Hardware pro SDR - Software Defined Radio

Hardware pro SDR - Software Defined Radio
« kdy: 16. 10. 2023, 18:36:48 »
Dopocul som sa ze existuje niečo ako software defined radio - SDR. Proste VF obvody si naprogramujem (nepoznam detaily technologie, ale viem si predstaviť ake obrovske možnosti by dokazala poskytnuť: rozne modulacie, sirky pasma, frekvencie.

Bojim sa ale, že ako človek ktory s touto technologiou nema prakticky žiadne skusenosti, kupim nejaky polofunkčny Činsky šmejd. Lebo vidim rozne cenove kategorie od cca 30€ do 300€ (urcite aj viac).

Viete poradiť nejaky konkretny kvalitny model? Cenovo tak do 150€ (samozrejme ak bude za menej tak mi to nevadi) Ale nech to podporuje aj GHz frekvencie. Aspoň tak do 5GHz a velku širku pasma.

Btw SDR je vhodne len na prenos audia, alebo by som si takto vedel preniesť aj video (trebars SSTV)?
« Poslední změna: 16. 10. 2023, 20:45:12 od Petr Krčmář »

Re:SDR - Software defined radio
« Odpověď #1 kdy: 16. 10. 2023, 20:04:43 »
Záleží co chcete dělat. Já jsem si jenom zkusil vzít starej DVB-T dongle s Realtekem a funguje s tím příjem DAB rádia. Pak jsem s tím dál nehrál. Nemáte doma starej dongle na DVB-T s RTL2832U?

RDa

• 2 621
    • Zobrazit profil
Re:Hardware pro SDR - Software Defined Radio
« Odpověď #2 kdy: 16. 10. 2023, 20:52:47 »
To jsou zas pozadavky - slysel jsem, ze existuji auta, lidicky doporucte mi nejake tak do pade ale at to jede dveste pade :D

by_cx

• 290
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 16. 10. 2023, 21:03:50 »
Já jsem nedávno kupoval tohle:

https://www.aliexpress.com/item/1005005735696379.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.56.52c35c5fYgeSJM

S opatchovanym driverem s tím přijímám stav vodoměru.

_Jenda

• 1 596
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #4 kdy: 16. 10. 2023, 21:47:49 »
Cenovo tak do 150€ (samozrejme ak bude za menej tak mi to nevadi) Ale nech to podporuje aj GHz frekvencie. Aspoň tak do 5GHz a velku širku pasma.
Tak tohle ani náhodou. Některá SDR sice papírově do 5 GHz chodí (např. bladeRF), ale nad 2-3 GHz to začne šumět a být hluché. A taky to nestojí 150€ ale tak 600. S USRP (ještě dražší) nemám zkušenosti, jestli je to lepší.

Takže my pracujeme na 433 MHz a na cílové mikrovlnné pásmo máme transvertor. Ten si od nás můžeš koupit, ale je to tak o dva řády nad tvůj rozpočet.

Btw SDR je vhodne len na prenos audia, alebo by som si takto vedel preniesť aj video (trebars SSTV)?
Samozřejmě, na libovolný signál co se vleze do parametrů systému (šířka pásma, dynamický rozsah, šum).

Reaguju na trolla? RDa to asi napsal dobře.

Začni s rtl-sdr (to co posílal by_cx), když zjevně nevíš která bije.

« Odpověď #5 kdy: 17. 10. 2023, 07:14:05 »
Když mávnu rukou nad cenou, tak bych řekl LimeSDR (s jejich konvertorem) nebo HackRF One. Ale asi budete muset pobrat ještě dost know-how :-) Mrkněte se třeba na GNU Radio.

RDa

• 2 621
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 17. 10. 2023, 09:36:27 »

Samozřejmě, na libovolný signál co se vleze do parametrů systému (šířka pásma, dynamický rozsah, šum).

Reaguju na trolla? RDa to asi napsal dobře.

Tak ja bych byl hodne opatrny v tom, co lze - je zde totiz nejaka legislativa, kdyz uz se nekdo rozhodne vysilat (coz jde taky SDR pristupem), ale bezne se samozrejme pod SDR mysli pasivni prijem.

Do doby nez nekdo neco chce "prenaset".

Takze pozor.

« Odpověď #7 kdy: 17. 10. 2023, 10:12:17 »
HackRF, LimeSDR, AdalmPluto - to jsou tak trošku zařízení na úrovni a umi i vysilat, potom existují další , prijimace jako je AirSpy nebo uplne obycejne SDR firmy RTL (aktualne ve verzi 1.4 - pozor na fake, chce to opravdu original). Zalezi hodne co s tim chcete delat, zda jen prijimat, nebo i vysilat, a take jake kmitocty. Dulezita je take antena pro dane ucely - neexistuje nic UPLNE univerzalniho, vzdy to bude nejaky kompromis. Pokud chcete slyset / videt jak se SDR technologie vyuziva napr. pro prijem na radioamaterskych frekvencich, hledejte sluzby WEB SDR, je jich spoustu, vyberete si server ke kteremu se pripojite a hotovo, muzete poslouchat (streamovat) vystup z SDR pomoci weboveho prohlizece, je to zdarma dostupne. Bezne tyhle veci vyuzivame (jsem radioamater) pro zjisteni kde jsme slyset a jak po svete.