Nextcloud jako náhrada za Google Workspace či Exchange Online

Zdravím vespolek,

nemáte někdo zkušenosti s Nextcloud + Collabora řešením (u některého z evropských SaaS poskytovatelů), jakožto náhradu za Google Workspace, Exchange Online či Zoho Workplace? Zvláště pak pokud jste malá/střední organizace či firma s mixem různých OS.
Mohli byste se podělit o výhody/nevýhody po přechodu na toto řešení?
Případně porovnávali jste tato řešením před jeho celopodnikovém zavedení?

Díky

Re:Nextcloud jako náhrada za Google Workspace či Exchange Online
« Odpověď #1 kdy: 16. 05. 2025, 16:17:27 »
zabezpečení v nextcloud je pořád peklo, vše běží pod jedním uber uživatelem, některé contexty nejsou oddělené, nelze snadno separovat bezpečnostní vrstvu, audit logy jsou děravé (neobsahují veškeré informace), správa uživatelů nedostatečná. Za mě je ten celý bezpečnostní model blbě navržený, aplikace je jeden velký monolit a kritická zranitelnost se objeví několikrát do roka, v podání nextcloud to vždy znamená, že útočník pak má přístup na všechna data.

« Odpověď #2 kdy: 16. 05. 2025, 16:42:20 »
Mě přijde nextcloud dost natvrdlej i pro osobní použití a potřebuje dost snahy od admina - vždycky přinese nějakou legraci.

Ne že by s ním nešlo fungovat ale proti iCloud nebo google je to jak retardovaný příbuzný po lobotomii…

« Odpověď #3 kdy: 17. 05. 2025, 11:11:29 »
No to je skvělé. Já všechno vsadil na Nextcloud.. Na RPI dokonce. A slape dobře, ale co se bezpecnosti týče, tak ja fakt nevim. Nastavil jsem co jsem jen mohl, včetně věcí typu Fail2ban. A onen user účet je podle me admin ucet. NCP si to rika.. Takze jsem udelal pro sebe normal user ucet. Říkáte, že je lepší to odpojit od netu a neriskovat a používat jen v ramci domacnosti?

« Odpověď #4 kdy: 17. 05. 2025, 12:52:51 »
Zalezi jak si cenis sveho casu. Od doby kdy jsem si sveho casu zacal vazit vic nez par usetrenych korun jsem nepouzil nic jinyho nez Google/MS. Jeden nextcloud jsem jednomu zakaznikovi pred 10-15 lety "spravoval" a jen ten cas straveny na aktualizacich byl neakceptovatelny.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #5 kdy: 17. 05. 2025, 20:13:45 »
Zalezi jak si cenis sveho casu. Od doby kdy jsem si sveho casu zacal vazit vic nez par usetrenych korun jsem nepouzil nic jinyho nez Google/MS. Jeden nextcloud jsem jednomu zakaznikovi pred 10-15 lety "spravoval" a jen ten cas straveny na aktualizacich byl neakceptovatelny.

Co jste s tím Nextcloudem dělal? Já mám instanci Nextcloudu od roku 2016. Nextcloud myslím vychází každého půl roku. To je skoro 20 upgradů a desítky aktualizací, které má ta instance za sebou. Nikdy se to nerozsypalo a reálně jeho administrací trávím tak 10 minut každý měsíc tím, že pustím update. Pak mám ještě dvě instance u Hetzneru, tam se nemusím starat ani o to.

Jinak Nextcloud Hub už dneska není jen cloudové úložiště ve stylu Dropboxu, ani groupware ve stylu Google Workspace a Office365. Je to platforma pro integrované webové aplikace. Ani MS ani Google ve svých produktech nemá alternativy k tomu, co používám v Nextcloudu, takže pro mě to moc relevantní alternativy nejsou. Nehledě na to, že aplikace pro Nextcloud jsou otevřené, zpravidla postavené na otevřených standardech, takže i úroveň vendor lockinu je někde jinde.

« Odpověď #6 kdy: 18. 05. 2025, 22:33:49 »

Co jste s tím Nextcloudem dělal? Já mám instanci Nextcloudu od roku 2016. Nextcloud myslím vychází každého půl roku. To je skoro 20 upgradů a desítky aktualizací, které má ta instance za sebou. Nikdy se to nerozsypalo a reálně jeho administrací trávím tak 10 minut každý měsíc tím, že pustím update. Pak mám ještě dvě instance u Hetzneru, tam se nemusím starat ani o to.

