Prodloužení dosahu Wi-Fi

KapitánRUM

Re: Prodloužení dosahu Wi-Fi
« Odpověď #15 kdy: 21. 09. 2011, 01:11:05 »
Doplním ještě jednu rumovou poznámku.

Stávající krabička může mít v sobě regulaci výkonu, na to se můžete podívat taky.

« Odpověď #16 kdy: 21. 09. 2011, 08:55:33 »
A jejda.
Koukám, že nic není jednoduché, jak se na první pohled zdá a i na pohled "primitivní" úkol lze docela pěkně zašmodrchat.
Děkuji všem, kdo prozatím příspěli (a těším se na další) a jdu si pro klid duše přečíst ještě ten zmiňovaný seriál o wifi ...

PS: skutečně nemá nikdo žádné špatné zkušenosti s krabičkami, co jsem na začátku zmínil?

KapitánRUM

« Odpověď #17 kdy: 21. 09. 2011, 09:08:51 »
2 hawran diskuse

A co bys chtěl od krabičky za 400,- ?
Než jsme zrušili Wifi interfernet pro zákazníky na 2,4 Ghz, dojížděli jsme na dnes už legendárních WA 2204
http://www.i4wifi.cz/wa-2204a-54mbit-ap-kl-router-br-switch-2-4-ghz-_d26.html

Jestli jsi z Liberce, pověnuju ti parabolu na 2,4Ghz, je jich plná garáž  :P

DgBd

• 282
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 21. 09. 2011, 09:22:32 »

Pokud máte pocit, že když se na AP nastaví mód přenosu B only, že ostatní klienti se s ním baví v normě G, pak je Vaše hlava prázdná, jako moje peněženka. Ovšem někde jste zaslechl dobře, že pokud jeden z klientů se na přístupový bod připojuje v režimu B, když všichni ostatní jedou v G, že to AP zbytečně blokuje. To je pravda. Nicméně to nesouvisí s dotazem a nezvyšuje to rušení, ale latence.

No, doporučím Vám, abyste si přečetl na http://www.linuxsoft.cz výbornou sérii článků ,,Začínáme s Wifi" a přečetl si všech 6 dílů. Pak můžeme diskutovat dále.

Kapitáne Rume, myslím, že mám ve správě víc AP, než vy jste v životě viděl. Těžko můžete okecat, že čím déle je rámec ve vzduchu, tím je pravděpodobnější kolize. Normálně se totiž rámce vysílají v režimu CDMA/CA, což ovšem neznamená, že ke kolizím nedochází (již zmíněný hidden node). Režim RTS/CTS je sice možný, ale moc se nepoužívá a navíc zdržuje.

« Odpověď #19 kdy: 21. 09. 2011, 09:30:48 »
2 hawran diskuse

A co bys chtěl od krabičky za 400,- ?
Než jsme zrušili Wifi interfernet pro zákazníky na 2,4 Ghz, dojížděli jsme na dnes už legendárních WA 2204
http://www.i4wifi.cz/wa-2204a-54mbit-ap-kl-router-br-switch-2-4-ghz-_d26.html

Jestli jsi z Liberce, pověnuju ti parabolu na 2,4Ghz, je jich plná garáž  :P
Ale já obratu "Nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci" rozumím,  :)

Jen si nejsem jist, že bych pro domácí použití musel hned kupovat ultra-mega-hyper-kůl krabici s miliónem možností nastavení za 15 litrů ...

PS: jsem rád za každý názor!

KapitánRUM

« Odpověď #20 kdy: 21. 09. 2011, 09:45:47 »
2 hawran diskuse
To ne, ale prostě od nich nečekej zázraky, co potřebuješ zvládne asi každá krabička.

2 DgBd
Chytrému napověz a hloupého kopni, ve Vašem případě jsem už tu první možnost vyčerpal a když nad tím přemýšlím, tak i tu druhou. Zkuste si něco přečíst o odstup šumu od signálu a selektivitě přijímače. Atd. nejsem tady od toho, abych Vás učil.

DgBd

• 282
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 21. 09. 2011, 09:54:52 »
2 DgBd
Chytrému napověz a hloupého kopni, ve Vašem případě jsem už tu první možnost vyčerpal a když nad tím přemýšlím, tak i tu druhou. Zkuste si něco přečíst o odstup šumu od signálu a selektivitě přijímače. Atd. nejsem tady od toho, abych Vás učil.

Hold se asi nedohodneme. Zkuste si přečíst něco o kolizích a hidden nodech :-) Kopat vás nehodlám.

DgBd

• 282
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 21. 09. 2011, 09:57:09 »

Ale já obratu "Nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci" rozumím,  :)

Jen si nejsem jist, že bych pro domácí použití musel hned kupovat ultra-mega-hyper-kůl krabici s miliónem možností nastavení za 15 litrů ...

