Canon LaserBase MF5730 - síťové nastavení

Canon LaserBase MF5730 - síťové nastavení
« kdy: 10. 11. 2023, 12:07:54 »
Dobrý den,

byl jsem požádán o konfiguraci tiskárny Canon LaserBase MF5730 v komunitním centru, kde k ní bude přistupovat několik lidí z různých počítačů. Rád bych se ujistil, že některým věcem rozumím správně, a položil několik doplňujících otázek.

1) Pokud je tiskárna připojena k routeru a není k dispozici tiskový server, musí být ovladače nainstalovány zvlášť na každém počítači, který bude přistupovat k tiskárně?

2) Pokud existuje tiskový server, jsou ovladače nainstalovány na něm a ostatní počítače se k tiskovému serveru připojují pomocí standardního ovladače v operačním systému?

3) Může tiskový server běžet na Linuxu? S administrací Linuxu mám mnohem větší zkušenosti než s Windows. Chápu, že tiskárny CARPS byly historicky považovány za WinPrinters, ale ovladač pro Linux (zdá se, že funkční) jsem našel zde: https://github.com/ondrej-zary/carps-cups. Mohu toto použít pro tiskový server?

Děkuju moc:)

Petr Břeň

modnar

Re:Canon LaserBase MF5730 - síťové nastavení
« Odpověď #1 kdy: 10. 11. 2023, 13:14:56 »
Na vsechny otazky lze odpovedet "ano, vicemene to tak je". Jsou tam drobne technicke detaily, ale v principu veci nic nebrani tomu udelat to jak popisujes.

Re:Canon LaserBase MF5730 - síťové nastavení
« Odpověď #2 kdy: 10. 11. 2023, 18:26:03 »
Jako vím, že jsme na Linuxovém fóru, ale neměl byste jednodušší připojit tu tiskárnu k nějakému počítači s Windows, nahrát na něj všechny verze ovladačů pro Win a nasdílet ji?
Myslím, že všichni na ni budou stejně tisknou z nějaké verze Windows.
Ačkoli se vyráběla někdy zhruba 10 let po ukřižování Krista  :o), tak na Canonu lze stáhnout ovladače pro XP až Win11.
Kdybyste byl někde z jižních Čech, tak se mi v dílně válí MF5770, což je síťová verze vámi uváděné MF5730 a mohli by tisknout přímo na ni.
Nebo dám k dispozici za odvoz novější a výkonnější síťovou iR1435i - najeto 7000 stran.
Případně zkuste to komunitní centrum připojit k tomuhle projektu:
https://www.canon.cz/kopirka-hleda-kancelar/

Osobně mne často srdce bolí, když vidím, co vše musím kvůli místu poslat do elektroodpadu...