Poraďte asi 50" televizor s Android TV / Google TV

Re:Poraďte asi 50" televizor s Android TV / Google TV
« Odpověď #15 kdy: 01. 06. 2025, 14:54:01 »
Šmarjá, kup si jakékoliv zobrazovadlo s vyhovujícími zobrazovacími parametry a do něj strč Google Chromecast nebo jinou minikrabičku s Google TV do HDMI díry. Na to, co je v TV za OS a aplikace, se úplně vybodni. V horizontu 3 let bude TV stejně bez jakýchkoliv aktualizací, takže jako jinak zcela funkční TV jako vyhodíš, nebo... ?

Tak jedno zařízení má samozřejmě i své plusy. Není potřeba víc ovladačů, případně nutnost řešit kolikrát pofidérní kompatibilitu HDMI CEC.
Osobně jsem na všechna možná zařízení zvyklý a nedělá mi to problém ovládat, ale pro rodiče a starší příbuzné je jedna TV se všemi aplikacemi velká výhoda. Už když měli samostatně satelitní přijímače nebo dvb-t2 set top boxy a TV, tak nadávali ;)

S tou životností software to také není úplně tak hrozné. v okolí mám poměrně dost lidí, co mají Android/Google TV nebo Tizen několik let (řekněme i rok, dva před Covidem, co se začaly objevovat ty UHD modely televizí), a ty VOD a streamovací aplikace třetích stran, což je to hlavní, tam chodí pořád a aktualizují se.
Takže myslím, že pokud teď někdo koupí TV s plus mínus aktuální verzí systému, mělo by mu to vydržet déle než tři roky. A až potom, co tam fakt něco nepůjde, bych se případně zabýval krabičkami a Chromecasty, jestli ještě bude ta TV stát za to po hardwarové stránce.

Jediné s čím jsem měl reálně problém byl nezvládnutý aktualizační balíček pro Android TV na relativně drahé Sony televizi, kdy to po aktualizaci periodicky mrzlo, opakovaně to odmítalo startovat, až to došlo do fáze, že to šlo do servisu, kde do toho nalili původní verzi, s kterou se to prodávalo. TV se odpojila od sítě a je k tomu přesně Chromecast.
Ale v tom celkovém počtu je to fakt spíš výjimka.

« Odpověď #16 kdy: 02. 06. 2025, 11:56:49 »
U levnějších modelů bacha na to, že Android může být ukrutně pomalý. Chce to pak případně najít nějakou video recenzi, kde budou vidět odezvy systému.
Taky bacha na to, že některý modely neumí hlasový vyhledávání, někomu to nechybí vůbec, pro někoho je to velice užitečná funkce.
Není na škodu, aby TV podporovala bluetooth, aby šlo případně používat jiný ovladač než originální.

Pokud uvažuješ nad OLED, zajdi do obchodu a porovnej obraz s normální TV. Rozdíl je sice propastný, ale jakmile bude TV jednou doma, tak už to nepoznáš. Co ale určitě stojí taky za kontrolu, tak je kvalita zvuku z integrovaných repráků, někdy i levný šunt má velice dobrý zvuk a jindy zvuk u drahé TV nestojí za nic.

A nakonec, nedělej chybu, že pořídíš hloupou TV a k tomu krabičku. Sám to tak mám a HDMI CEC nefunguje vždy spolehlivě nebo se to hádá s druhým zařízením nebo příliš levná TV HDMI CEC vůbec nemá. Nedej bože, aby tam byl ještě soundbar, to už je pak naprostý chaos. Kvůli tomu musíš mít na stole permanentně dva ovladače a navíc dostatečně svižný zařízení taky není za tisícovku.

Toto jsou moje zkušenosti z provozu šesti TV v dvojdomácnosti, kdy něco je hloupá TV s krabičkou, něco AndroidTV a žádná z těch kombinací nedopadla dobře právě z výše uvedených důvodů.

« Odpověď #17 kdy: 02. 06. 2025, 12:08:16 »
navíc dostatečně svižný zařízení taky není za tisícovku.

Ano, např. ten Chromecast 4K vyšel dokonce na horentních 15 stovek. Lepší je vyměnit TV za 20 litrů.  :P

« Odpověď #18 kdy: 03. 06. 2025, 09:14:15 »
navíc dostatečně svižný zařízení taky není za tisícovku.

Ano, např. ten Chromecast 4K vyšel dokonce na horentních 15 stovek. Lepší je vyměnit TV za 20 litrů.  :P

A můžu se zeptat, kde v dotazu nebo mé odpovědi je něco o tom, že mění TV kvůli zařízení za patnáct stovek? A co to je za další nesmysl, že 50" TV s Android/Google TV stojí 20 litrů?

