Blokování domén s OpenDNS

Blokování domén s OpenDNS
« kdy: 16. 09. 2023, 23:51:42 »
Zdravim

V prvom rade sorry ak vytvaram nieco co uz tu je / niejak sa mi to nedari najst co hladam /

Potrebujem u mna doma blokovat pristup hlavne na TikTok aj aplikaciu v Iphone 8 blokovat vyhladavanie niektorych slov. Dlho hladam ako to vyriesit a vsade ma odosiela, ze ma pouzit openDNS no ja s tym nemam ziadnu skusenost aj ked podla nastaveni je to lahke. Ja si len potrebujem uistit zopar veci. Ak mi pomozete budem vdacny. Router mam TP-Link TL-WR841N

Podla nastaveni si vytvorm free ucet kde zadam staticku IP ktoru pouzivam v mojom routri a nastavim v nom DNS branu ktoru mi urci openDNS

a teraz otazka :

- musim na kazdom a jednom zariadeni nastavit tu DNS aby to fungovlo ? / mobil, notebook / alebo to staci mat nastavene len v routri tu DNS ?

Alebo ak to ma niekto doma nastavene vie mi s tym pomoct ?

Dakujem Vam za Vas cas a radu
« Poslední změna: 17. 09. 2023, 00:04:05 od Petr Krčmář »

Re:Blokování domén s OpenDNS
« Odpověď #1 kdy: 17. 09. 2023, 08:53:53 »
Zjisti si, co je to DNS server.

alex6bbc

• 1 748
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 17. 09. 2023, 09:05:24 »
rodice se nejvic boji toho co synove z internetu stahuji a co dcery uploaduji.

« Odpověď #3 kdy: 17. 09. 2023, 09:12:44 »
Router zařízením v síti posílá informaci, který DNS server mají používat. Takže je na routeru potřeba nastavit, aby 1) buď posílal vámi zvolené DNS servery 2) nebo posílal jako DNS server svou vlastní adresu a sám pro překlad používal vámi zvolené DNS servery.

Pozor na to, že koncové zařízení může DNS servery doporučené routerem ignorovat a používat DNS servery, které si tam někdo nakonfiguruje. Případně mohou třeba webové prohlížeče používat jiný protokol než čisté DNS pro překlad názvů – třeba DoH (DNS over HTTPS). Takže záleží na tom, jak zvídaví lidé se u vás doma vyskytují, zda bude stačit změnit nastavení doporučeného DNS serveru, nebo zda bude potřeba blokovat jinou DNS komunikaci nebo i další opatření.

« Odpověď #4 kdy: 17. 09. 2023, 11:17:02 »
DNS server neví, co uživatel hledá na nějakém tiktoku. DNS server tak maximálně ví, že uživatel chce na tiktok.

Než něco dětem blokovat je lepší aktivitu monitorovat a v případě potřeby dětem zkusit domluvit. Blokování pouze přenese aktivitu zcela mimo dohled.

« Odpověď #5 kdy: 17. 09. 2023, 12:13:01 »
DNS server neví, co uživatel hledá na nějakém tiktoku. DNS server tak maximálně ví, že uživatel chce na tiktok.
duchovic ale nechtěl vědět, co uživatel hledá na TikToku. Chce zablokovat přístup na TikTok.

« Odpověď #6 kdy: 17. 09. 2023, 12:22:08 »
duchovic ale nechtěl vědět, co uživatel hledá na TikToku. Chce zablokovat přístup na TikTok.
... v Iphone 8 blokovat vyhladavanie niektorych slov.

Při odesílání příspěvku nastala následující chyba:
Tělo zprávy zůstalo prázdné.