Chyby řadiče NVMe

Chyby řadiče NVMe
« kdy: 02. 04. 2025, 09:30:50 »
Ahoj,
Mám ThinkPad T14 Gen4 s Intel Core i5-1335U a často mi odpadne NVMe disk s hlášením:

Kód: [Vybrat]
nvme nvme0: controller is down; will reset: CSTS=0xffffffff, PCI_STATUS=0x10
nvme nvme0: Does your device have a faulty power saving mode enabled?
nvme nvme0: Try "nvme_core.default_ps_max_latency_us=0 pcie_aspm=off" and report a bug
nvme 0000:01:00.0: enabling device (0000 -> 0002)
nvme nvme0: Disabling device after reset failure: -19

Pomůže jen reset. Někdy to dělá klidně 10x za den, jindy je týden klid. SSD disk už je tam třetí a dělají to všechny.

Kernel boot command obsahuje: iommu=soft nvme_core.default_ps_max_latency_us=0 pcie_aspm=off pcie_port_pm=off

Nětuší někdo čím to může být?

Karmelos

• 1 159
    • Zobrazit profil
Re:Chyby řadiče NVMe
« Odpověď #1 kdy: 02. 04. 2025, 10:35:37 »
Někde jsem čet, že se dá do některých nvme nahrát nový firmware, zkuste pohledat info ohledně tohoto. Buď na stránkách výrobnce ntb, anebo toho disku.
Gréta je nejlepší.

Mti.

« Odpověď #2 kdy: 02. 04. 2025, 11:31:10 »
Stejne se mi choval starsi stolni stroj ("uz" ryzen), ty hlasky o powersavingu vidim jeste dnes... podeziral sem kde co, vcetne zdroje, parametru sem tomu zkousel taky vnutit vicero, neuspesne. Spatne se to zkoumalo, kdyz to byl systemovy disk... :-D
Z live distra to delalo totez, jen sem si dokazal lip pocist v logu. Nakonec sem system nechal na 2.5" sata. Nvme se odpojovalo dal (a prislo mi ze postupne cim dal castej, ale mozna to byla uz alergie na poruchy)... nakonec sem nvme strcil do karty (laciny axagon z alzy) a tam jede uplne bez potizi.... a jeden by si rekl, ze je to "jen" mezixicht bez vlastni inteligence. (neumi to z redukce bootovat, no to resi ten 2.5"...)

Vzhledem k tomu, ze mi tam takto blbnulo taky vicero kusu ssd (a jinde se chovaly mravne)... podeziram spis neco na desce (studenak nebo problem s napajenim?).... a vzhledem k "dulezitosti" pocitace ... nechce se mi shanet jinou desku, abych to overil/vyvratil.

Blbe je, ze u notebooku karta do 4xPcie nic neresi. :-/ (a nerikam, ze pricina je stejna)

A zustal mi taky za nehtama jeden notebook... lenovo, nejaka ta levnejsi, tenka rada, ktery trpel timtez, disk chcipal postupne cimdal castej...vyzkouseny 3 ... ted uz nejde vubec, zije z flashky.... nabizena oprava byla na urovni tehoz kusu v bazaru... :-/   Tam je ale disk strceny do konektoru na kraji desky a prisroubovany na druhe strane k sasi stroje - a kdyz se notebook veme do ruk, krouti se jak had - takze ten konektor dela vlastne pant... cekam mechanicky problem a necekam zivotnost po oprave ; u Thinkpadu bych tise doufal v lepsi/bytelnejsi konstrukci....

« Odpověď #3 kdy: 02. 04. 2025, 13:18:21 »
a jeden by si rekl, ze je to "jen" mezixicht bez vlastni inteligence. (neumi to z redukce bootovat, no to resi ten 2.5"...)

To je zajímavé, čekal bych, že když už UEFI bios umí NVMe, bude mu jedno, na kterých PCIe linkách ten disk je.

« Odpověď #4 kdy: 02. 04. 2025, 13:30:59 »
Ony ne všechny PCI-E si jsou rovný, některé jsou připojeny rovnou k CPU, některé přes chipset.

Ad bootování:

1. Otázka je, jestli ten BIOS opravdu umí NVMe.
2. A pak jsou tu různé neuniverzality, které výrobce nechtěl řešit. Měl jsem notebook původně s DVD mechanikou, místo které jsem dal SATA SSD. Z mechaniky to bootovat umělo, ze SATA disků též, ale že SSD ne. Když jsem prohodil disk a SSD, najednou to z SSD bootovat umělo (a z HDD nejspíš ne).

« Odpověď #5 kdy: 02. 04. 2025, 15:13:31 »
Přiblokovat napájení 3.3V pro ten slot, zkontrolovat chlazení velkých čipů (přepastovat). Zkusit mrknout do BIOS SETUPu, jestli by tomu NVMe slotu nešel vnutit pomalejší režim PCI-e. A stejně jestli je tam někde vakl v signálových cestičkách a kuličkách, tak tomu nepomůže ani svěcená.

Mti.

« Odpověď #6 kdy: 03. 04. 2025, 08:16:41 »
Ony ne všechny PCI-E si jsou rovný, některé jsou připojeny rovnou k CPU, některé přes chipset.
....
1. Otázka je, jestli ten BIOS opravdu umí NVMe.

U mne byl jen jeden nvme slot. System bootoval, takze to umi....nebo mu zapomneli rict, ze ne a on na to jeste neprisel. :-) Vypadky prisly az postupem casu.

No porad to neresi potize puvodniho pisatele, bo ten si do notebooku dalsi kartu nevrazi. :-(

Uprimne bych byl rad, kdyby to byl sw problem a "jen" se musel pouzit nejaky novy kernel nebo dostatek parametru, ale nenasel sem tehda nic uzitecneho, co by zabralo. :-/ (rado se to slozilo po nabootovani pri cekani na login, coz by aj napovidalo nejakemu uspavani... )