Jinak Nextcloud Hub už dneska není jen cloudové úložiště ve stylu Dropboxu, ani groupware ve stylu Google Workspace a Office365. Je to platforma pro integrované webové aplikace. Ani MS ani Google ve svých produktech nemá alternativy k tomu, co používám v Nextcloudu, takže pro mě to moc relevantní alternativy nejsou. Nehledě na to, že aplikace pro Nextcloud jsou otevřené, zpravidla postavené na otevřených standardech, takže i úroveň vendor lockinu je někde jinde.
Tak si spocitej ten cas, musis udrzovat v parite server a mobilni appky.

Samozrejme vendor lock nerozporuju, ale jsem proste s vekem uz linej se ve vecech hrabat.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

k3dAR

• 3 193
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 19. 05. 2025, 06:02:20 »
Uhel pohledu, nekdo neresi usetrene penize, ale od doby kdy si zacne vazit sveho soukromi, ktere navic nechce "prodat" za tech "par korun", tak vubec nebo alespon na pro nej dulezite veci, proste NEbude pouzivat sluzby Google/MS i kdyby pro to mel neco obcas udelat, v ramci sveho volneho casu ;-)

Tak si spocitej ten cas, musis udrzovat v parite server a mobilni appky.  [...]
Tak sem si to spocital, cas straveny aktualizacemi za posledni mesic:
- 2 minuty: nextcloud+apps na serveru
- 15 vterin: aplikace na Andoidu
= 2m 15s Celkem

BTW: mam NextCloud jen doma a jen par let, ale za celou dobu sem nemel zadny problem s aktualizaci...

« Odpověď #8 kdy: 19. 05. 2025, 06:32:54 »
No, tak super. Ja uz se bal, ze je to na hov** . :)
Mam to na poslednim 8GB RPi s NVME diskem a facha to dobre. Tak jsem hned i klidnejsi.

« Odpověď #9 kdy: 19. 05. 2025, 07:57:47 »
Docela by mě zajímalo více zkušeností se synchronizací velkého množství souborů (řekněme do 1 TB).

Už přes 10 let používám Seafile jak na osobní věci, tak v pár organizacích. Osobní zkušenosti: nikdy jsem neměl žádný problém, ale synchronizuji jen jednu knihovnu nejdůležitějších věcí (momentálně 16 GB). V organizaci mám člověka, který je hyperaktivní ve Wordu a Powerpointu, na Macu používá ten Seadrive client (tedy přístup "vidíš vše, a sesynchronizuje se ti to až v momentu, kdy k tomu přistupuješ), a ten má občas nějaké problémy - typu "změny v konkrétní složce se přestanou propagovat oběma směry".

Takže, dříve jsem jasně odpovídal, že pokud někdo chce pouze sync souborů, tak Seafile: sync byl mnohem rychlejší (používají něco na způsob git repa), bezproblémový návrat k předchozím verzím, koš, šifrované knihovny. Když jsem tenkrát (asi 2015?) zkoušel Nextcloud, sync byl hrozně pomalý (hodně malých souborů to zabilo), plus si pamatuji nějaké rozsypy při aktualizacích. Hádám, že se současnou úrovní popularity je tohle už vyřešeno, docker compose pull + docker compose restart a klid? :)

« Odpověď #10 kdy: 19. 05. 2025, 08:30:15 »
Ja to provozuju asi par mesicu, tak jsem jeste neprovedl vsechny scenare. Co je maly soubor? Kopiroval jsem ruzne veci i s malymi soubory a slo to v podstate vzdy, na max, co zvládne přenášet vnitřní síť. Na dálku přes mobil o něco mene logicky (pomaly tarif). Takze nestezuju si. Kdysi jsem to mel zaplacene jako službu a fachalo to pomalu cele. Doma provozovane to jde dobre.

« Odpověď #11 kdy: 19. 05. 2025, 11:01:34 »
Tak si spocitej ten cas, musis udrzovat v parite server a mobilni appky.
Samozrejme vendor lock nerozporuju, ale jsem proste s vekem uz linej se ve vecech hrabat.

