K čemu je v PHP dobré použít framework?

Re:K čemu je v PHP dobré použít framework?
« Odpověď #15 kdy: 03. 06. 2025, 14:45:45 »
Ještě dodám, že ne všechny frameworky řeší všechno z toho, co jsem psal. Ale jsou to věci, se kterými frameworky běžně pomáhají. Podobně některé frameworky pomáhají řešit například CSRF nebo díky vhodným hlavičkám clickjacking.

Ad Java: Záleží. Když to poběží v rámci něčeho jako AWS Lambda (potom to chce rychlý start, ideálně s native-image), pak VPS netřeba.

« Odpověď #16 kdy: 03. 06. 2025, 15:02:27 »
A jednoduchost použití PHP mě docela překvapila - jenom se vezme index.php, hodí se to do "/var/www/html" a je to, mám web.

Zabudli ste spomenúť, že najprv treba nakonfigurovať a nainštalovať webserver. Čo je často tá najťažšia časť. (z rôznych dôvodov, nebudem rozpitvávať)

jjrsk

• 784
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 03. 06. 2025, 15:18:51 »
A ještě mi vadí další věc, že v PHP je nějaká kultura abuzu ECHO, viz úryvek z pluginu v DokuWiki:
A presne na tom je krasne videt, jak mizivy zkusenosti mas.

On toti zneni entr jako entr, a ruzny casti retezce (tim myslim od toho phpka k browseru) to muzou ruzne interpretovat.

Michani kodu a html sice odjakziva funguje, ale taky to je odjakziva bezpecnostni megafail. Ono ti totiz z libovolnyho duvodu muze na tom serveru to php chcipnout, a pak ti ten web naserviruje ten kod. A copak tam casto byva napsano? Treba login do databaze ...

BoneFlute

• 2 033
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 03. 06. 2025, 15:50:12 »
...

Tážeš se, k čemu v PHP použít framework, a uvádíš příklad Vue a Reactu v javascriptu. Nejsi trochu nekonzistentní?

PHP je jazyk, a s jako takovým si můžeš vystačit. Stejně jako si můžeš vystačit s čistým javascriptem.

Ale obvykle si člověk chce trochu zjednodušit život. A tak si vybere knihovnu nebo framework, který jde jeho směrem. V PHP to bude Nette, nebo Symphony, v javascriptu to bude vue, nebo react. V některých případech to zjednodušit si život klidně může být, že žádný fw nepoužije.

Když zapátráš, tak dokonce proběhla vlna takzvaných microframeworků.

Nebo mě osobně hodně oslovil HTMX a jemu podobné.

« Odpověď #19 kdy: 04. 06. 2025, 19:08:50 »
V PHP to bude Nette, nebo Symphony,
1) je to Symfony a ne Symphony
2) Nette jako onemanshow bych fakt doporucil se vyhnout (bud Symfony nebo Laravel)

Zabudli ste spomenúť, že najprv treba nakonfigurovať a nainštalovať webserver. Čo je často tá najťažšia časť. (z rôznych dôvodov, nebudem rozpitvávať)
Nezabudli protoze nakonfigurovany PHP hosting prodava dneska kazda Maruške z pneuservisu.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

BoneFlute

• 2 033
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 04. 06. 2025, 19:12:09 »
2) Nette jako onemanshow bych fakt doporucil se vyhnout (bud Symfony nebo Laravel)
Mýtus. A to, že je Laravel dobrý fw druhý. Každopádně, to už je offtopic.

« Odpověď #21 kdy: 04. 06. 2025, 20:42:33 »
Nejspíš zde spustím slušný flamewar, ale z mého pohledu je Nette dlouhodobě mrtvé.

Ten projekt nemá žádnou dlouhodobou ani krátkodobou vizi, nemá žádnou roadmapu. Je jen zakonzervovaný a dělá se jen běžná údržba.

Do repozitářů pushuje jen grudl a velmi zřídka někdo jiný, ale pořád to stojí jen na grudlovi.

Komunita kolem toho už slušně usíná a svou největší slávu to už má za sebou.

Tím ale nechci říct, že je to špatné. Ano, nadávám tam na spoustu věcí, ale u jiných frameworků zase na něco jiného. Jen to prostě proti Symfony stojí na jednom člověku, který když se na to vykašle, tak to chvilku ještě bude fungovat setrvačností a pak už o tom ani pes neštěkne.

« Odpověď #22 kdy: 04. 06. 2025, 20:55:03 »
ve světě linux a open source se používá miliony věcí, které stojí na jediném člověku.

Pro mě je stav, kdy je kód konzervovaný, chyby opravované zase výhoda, nemusím aplikaci co rok přepisovat, aby to fungovalo nebo naopak neaktualizovat.

V práci si užívám dost neustálého přepisování, tak jsem občas rád, když mohu mít doma kód, na který jsem deset let nemusel šáhnout, protože funguje a není potřeba ho opravovat.

