Přesun disku s Linuxem do jiného PC

Přesun disku s Linuxem do jiného PC
« kdy: 14. 04. 2025, 16:21:55 »
Mám takový začátečnický dotaz. Na PC mám nainstalován na pevném disku Debian, chtěl bych vzít tento disk a dát ho do jiného PC . Otázka zní rozběhne se systém a popřípdě nepříjdu o data ? Děkuji za info.

Karmelos

• 1 167
    • Zobrazit profil
Re:Přesun disku
« Odpověď #1 kdy: 14. 04. 2025, 17:08:56 »
bez věštecké koule je to pudová záležitost padesát na padesát. Buďto to pude, nebo to nepude.
... Ale tak si to zkus, třeba to poběží, pokud ty kompy nebudou příliš jiné, mohlo by to běžet.
... Akorát si data určitě zazálohuj, minimálně to, co je na tom důležitýho a o co nechceš přijít. 
... Nepíšeš detaily, ale při hrabání se v kompu a přendavání kompoment do jiných je vždycky nějaká šance, že se to může podělat. 
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #2 kdy: 14. 04. 2025, 17:12:27 »
TLDR: Systém by se měl rozběhnout bez problému, a neměla by nastat žádná ztráta dat.

Pod kapotou je to trochu složitější problém. Jestli se ten systém rozběhne bude především záviset na typu instalaci, jestli byla v řežimu BIOS nebo EFI / UEFI, a jestli ten jiný PC používá stejný setup. Viz https://wiki.archlinux.org/title/Unified_Extensible_Firmware_Interface

Tohle akorát způsobí že systém něnaběhne. Nezpůsobí ztrátu dat.

Za běžných okolností by také neměla nastat žádná ztráta dat. Neběžné okolnosti jsou například vadný zdroj v tom jiném PC.

CFM

• 122
    • Zobrazit profil
Re:Přesun disku s Linuxem do jiného PC
« Odpověď #3 kdy: 14. 04. 2025, 19:25:59 »
BIOS/UEFI už bylo zmíněno. Další předpoklad je, že jde o stejnou architekturu (tj. pokud to z x86-64 půjde do ARMu, tak to samozřejmě fungovat nebude). Při přechodu na příliš nový HW, vzhledem k instalované distribuci/jádru, mohou být problémy s ovladačí (typicky grafická karta, wifi, sleep módy u CPU). Že by to něco rozbilo je malá šance, ale určitě zálohovat, což je potřeba i bez přehazování HW.

« Odpověď #4 kdy: 14. 04. 2025, 20:02:59 »
Děkuji všem za rady. Takže vyzalohuju a udělám novou instalaci zdá se mi to jako nejednoduší řešení . Děkuji všem...

_Jenda

• 1 622
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #5 kdy: 15. 04. 2025, 00:27:43 »
Téměř určitě naběhne bez problému. Používám takto jako "live" normální instalaci na flashce.

EFI bude potřeba trochu pomoct, aby naběhlo automaticky a nemuselo se ručně vybírat že chceš nabootovat "debian": uděláním removable instalace:
Kód: [Vybrat]
mkdir /boot/efi/EFI/boot
cp /boot/efi/EFI/debian/grubx64.efi /boot/efi/EFI/boot/bootx64.efi

Pokud je fstab hodně naprasený - používají se tam názvy disků jako "/dev/sdc1" místo jednoznačného UUID, může to nedopadnout a je vhodné to předtím zkonvertovat.

Pokud je tam netriviální konfigurace sítě (název rozhraní není eth0 ale nějaký "predictable", nebo je nastavený podle MAC adresy), tak nenaběhne síť a bude potřeba přenastavit.

« Odpověď #6 kdy: 15. 04. 2025, 20:59:56 »
Mohou se však projevit problémy třeba i s grafikou.
Já přenesl systém do stroje s novějším Intel procesorem ( jiná verze integrované grafiky ) a občas se při zobrazení menu nebo nových oken objevují artefakty, které zmizí při pohnutí kurzorem myši.
Na tom samém stroji stejná verze OS, ale puštěná Live, jede OK, takže čistá instalace by asi byla bez těchto problémů.
Co jsem schopen porovnat různé výpisy parametrů nastavení grafiky u obou verzí ( LIve a ten s artefakty) , tak jsou stejné.

« Odpověď #7 kdy: 16. 04. 2025, 15:20:29 »
Ve většině případů není potřeba nic měnit a linuxový systém běží i při přesunu na jiný hardware.
Mám i několik USB flashek s linuxy právě proto že linuxy jsou univerzální systém narozdíl od Windows.