Zdravím, O2 se na fixní 5G přípojce pochlapilo a rozhodlo začít dodávat IPv6, samozřejmě to má háček a je to pouze jedna /64 a ještě je dynamická. Hned jako první dotaz byl dokoupení statické (jak mám u Metronetu) ale to není možné.
Změna operátora nelze (nikdo jiný nemá volný slot).
Doporučení technika je aktivovat "dualstack na routeru" ale nedoporučuje to (proč nevysvětlil), tím jakákoliv informace od O2 skončila.
Současná konfigurace je LTE modem (MF268) > Hap ax3> PC,tv,atd.
1) Pokud ponechám MF268 v režimu router, odstraním mikrotika a místo něj zapojím switch (MF268 > Switch > pc,tv,atd.)
Zařízení dostanou IPv6
2) Pokud ponechám MF268 v režimu router a propojím napřímo s pc (MF268 > PC)
Dostane PC IPv6 konektivitu
3) Pokud ponechám MF268 v režimu router nebo bridge, ponechám mikrotika tak v routerOS tools/Ping nebo traceroute IPv6 funguje ale pouze na routeru (MF268 > mikrotik > pc,tv,atd.)
Zařízení nedostanou IPv6 (pc,tv,atd.)
Současné nastavení: Modem v režimu bridge
Mikrotik v7.13.5:
a)-> accept router advertisements: YES
b)-> Tím se přidělila do addresses dynamická IP
c)-> Ostatní nastavení IPv6 jsou ve výchozím stavu
Co jsem zkoušel: smazat firewall, smazat veškerá nastavení IPv6, asi 8 různých návodů jak by to mohlo fungovat (většinou fórum mikrotik), údajně by mělo pomoci ndp-proxy které ale není v RouterOS implementováno (našel jsem žádost z roku 2013), pak už jsem musel odejít.
Lze tedy v RouterOS nějak nastavit aby pustil dál tu IPv6? Jediná možnost co mě napadá je udělat IPv6 NAT a maškarádu (tak se nám kruh uzavřel) ale nevím zda to nepřinese jen problémy a jestli to vůbec lze nastavit.
Nějaké návrhy?