Nastavení mesh na MikroTiku

Nastavení mesh na MikroTiku
« kdy: 09. 12. 2023, 12:22:43 »
Ahoj,

poradil by mi prosím někdo z vás, klidně jako zakázku, jak na to ?

Honza
« Poslední změna: 09. 12. 2023, 14:26:43 od Petr Krčmář »

Re:Nastavení mesh na MikroTiku
« Odpověď #2 kdy: 09. 12. 2023, 15:21:59 »
Pokud saháš na zařízení, které už je nastavené, nějak funguje a je důležité si tento stav uchovat, aby se k němu bylo možné případně vrátit, vyrob si zálohu (Files/Backup) a výsledný .backup si stáhni do PC.

Pokud začínáš od nuly, na obě zařízení bych nainstaloval poslední RouterOS (aktuálně 7.13rc3) a následně balík "wifi-qcom-ac", tím získáš ovladače od qualcommu, které umí wifiwave2 (výkonnostní výhoda) a WPA3 (bezpečnostní výhoda), narozdíl od legacy ovladačů od Mikrotiku. Dost zásadně se tím změní způsob nastavování WiFi a o některé fičůry přijdeš a jiné získáš (může a nemusí být nevýhodou). Důležité pro funkční Mesh přes fičůru, kterou Mikrotik nazývá CAPsMAN je, aby na obou zařízeních byly buď ovladače od Mikrotiku (a na ně navázaný CAPsMAN_v2), nebo od Qualcommu (a na ně navázaný CAPsMAN_v3), ne mix.

Nakonec už zbývá rozmyslet, které zařízení bude definovat/spravovat nastavení WiFi (Manager) a které jej bude přebírat (Controlled Access Point) a podle toho nastavit CAPsMAN na obou zařízeních, viz základní info na Mikrotik WIKI níže. Záleží kolik času a úsilí jsi ochotný investovat k alespoň rámcovému nastudování si jak CAPsMAN funguje, případně experimentovat a metodou pokus omyl dosáhnout funkčního nastavení :)

https://help.mikrotik.com/docs/pages/viewpage.action?pageId=46759946#WifiWave2(7.12andolder)-CAPsMAN-CAPsimpleconfigurationexample:

« Odpověď #3 kdy: 12. 12. 2023, 17:06:45 »
Ju, díky, uvažuju to zkusit bezdrátově.

Co mě ale překvapilo je, že můj první router o sobě hlásí verzi RouterOS v7.8 (stable), zatímco na stránkách MikroTik downloadu tato verze neexistuje, nejvyšší nabízí jak říkáte 7.13rc3, - oni tedy nebízí jen některé releasy ? To bych musel jeden downgradovat a druhý upgradovat, abych měl na obou stejně, což je blbost.

Napadá vás k tomu něco?

« Odpověď #4 kdy: 12. 12. 2023, 17:36:37 »
Jak, že na stránkách neexistuje?
Aktuální stable i prerelease https://mikrotik.com/download
Archiv starších https://mikrotik.com/download/archive

Pokud člověk nepotřebuje downgrade na specifickou verzi, tak přes web ani ručně stahovat není třeba. Upgrade na aktuální stable či testing si triviálně naklikáte přímo přes Winbox/webfig/telnet. Záleží jakým způsobem Mikrotik konfigurujete.

Jinak u toho Meshe jsem předpokládal scénář, že oba Mikrotiky budou v LAN propojena ethernetem a Mesh/roaming se bude týkat výhradně WiFi klientů. Pokud cílíte na to, že oba Mikrotiky nebudou propojeny ethernetem, ale bezdrátově, tak to je další značná složitost v řešení a to tedy bez hlubší znalosti řešit vlastními silami nedoporučuji.

« Odpověď #5 kdy: 12. 12. 2023, 17:56:56 »
Já to číslo špatně přečetl, díky za upozornění.

Když to bude moc obtížné že bych to nepobral, tak se do toho samo nepustím.

ja.

• 334
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 12. 12. 2023, 18:48:43 »
No v prvom rade by som wireless mesh nerobil so zariadeniami, ktore maju len dve radia (2.4 a 5 GHz), pokial nemienite jedno z nich obetovat na uplink.

Mikrotik presne na tento ucel vyraba Audience, ktory ma 3 radia, (1x 2.4 + 2x 5 GHz, a to, ktore pouziva by default na uplink je 4x4 MIMO).

Viacero wifi ap s drotenym uplinkom nie je mesh, ale roaming. Vo wifi je roamovanie rozhodnutie klienta (da sa jemne nakopnut), v podstate staci aby SSID mali rovnaky nazov s heslom a bridgovali do rovnakeho subnetu. S wifiwave2 existuje aj fast transition (802.11r), ktoru je ok zapnut uz aj kvoli prechodu medzi radiami na tom istom ap.

