Samba AD odpojil. Změnil jsem IP nového serveru na tu, co měl starý server, ping z koncové stanice na domena.cz.local odpovídal. DNS zóny se přenesly replikací. Doménový uživatel se ale pak odmítal přihlásit, protože DC nebyl dostupný.
V postupu je tedy pravděpodobně chyba.
Obnova původního řadiče ze zálohy na testovacím serveru trvá cca 8 hodin, proto bych před dalším pokusem byl rád za rady od zkušených.