Výhody architektury RISC-V

RDa

• 2 783
    • Zobrazit profil
Re:Výhody architektury RISC-V
« Odpověď #15 kdy: 26. 10. 2023, 14:40:54 »
Jinak existuje docela dobrá literatura:
Computer Organization and Design RISC-V edition.pdf

Moje oci, no fuj! Jak nechci byt velkej kritik, ale udelat knizku stylem Ctr+P z nejakeho webu je uz i na me moc.
Typografii se uz dnes nikdo neveduje? A ani grafice ze tam jsou copy paste nejake random obrazky v random kvalite a stylu? :(

em.ve

« Odpověď #16 kdy: 27. 10. 2023, 09:25:47 »

Chtěl bych se zeptat na jednu věc - pokud se někde objeví zmínka o použití RISC-V architektury, tak obvykle sklízí nadšené ovace většiny čitatelů. Takže bych se rád zeptal, jaké jsou ale reálné plusy, v porovnání např. s ARM nebo Wintel?

Ptám se hlavně proto, že mě dorazily dvě RISC-V hračky (LicheeRV D1 dock, 512MB+WiFi), dal jsem na ně Debian, a třeba i v porovnání s RPI zero, na kterou nedám dopustit, mám tak trochu rozporuplné pocity. Spotřeba cca 200mA moc nezávisí na zátěži (malina má v skoro-idle, jen aktualizuje ePaper displej kolem 100mA) a výkonově, no ... ta Malina mi připadne o dost svižnější a mnohem mín žravá.

RISC-V je projekt profesorů z University of California, Berkeley.
Navrhli ISA, která je free, bez poplatků, viz:

https://en.wikipedia.org/wiki/RISC-V

Kdokoli může tuto ISA vzít a navrhnout a vyrobit si procesor. To ale člověk neudělá
doma v garáži. Tedy návrh možná ano, ale s výrobou už je to složitější :).

Proto máme k dispozici RISC-V jádra, která jsou výkonově na úrovni ARMů,
které tady byly před 5+ lety.

A možná se ničeho výkonnějšího, co by bylo zároveň dostupné pro masy,
v dohledné době nedočkáme.

Sifive, komerční projekt lidí, co navrhli RISC-V ISA má problémy a údajně musel
propustil hromadu svých inženýrů, viz:

https://hardware.slashdot.org/story/23/10/25/0151254/sifive-lays-off-hundreds-of-risc-v-developers

Měli v plánu uvést na trh výkonný RISC-V, se svým out of order P550 jádrem, viz:

https://www.sifive.com/boards/hifive-pro-p550

k3dAR

• 3 071
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 27. 10. 2023, 12:39:11 »
[...] A možná se ničeho výkonnějšího, co by bylo zároveň dostupné pro masy, v dohledné době nedočkáme. [...]
Mozna za 10mesicu: Milk-V Oasis Mini-ITX s 16core(12x 2.5 + 4x 1.6GHz), 16/32/64GB ECC RAM, 4x SATA, 1x M.2 NVMe, 1x M.2 pro Wifi/BT/WWAN, 2x 2.5GLAN, 2x HDMI + USB-C DP Alt... s cenou az moc nizkou :-)  $120-200 po sleve, nebo $150-250 bez slev

em.ve

« Odpověď #18 kdy: 27. 10. 2023, 13:52:49 »
[...] A možná se ničeho výkonnějšího, co by bylo zároveň dostupné pro masy, v dohledné době nedočkáme. [...]
Mozna za 10mesicu: Milk-V Oasis Mini-ITX s 16core(12x 2.5 + 4x 1.6GHz), 16/32/64GB ECC RAM, 4x SATA, 1x M.2 NVMe, 1x M.2 pro Wifi/BT/WWAN, 2x 2.5GLAN, 2x HDMI + USB-C DP Alt... s cenou az moc nizkou :-)  $120-200 po sleve, nebo $150-250 bez slev

Jadro P670 od sifive, kterým je osazena ta deska, vypadá na následníka jádra P550 od stejné firmy.
To jádro mají zřejmě pouze na papíře (ve FPGAčku) a nebo ve fázi nějakého prototypového tapeoutu.
Vzhledem k tomu, že sifive údajně vyházela většinu vývojářů, viz ten článek na slashdotu,
tak to asi nebude mít kdo dotáhnout do použitelného produktu a ta deska skončí jako vaporware.

Ale rád bych se mýlil, měl jsem s RISC-V nějaké plány :).

alex6bbc

• 1 689
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 27. 10. 2023, 23:13:23 »
ja jsem rad za kazdy novy hardware co vycuhuje z rady. v 90 bylo tolik ruznych operacnich systemu (dos, next, netware) a ruznych hw platforem, podle me je skoda, ze se vsecko unifikuje, snad ma risc-v aspon trochu sanci.

em.ve

« Odpověď #20 kdy: 28. 10. 2023, 09:33:54 »
ja jsem rad za kazdy novy hardware co vycuhuje z rady. v 90 bylo tolik ruznych operacnich systemu (dos, next, netware) a ruznych hw platforem, podle me je skoda, ze se vsecko unifikuje, snad ma risc-v aspon trochu sanci.

Ano.

Jsem fanouskem RISC-V a to i kdyz zadny nemam, protoze proste krome
jednoduchych cinskych kontroleru za 10 centu neni RISC-V vuci cinskym ARMum
vubec konkurenceschopny (tedy alespon v retailu).

Cekal jsem, ze zde budeme mit za par let cenove dostupne desky s rychlymi
out of order RISC-V jadry, nicmene pokud se nenajde nejaky investor,
ktery do sifive najije penize, a nebo pokud ty jadra nevyvine nejaka jina firma
(hello Codasip :) ), tak asi ne.