« Odpověď #7 kdy: 13. 12. 2023, 06:23:10 »
MikroTik má návod zde:

https://help.mikrotik.com/docs/pages/viewpage.action?pageId=8978441

a je zde řeč o meshi.

Jose D

• 889
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 13. 12. 2023, 13:54:49 »
MikroTik má návod zde:

https://help.mikrotik.com/docs/pages/viewpage.action?pageId=8978441

a je zde řeč o meshi.

jojo, myslíš si to dobře, on vejš Tomáš Vála pomíchal roaming, capsmana, a mesh..

S mikrotikama se pracovně potkávám, ale MESH jsem ještě nikdy v produkci neviděl, což je v podstatě důvod, proč tohle téma sleduju, protože mě to taky zajímá..

« Odpověď #9 kdy: 28. 12. 2023, 12:35:19 »
Díky.

Tak, sjednotil jsem OS u obou routerů na verzi 7.13 stable.

Po resetu mám tedy na routeru, na kterém si to simuluji (je to ten druhý - dual band bez lte) wlan1 a wlan2 jako slave pod defaultním bridge.

Proto mi následující command v konzoli řekne, že wlan1 je už slave.

Kód: [Vybrat]
admin@MikroTik > /interface mesh port add interface=wlan1 mesh=mesh1
failure: wlan1 is already slave

Jestli se tedy nemýlím, měl bych v Bridge - Ports vazbu na wlan1 i wlan2 odstranit, že ?

Pak už ten command projde.

Jen pro připomenutí, wlan1 (2.4GHz) bude spojovat AP navzájem a wlan2(5GHz) bude AP pro mé domácí klienty.

Budu mít tedy nový interface mesh1.

Co nevím, zda-li má mít následně mesh1 vazbu s defaultním bridge a jak ji vytvořím?

Tušíte?

M_D

• 335
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 28. 12. 2023, 14:05:13 »
Dívej se na to tak, že interface mesh není nic jiného, než interface bridge... Jen se pro řešení provozu/kruhování nepoužívá něco z xSTP protokolů, ale HWM+ protokol. Můžeš jej plně používat místo něj i na čistě Ethernet síti. :-)
Či-li: vše co máš konfigurováno na bridge, tak přesuneš na ten mesh1 (IP, DHCP, firewall, NAT, ...) a jako porty pod mesh přidáš i ty ethernet porty spolu s wlan1 (ten 2,4 GHz by měl být toho typu WDS) a wlan2 (5 GHz jen čistý wireless pro klienty) a původní bridge zrušíš (takže pod mesh1 jako porty budou wlan1, wlan2, ether1, ..., ether5). A uděláš to podobně na obouch routerech. Pokud někdy je pak propojíš i metalicky, tak ti bude fungovat i přepínání trasy mezi metal a wireless.
(Pokud to nechceš až takto sjednotit na jednom mesh1 vše, tak jde pod mesh1 jako port přidat i ten celý lokální bridge, v tom případě pod mesh1 jako porty budou wlan1, wlan2, bridge)
« Poslední změna: 28. 12. 2023, 14:11:02 od M_D »

« Odpověď #11 kdy: 28. 12. 2023, 14:50:53 »
Děkuju moc.

« Odpověď #12 kdy: 28. 12. 2023, 20:39:41 »
Ještě přemýšlím, když mám wlan2 s jeho ssid a pod ním virtual ap pro hosty s jiným ssid, jak asi bude vypadat úprava následujícího.

Kód: [Vybrat]
/interface wireless set wlan2 disabled=no ssid=mesh-clients frequency=5180 band=5ghz-a/n/ac mode=ap-bridge

Nejspíš použiju jednoduše ssid pro wlan2 ?

M_D

• 335
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 28. 12. 2023, 23:19:26 »
Uff, pokud máš už to virtual AP naklikáno, tak jej z příkazové řádky vyrábět znovu nemusíš. Ale bylo by to cca:
/interface wireless add name=wlan3 master-interface=wlan2 mode=ap-bridge ssid=guests disabled=no ...

« Odpověď #14 kdy: 29. 12. 2023, 12:22:50 »
Zatím to vše klikám, i tak z toho mám hlavu. A ještě nevím, jestli když mám DHCP, IP Adresy, DNS IP a tak nastaveny na hlavním AP, budu to nastavovat i na tom druhém? Zatím jsem nastavil interfacy shodně, security profil, ssid a tak.