hry pod linuxem ve steamu

hry pod linuxem ve steamu
« kdy: 05. 01. 2025, 12:29:27 »
ve steamu funguje pár her pomocí wine , (proton)

používám debian 12 bookworm a poslední steam

nově mi funguje Resident Evil 5 ve wine Proton Hotfix

Predátor nefunguje

Re:hry pod linuxem ve steamu
« Odpověď #1 kdy: 05. 06. 2025, 14:53:18 »
Paráda! Taky používám Debian 12 a s Protonem jsem měl podobné štěstí – některé hry běží skvěle, jiné prostě padají. Fungování RE5 je skvělá zpráva. Škoda toho Predátora.

« Odpověď #2 kdy: 05. 06. 2025, 14:59:19 »
Taky! Debian 12 s Protonem je pro mě taky buď trefa, nebo ne. Jsem rád, že RE5 funguje dobře, vyzkouším to. Stále doufám v lepší podporu her jako Predator v budoucích aktualizacích.

« Odpověď #3 kdy: 06. 06. 2025, 10:06:48 »
Ano, Debian 12 s Protonem má svá vzestupy i pády, ale je hezké vidět, že tituly jako RE5 běží hladce. Pro každého, kdo se zajímá o hraní her a objevování jiných platforem, nabízejí stránky jako https://www.zahraničnícasina.com/ zajímavé možnosti mimo tradiční Steam.
« Poslední změna: 06. 06. 2025, 10:09:38 od drerich »

« Odpověď #4 kdy: 07. 06. 2025, 16:50:57 »
Dneska jsem rozjel hru mimo steam

nainstalujte si wine a v něm Diablo 2 Lord of Destruction , jde to pomocí obrazů CD-ROM nebo pomocí instalátoru z battle.netu

na to jsem použil wine v systému

dostaňte se na verzi 1.14d (latest) update

přidejte mod PlugY (rozšířená sdílená truhlice mezi postavami) na verzi 1.14d

přidejte českou lokalizaci zde budete potřebovat spustit instalátor češtiny v protonu , prozradím jen že mi to šlo v protonu 7 nebo 8

najděte si wraper pro 3dfx , umožní nastavit 1280x720 a vyšší rozlišení třeba 1920x1080 (pozor postava se pohybuje ++rychleji)

s těmito parametry už je to solidní Diablo 2 Lord of Destruction skoro už Ressurected (remaster po 20ti letech)

bez originálního CD klíče se neobejdete warezovky dělají unhandled exception

takže koupě klíče na Diablo 2 a Lord of Destruction , , asi 150Kč (6 euro)

jsem s tím nemálo nadšený , hru jde do steamu zařadit jako přidat hru nepatřící do služby steam když ji chcete mít tam

zálohujte si celou složku hry a wine flašku na dvd , hlavně registry soubor a .timestamp

« Odpověď #5 kdy: 28. 06. 2025, 17:42:38 »
dobře by měl jít DOOM 3 který má i linuxové porty

stahoval jsem DOOM 3 na vyzkoušení retroarch jádra které slibuje DOOM 3 v retroarchu

ukázalo se že v retroarchu se hra ovládá gamepadem a myš nepodporuje

chutě hry jsem si tak koupil originální DOOM 3 na steamu , bral jsem prostě verzi DOOM 3 (nic dalšího , žádné BFG)

když jsem to zaplatil objevily se mi ve Steamu tři doomy včetně BFG edition a datadisku

zjistil jsem že starý DOOM3 a datadisk k němu nepodporují dobře nastavit ovládání a rozlišení jsem musel zajít do editace cfg souboru

Steam DOOM 3 BFG edition který jsem neočekával že dostanu má rozlišení např 1280x720 nebylo problém a ovládání taky super ,

takže tip , kladná recenze , je kompatibilní v protonu

« Odpověď #6 kdy: 06. 08. 2025, 19:21:09 »
tak jsem zjistil další hru která funguje ve steamu pod linuxem

je to Metro 2033 Redux

nativní verze nefungovala , zvolil jsem proton hot fix a běží mi dobře v rozlišení 1280x720

steam klíč jsem koupil na internetu online za 86 kč