« Odpověď #19 kdy: 05. 06. 2025, 21:46:15 »
Muzes mrknout na https://www.dtest.cz/clanek-11091/test-televizoru-2024
Nejlepsi OLED55G45 / OLED55C44, nejlepsi pomer cena/vykon LG 55NANO81.

« Odpověď #20 kdy: 06. 06. 2025, 11:41:27 »
LG tv jsem si před léty koupil, ano, DTest ji chválil, cena/výkon super. Pak jsem si vyměnil asi 20 e-mailů se supportem LG, protože jsem nedokázal uvěřit, že LG něco takového považuje za normální. Nebylo to k ničemu, jen jsem se zařekl, že od LG už nikdy nic nekoupím. Ještě dnes mi to zvedá tlak, ale jednu perličku z korespondence sem dám:
Přepnutí z PRO7 na ČT2 (SAT na DVB-T) znamená celkem 13 stisknutí (slovy třináct) šesti různých tlačítek na DO.

« Odpověď #21 kdy: 06. 06. 2025, 15:12:48 »
Přepnutí z PRO7 na ČT2 (SAT na DVB-T) znamená celkem 13 stisknutí (slovy třináct) šesti různých tlačítek na DO.

Ty tomu nerozumíš, jedno DO je dle diskutujících naprosto nezbytné a HDMI/CEC zásadně nefunguje, fuj krabičky. A vůbec nejlepší jsou  moderní "kinetické" ovladače u "smart" TV, kde s tím mácháš jako tenisovou raketou.

Mlocik97

• 947
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 06. 06. 2025, 15:42:40 »
Ak zalezi na kvalite obrazu, urcite ber tuto https://www.alza.sk/48-sony-bravia-oled-xr-48a90k-d7326311.htm

Oproti tym lacnym za 500 eur bude obraz jak z inej dimenzie, ak nevyhnutne nepotrebujes android, (Kodi ide rozbehnut aj na WebOS, web browser je tam takisto), tak LG oled bude este lacnejsi

Tá vyzerá zaujímavo, dal som to ako návrh rodičom.

« Odpověď #23 kdy: 06. 06. 2025, 16:39:02 »
Co přesně na tom vypadá zajímavě?  :o ::)

« Odpověď #24 kdy: 07. 06. 2025, 11:24:41 »
U levnějších modelů bacha na to, že Android může být ukrutně pomalý. Chce to pak případně najít nějakou video recenzi, kde budou vidět odezvy systému.
Taky bacha na to, že některý modely neumí hlasový vyhledávání, někomu to nechybí vůbec, pro někoho je to velice užitečná funkce.
Není na škodu, aby TV podporovala bluetooth, aby šlo případně používat jiný ovladač než originální.

Pokud uvažuješ nad OLED, zajdi do obchodu a porovnej obraz s normální TV. Rozdíl je sice propastný, ale jakmile bude TV jednou doma, tak už to nepoznáš. Co ale určitě stojí taky za kontrolu, tak je kvalita zvuku z integrovaných repráků, někdy i levný šunt má velice dobrý zvuk a jindy zvuk u drahé TV nestojí za nic.

A nakonec, nedělej chybu, že pořídíš hloupou TV a k tomu krabičku. Sám to tak mám a HDMI CEC nefunguje vždy spolehlivě nebo se to hádá s druhým zařízením nebo příliš levná TV HDMI CEC vůbec nemá. Nedej bože, aby tam byl ještě soundbar, to už je pak naprostý chaos. Kvůli tomu musíš mít na stole permanentně dva ovladače a navíc dostatečně svižný zařízení taky není za tisícovku.

Toto jsou moje zkušenosti z provozu šesti TV v dvojdomácnosti, kdy něco je hloupá TV s krabičkou, něco AndroidTV a žádná z těch kombinací nedopadla dobře právě z výše uvedených důvodů.
Koupili jsme babce levnou TV a 7 tyček. Android je na tom excelentně rychlý. Má to lepší výbavu(displej o generaci jinde+o 2 roky novější model) než Samsung nebo LG ve stejné cenové relaci a hlavně delší podporu. Aktualizace na to chodí. Je to od pronajaté nebo koupené známe značky nějakými Indonésany nebo kým. Detaily nepamatuji. Emaily ohledně toho se mi nepodařilo dohledat. Možná je to značka Thompson.
Hlasové ovládání, BT, zvuk, i wifi na slabém signálu dobrý atd.

Má to vše co si jen lze přát.
« Poslední změna: 07. 06. 2025, 11:28:51 od Rovano _ »

« Odpověď #25 kdy: 07. 06. 2025, 11:29:59 »
Původně francouzská společnost Thomson od roku 2004 patří s divizí Thomson TV pod čínského výrobce TCL a proto pod touto značkou můžete v několika případech koupit totožné televize, které má v portfoliu i TCL. V současné době se Thomson soustředí hlavně na levné chytré televize, soundbary a set-top boxy s DVB-T2.