Zdravím,
Už těsně přes 2 roky používám notebook Lenovo Thinkbook s procesorem AMD Ryzen 7 5825U (8 jader, 16 vláken), RAM 40 GB. Mám nainstalované Ubuntu 23.04. Procesor je samozřejmě velmi rychlý a vše šlo až do teď svižně.
Najednou se ale notas začal zpomalovat. Tak jsem párkrát restartoval. Ale nepomohlo to. Notebook mi jede strašně pomalu, jako když by tam byl nějaký hodně pomalý procesor. Začal najednou brutálně zpomalovat i pči běžných činnostech.
Systém i cokoliv spuštěného normálně funguje, ale jakýkoliv proces nebo výpočet trvá až 10x déle. Kouknul jsem na procesy a zatížení CPU. Vidím, že CPU jede poměrně ve velkém zatížení. Běžné procesy jako webový prohlížeč dříve zabíraly jen malé procento teď ale velkou část kapacity CPU.
I když velká část jader CPU je zatížena (běžnými procesy, které by neměly zabírat téměř nic), větrák vůbec nehučí, PC se vůbec nezahřívá. Teplota jako při minimálním zatížení, CPU jen 38 stupňů. Vypadá to, jako když by najednou fregvence procesoru se extrémě propadla (vše běží, ale hodně pomalu, procesor zatížen, PC se vůbec nezahřívá). Mohl se CPU najednou nějak podtaktovat na extrémě malou fregvenci ? Tak je to teď měsíc po záruční době, možná se dala do akce kurvítka.
Pro srovnání, komprese dat, jež by měla trvat 15 minut teď trvá přes 2 hodiny.