PS: jsem rád za každý názor!

já bych to nějak nehrotil, směrová anténa vám určitě zvýší dosah, případně i rychlost, o tom žádná.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 21. 09. 2011, 12:08:39 »
Jeste existuje vec zvana WDS. Umi to i nektere ADSL modemy ci routery s WiFi (nekdy po nahrani alternativniho firmware) . Prepnou se do WDS modu a napoji se na jiny AP, ktery ale take musi umet WDS. Cili jeden by se mohl dat na to jedno misto, kde je signal a bylo by. Melo by to umet OpenWRT, ale asi ne na kazdem HW. Umi to i tenhle kram: http://img.secondemain.fr/f/normal/99931077_1-adsl-modem-philips-multiservices-bleu-gris-a-voir.jpg , ale ne s tim firmwarem, se kterymse dodava. Musi se tam nahrat puvodni Philipsacky firmware, u ktereho si nejsem jisty, jestli to umi, ale existuje alternativni firmware z nejakeho uplne jineho modemu, ktery to zvlada. Vysledkem je modem, kde se da konfigurovat kdeco, ale kvuli katastrofalne pomalemu webovemu interfacu to chce pevne nervy. Ten modem by se nasel na ebayi asi ne tak za moc. Byla by s tim prace, ovsem bohate kompenzovana pocitem hrdosti z dobre vykonaneho hacku.

Pozor, pokud se nahodou vydas cestou dobrodruzstvi, tak ten modem existuje i v cervene verzi, na kterou rovnez existuje alternativni firmware, umi voip, ale nevim, jestli dela WDS. Pak existuje bily, ktery lze pouzit tak leda jako podlozku pod neco.

« Odpověď #24 kdy: 21. 09. 2011, 12:31:25 »
Jeste existuje vec zvana WDS. ...
No právě, toho jsem se dopátral, že ten "prodlužovací" AP musí umět WDS.
Jen jsem nikde nenarazil na zmínku, že to musí umět i ta wifi před tím.
To je fakt?

KapitánRUM

« Odpověď #25 kdy: 21. 09. 2011, 14:17:46 »
Ano, WDS musí umět oba, nicméně to podstatně snižovalo propustnost a když spojení bylo mizerné, krásně na tom strašilo.

« Odpověď #26 kdy: 21. 09. 2011, 14:57:42 »
Ano, WDS musí umět oba, nicméně to podstatně snižovalo propustnost a když spojení bylo mizerné, krásně na tom strašilo.
Tak teď jsem v háji.
To znamená, že když ta původní wifi neumí to wds, tak si tou novou nic "neprodloužím"? Byť by to ta nová krabička uměla?

Tak jak se teda dá "prodloužit" ten dosah jinak?
(teď nevím, zda to WDS ta původní wifi umí, kloním se spíše k NE)

KapitánRUM

« Odpověď #27 kdy: 21. 09. 2011, 15:13:34 »
Do té své krabičky se píchneš kabelem, bude jako klient.
Jestli chceš rozvést wifi i u sebe doma, no tak na to potřebuješ ještě jednu krabičku a budeš mít další wifi síť.

« Odpověď #28 kdy: 21. 09. 2011, 15:54:40 »
Do té své krabičky se píchneš kabelem, bude jako klient.
Jestli chceš rozvést wifi i u sebe doma, no tak na to potřebuješ ještě jednu krabičku a budeš mít další wifi síť.
Omlouvám se za nevědomost, ale teď jsem zase na začátku.

Předpokládejme tedy, že ta původní krabička to WDS neumí. Tedy:

1. Ta moje nová krabička (z původního příspěvku) mi umožní příjmat wifi doma a rozvést ho (pouze) po LAN.
Ano?

2. Pokud budu chtít mít doma i "posílené" wifi, musím na jednu z těch LAN připojit zase další wifi vysílač (teď nevím, jak se to přesně jmenuje).
Ano?

3. Potom ale nechápu toto:
Citace
Flexible WISP ( Wireless Internet Service Provider) Connection Mode
With WISP support, the BR-6428nS is able to access the Internet wirelessly from an ISP access point and turn it into a wired or wireless network for multiple users in your home or office.
(Edimax BR-6428nS)
Citace
WISP+Universal Repeater : The WISP+Universal Repeater mode let you share WISP connection on both wireless and wired side.
(AirLive WL-5460AP v2)

Jde s jednou krabičkou provést to, co chci?

KapitánRUM

« Odpověď #29 kdy: 21. 09. 2011, 17:11:13 »
Pokud chceš jet přes WISP, tak ano, to bude ,,nějak" fungovat.
Píšu nějak, protože když k tomu připojíš venkovní směrovou anténu - abys měl lepší spojení s tou druhou krabičkou, logicky budeš mít doma poněkud horší signál.
Pokud použiješ pendrek, zase nebudeš mít to lepší spojení s tím druhým zařízením.

Osobně bych jel raději přes kabel, nebo si pořídil dvě Wifi zařízení, jedno pro domácí rozvod a druhé pro připojení domácí sítě k tomu AP.