Toto mi pripomína, že musím pohľadať, kam som dal DVD-čka s archívmi vecí zo študentských čias (cca. 15 rokov dozadu). Všelijaké programy pre kalkulačku TI-89 (vlastne už ani neviem, komu som požičal tú, tuším sestre), kopa fotiek, nejaké archívy komunikácie cez ICQ/Jabber (nekompletné), a všeličo, čo som vtedy vyprodukoval. A či to vôbec pôjde prečítať.
V praxi sa ukazuje, že všetky tie pracne nahonobené veci aj tak človeku nejako nechýbajú (po svadbe a sťahovaní som to niekam založil), a obvykle na pamiatku starých dôb stačí pár albumov papierových fotiek, ktoré si človek raz za čas dá vyrobiť z výberu aktuálnych pár rokov (keď ide o albumy fotiek rodinných akcií/detí v troch exemplároch, z ktorých dva dostanú starí rodičia z každej strany, tak je to chránené aj pred zničením).
A tiež by ma zaujímalo, čo autor témy potrebuje archivovať. Ak ide o súkromné použitie, tak sa obávam, že ide o ekvivalent pivničného/povalového "spižovania", kde je najjednoduchším riešením zaplneného priestoru všetko proste vyhodiť (vo virtuálnom svete technicky oveľa jednoduchšie než vo fyzickom), je to len psychologický problém. Keď sme doma naposledy robili veľké upratovanie pivnice (sklepa), tiež moje srdce krvácalo, že "tie veci sa ešte mohli využiť", ale spätne musím racionálne uznať, že:
- 10 rokov som to na nič nepoužil
- a veľmi pravdepodobne by to tak pokračovalo aj naďalej.