Kazdopadne se opet bavime o tom, ze zde bude za par let dostupny
na RISC-V platforme vykon, ktery je dostupny jiz dnes a to na ne
prilis drahem ARMu, coz je mozna duvod, proc ma sifive problemy.

Mi cela soucasna retailova situace okolo RISC-V pripada jako: tak jsme si to vyzkouseli, a co ted?

Samozrejme situace u vyrobcu, kteri flakaji stovky milionu ASICu, jejichz soucasti
je nejaky jednoduchy kontroler postaveny na RISC-V a diky tomu nemusi platit
ARMu licencni poplatky za jeho ISu/jadro je asi jina - tem se RISC-V nejspis vyplati uz dnes ...

Tom5

• 106
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 28. 10. 2023, 16:07:47 »
Mi cela soucasna retailova situace okolo RISC-V pripada jako: tak jsme si to vyzkouseli, a co ted?
+1
Citace
Samozrejme situace u vyrobcu, kteri flakaji stovky milionu ASICu, jejichz soucasti
je nejaky jednoduchy kontroler postaveny na RISC-V a diky tomu nemusi platit
ARMu licencni poplatky za jeho ISu/jadro je asi jina - tem se RISC-V nejspis vyplati uz dnes ...

Kolik % z ceny dělá licence ARMu? Přeroste to u těch stovek milionů kusů aspoň 0,5%?

« Odpověď #22 kdy: 28. 10. 2023, 17:06:42 »
Pro: Tom5
Licenční poplatky jdou velmi snadno dohledat?!

https://www.theregister.com/2022/11/11/arm_q2_fiscal_2022/
https://www.anandtech.com/show/7112/the-arm-diaries-part-1-how-arms-business-model-works/2
https://www.strategyzer.com/library/arm-business-model

"...finanční rok 2022...příjmy z licenčních poplatků vyskočily na 463,2 milionu USD"

Tom5

• 106
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 28. 10. 2023, 18:54:52 »
https://www.strategyzer.com/library/arm-business-model

"...finanční rok 2022...příjmy z licenčních poplatků vyskočily na 463,2 milionu USD"

Celkové přijmy z licenčních poplatků jsou nezajímavé. V tom odkazu se píše pouze „typicky 1-2%“. Nikde není zmíňka kolik to dělá v případě stovek milionů kusů. V daném případě to může být 0,5%. I kdyby to bylo 1%, což zcela jistě bude menší, tak se to na ceně výsledného produktu v podstatě vůbec neprojeví. Ergo licenční poplatky nehrají roli při výběru technologie.

Z HWDEV podcastu jsem spíš pochopil, že výhoda je spíš ta otevřená ISA a možnost vytvářet vlastní rozšíření. Což je právě typické pro ASICy.

alex6bbc

• 1 689
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 28. 10. 2023, 19:10:34 »
google pry chysta android pro risc-v, to by mohl byt pekny pocinek pro google jak mit nelicensovane cpu pro mobily a levnejsi.

k3dAR

• 3 071
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 28. 10. 2023, 19:26:48 »
google pry chysta android pro risc-v, to by mohl byt pekny pocinek pro google jak mit nelicensovane cpu pro mobily a levnejsi.
https://www.root.cz/zpravicky/spolecnost-qualcomm-oznamila-prvni-soc-pro-android-s-hlavnim-jadrem-na-risc-v/

Tom5

• 106
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 28. 10. 2023, 19:35:07 »

Proč by měly být levnější? Jako, že když výrobce ušetří 15Kč na arm licenci, tak vám to o těch 15Kč zlevní mobil? Proč by to dělal?

Dokonce bych spíš čekal, že to bude dražší, protože budou zrovna pro mobily pravděpodobně využívat komerční/licencované RISC-V procesory…
« Poslední změna: 28. 10. 2023, 19:38:24 od Tom5 »

RDa

• 2 783
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 28. 10. 2023, 20:18:42 »
Celkové přijmy z licenčních poplatků jsou nezajímavé. V tom odkazu se píše pouze „typicky 1-2%“.

1-2% muze byt celkova marze na zarizeni u nekterych vyrobcu.

A pak - podivej se do historie, kolik OS radeji vyloucilo MPEG2, MP3, H264 ... byt ten licencni poplatek byl v radech korun.
(pripominam: nemoznost prehrat dvd, pozdeji mp4 ve win, a RPi melo codec block taky, atd.. az se to semlelo a dalo za vznik AV1)

Tom5

• 106
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 28. 10. 2023, 21:25:38 »
Celkové přijmy z licenčních poplatků jsou nezajímavé. V tom odkazu se píše pouze „typicky 1-2%“.
1-2% muze byt celkova marze na zarizeni u nekterych vyrobcu.

Já pracuju s několika čínskými firmami a ty by tak malé marže neakceptovaly. Můžeš být konkrétní? Bavíme se o normálních produktech, že?

Citace
A pak - podivej se do historie, kolik OS radeji vyloucilo MPEG2, MP3, H264 ... byt ten licencni poplatek byl v radech korun.
(pripominam: nemoznost prehrat dvd, pozdeji mp4 ve win, a RPi melo codec block taky, atd.. az se to semlelo a dalo za vznik AV1)

Ani jeden z těch dvou - Windows, MacOS. Windows MPEG2 vyhodili, protože byl zastaralý a nahradili ho právě h.264. V MacOSu MPEG2 vč. DVD přehrávače pořád je a to macbooky nemají dvd mechaniku už pár let...

oss

• 247
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 30. 10. 2023, 07:28:09 »
Ja myslim, ze to spominane nadsenie je cisto pre to, ze je to open source. Ine ako ideologicke dovody by som v tom nehladal.