BoneFlute

• 2 033
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 04. 06. 2025, 23:16:39 »
Nejspíš zde spustím slušný flamewar, ale z mého pohledu je Nette dlouhodobě mrtvé.

Ten projekt nemá žádnou dlouhodobou ani krátkodobou vizi, nemá žádnou roadmapu. Je jen zakonzervovaný a dělá se jen běžná údržba.

Do repozitářů pushuje jen grudl a velmi zřídka někdo jiný, ale pořád to stojí jen na grudlovi.

Komunita kolem toho už slušně usíná a svou největší slávu to už má za sebou.
Toto naštěstí nemohu potvrdit.

Tím ale nechci říct, že je to špatné. Ano, nadávám tam na spoustu věcí, ale u jiných frameworků zase na něco jiného. Jen to prostě proti Symfony stojí na jednom člověku, který když se na to vykašle, tak to chvilku ještě bude fungovat setrvačností a pak už o tom ani pes neštěkne.

Co se týče Nette, vyzdvihnul bych jednu filozofickou odlišnost oproti ostatním (jediná reálná konkurence je Symfony).

Zatímco Symfony používá scaffolding, tak Nette používá code-generation. Samozřejmě každý si vybere podle svého uvážení. Ale vzhledem k tomu, že scaffolding považuji za slepou uličku, tak podle mě má Nette velký potenciál.

Druhá věc je ta, že pokud chcete moderní fw, které navrhují a vyvíjí vývojáři s určitým citem pro správné postupy, tak ono kromě těchto dvou není moc z čeho vybírat. Ostatní fw jsou buď zastaralé, nebo architektonicky chybné, nebo neznámé.

a6b

• 123
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 04. 06. 2025, 23:30:39 »
synovec je na it stredni skole a zacali s cistym php a k js se dostanou pozdeji, upkne bych ten vyber neschvaloval, ale je to jednodussi.
hledam modul do webserveru, ktery by stejne jako php fungoval treba pro golang i kdyz tady se spis pouziva vsecko v golangu a nginx jako proxy.
a kupodivu php s frameworky je furt ve hledacku zamestnavatelu.

peete

« Odpověď #25 kdy: 05. 06. 2025, 07:48:03 »
Nette v zahraničí nikdo nezná. Asi zaspali s marketingem. Laravel mi přijde jako když někdo, kdo myslí funkcionálně, začne programovat objektově. Že by to bylo nějak krásné mi teda moc nepřijde. Symphony jsem nezkoušel.

« Odpověď #26 kdy: 05. 06. 2025, 08:47:40 »
Konstatovanim faktu nespustis flamewar. Je to mrtvy, je to jen CZK lokalni zalezitost.

« Odpověď #27 kdy: 05. 06. 2025, 08:51:14 »
a kupodivu php s frameworky je furt ve hledacku zamestnavatelu.
Je to pragmaticka volba, souvisi spis s HR (ne tim oddelenim, ale dostupnosti lidskych zdroju) nez technickou dokonalosti. Na spoustu veci je proste PHP (nebo klidne i ten typescript) dostatecne dobre pri nejake cene nez by se vyplatilo to delat dráž s tim, ze to je mozna "kvalitnejsi" jazyk.

Kit

• 770
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 19. 06. 2025, 17:57:33 »

Jediné co mi vadí je poněkud obstaróžní práce s fragmenty:
Kód: [Vybrat]
    <?php $text 'Ahoj světe'$href 'page2.php'; include 'nav-button.php' ?>

Takovou hrůzu by mě nenapadlo napsat. Include, resp. require používám výjimečně - obvykle jen jednou v celé aplikaci.

A ještě mi vadí další věc, že v PHP je nějaká kultura abuzu ECHO, viz úryvek z pluginu v DokuWiki:
...
Který by šel přitom napsat jako

echo <<<HTML
<dt>
    <span class="datetime">$dt</span>
    <span class="log">
        <span class="msg">$msg</span>
        <span class="file">$file</span>
    </span>
</dt>
HTML;

Tohle se jmenuje Heredoc a dříve jsem ho také používal a dosud netuším, co proti němu všichni mají. Teď používám šablony, takže v celé aplikaci mívám jen jedno echo.

Kit

• 770
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 19. 06. 2025, 18:08:46 »
Ano, ten kód vede k proveditelnosti HTML injection, správně by se mělo vše vykreslovat přes funkci:

htmlspecialchars($item['name'] )

Nelíbí se mi ale, že to komplikuje template, takže tady by se asi hodil nějaký framework.

Proto takové věci dělám mimo template, kde je to jednodušší a přehlednější. Template si tak nemůže převzít jakýkoli údaj, ale pouze data, která mu předám a v předem stanoveném formátu. Ten, který se stará o template, nemusí znát PHP.