Tak tohle počítání bylo velmi jednoduché: netrávím tím žádný čas. Serverovou část aktualizuju v kadenci jednou měsíčně a aplikace v mobilu se aktualizují automaticky, jak to přijde přes Google Play a F-Droid. Nikdy se mi nestalo, že by to bylo nějak nekompatibilní. Na vlastním serveru jedu nejnovější vydání, jen po major releasu čekám na první desetinkovou opravu. Ale na Hetzneru je to často o 1-2 velké verze pozadu a taky jsem s tím neměl problém.

Jinak vždycky tam bude nějaká režie navíc. U Googlu si vytvořím účet a o zbytek se postará Google, ale ty 2-3 hodiny ročně, co nad tím strávím, mi prostě za tu autonomii, soukromí a nakonec i předvídatelnost stojí. Když Google před 3 lety podstatně změnil podmínky používání Google Workspace, strávil jsem hledáním nové služby pro email a migrací násobky času, co jsem za posledních 5 let strávil administrací Nextcloudu. O Google Readeru nebo Google Podcastu nebudu raději ani mluvit...

« Odpověď #12 kdy: 19. 05. 2025, 11:13:07 »
> Co jste s tím Nextcloudem dělal? Já mám instanci Nextcloudu od roku 2016. Nextcloud myslím vychází každého půl roku. To je skoro 20 upgradů a desítky aktualizací, které má ta instance za sebou. Nikdy se to nerozsypalo a reálně jeho administrací trávím tak 10 minut každý měsíc tím, že pustím update. Pak mám ještě dvě instance u Hetzneru, tam se nemusím starat ani o to.

Taky by mě zajímalo čím se dá v NC při upgrade trávit tolik času. Renovate mě udělá PR, kliknu na merge, otevřu argocd, kliknu na apply, otevřu NC, kliknu na upgrade. Hotovo. Max. 2 minuty. A víc jak půlka by z toho šla automatizovat :-). Za roky co to takhle dělám se to rozbilo jednou a to že (nevím proč?) mě to odinstalovalo oidc plugin (takže jsem se nemohl přihlásit přes SSO)

> ak si spocitej ten cas, musis udrzovat v parite server a mobilni appky.
Co se Androidu týče tak tam mám vždy poslední verzi (automatický updates) a nestalo se mi že by to spolu nekomunikovalo

« Odpověď #13 kdy: 19. 05. 2025, 12:00:44 »
Uhel pohledu, nekdo neresi usetrene penize, ale od doby kdy si zacne vazit sveho soukromi, ktere navic nechce "prodat" za tech "par korun", tak vubec nebo alespon na pro nej dulezite veci, proste NEbude pouzivat sluzby Google/MS i kdyby pro to mel neco obcas udelat, v ramci sveho volneho casu ;-)

Tak si spocitej ten cas, musis udrzovat v parite server a mobilni appky.  [...]
Tak sem si to spocital, cas straveny aktualizacemi za posledni mesic:
- 2 minuty: nextcloud+apps na serveru
- 15 vterin: aplikace na Andoidu
= 2m 15s Celkem

BTW: mam NextCloud jen doma a jen par let, ale za celou dobu sem nemel zadny problem s aktualizaci...

A pak zařizování TestFlights u apple protože u oficiální apky přestalo fungovat automatické nahrávání fotek (a fungovalo jen u testovací verze) a po nějaké době zase zakázání aktualizace protože to zase přestalo fungovat…

A ted si představ, že to budeš dělat třeba u 15 lidí

Pak nefunkční cospend - do ted nevím proč, zůstal jsem u settle up a asi bych si ještě na něco vzpomněl

« Odpověď #14 kdy: 19. 05. 2025, 13:24:27 »
Díky moc všech za za názory a zasdílené zkušenosti.

Ad
Citace
Pak mám ještě dvě instance u Hetzneru, tam se nemusím starat ani o to.
To je přesně to, co mě zajímá - aneb instance v EU někdě u třetí strany, která se o to stará.
Kolik uživatelů máte na jedné instanci? A narážíte i na nějaké nedostatky?

Citace
Jinak Nextcloud Hub už dneska není jen cloudové úložiště ve stylu Dropboxu, ani groupware ve stylu Google Workspace a Office365. Je to platforma pro integrované webové aplikace.
Tohle je sice pravda, ale já se raději držím od neoficiálních aplikací dál. Tudíž, beru NC stále spíše jako alternativu k výše zmíněným.