Licence manuálových stránek na Root.cz

Jan Korous

Licence manuálových stránek na Root.cz
« kdy: 09. 10. 2011, 21:49:16 »
Dobrý den,
zcela náhodou mi při googlování vypadly manuálové stránky umístěné zde na rootu. Trochu mne zaráží, že jediná zmínka o licenci je v patičce stránky:
"Copyright © 1998 – 2010 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Powered by Linux."

např. zde:
http://www.root.cz/man/8/apt-get/

Pokud se však nepletu, tak apt-get i většina ostatních programů popisovaných v manuálových stránkách spadá pod GPL.

Díky za reakci.

Jan Korous
« Poslední změna: 09. 10. 2011, 22:19:24 od Petr Krčmář »

Re: Licence manuálových stránek na Root.cz
« Odpověď #1 kdy: 09. 10. 2011, 22:20:47 »
To je univerzální patička, která je pod všemi stránkami. Manuálové stránky mají různou licenci, která ale musí umožňovat jejich libovolné šíření. Licence není v obsahu stránek nijak uvedená, je jen ve zdrojových souborech.

Jan Korous

« Odpověď #2 kdy: 09. 10. 2011, 22:38:59 »
Uvedený odkaz mluví pouze o man-pages kernelu.

Není tedy uvedení (C) v patičce stránky v rozporu s volným šířením manuálových stránek? Přijde mi to jako "přelicencování" z GPL/BSD lic./... na copyright. Původní není nikde na stránce uvedena.

Chápu, že v textu není původní licence uvedena ale předpokládám, že instalací se uživatel zavazuje k jejímu dodržování. Omlouvám se, delší dobu jsem (chvála bohu) neinstaloval.

« Odpověď #3 kdy: 09. 10. 2011, 22:54:09 »
Zajímavý problém, který určitě vyžaduje řešení. Nevíte někdo, jak je to s těmi licencemi na manpages?

m

« Odpověď #4 kdy: 09. 10. 2011, 23:29:29 »
na http://man.he.net/ to vyřešili tak, že všude mají něco jako "copyright by respective owners" a pak ještě hostitelský copyright..

« Odpověď #5 kdy: 09. 10. 2011, 23:43:27 »
To bychom tam samozřejmě mohli přidat, díky za tip.