Hloupá hlavice na ventil topení s podporou částečného otevření

David

• 151
    • Zobrazit profil
Ahoj,

měli byste prosím tip na hlavici topení v paneláku, která by se uměla otevřít i jen částečně? Všechny "hloupé", co jsem našel, jsou buď NO nebo NC, což chápu tak, že jsou buď naplno otevřené nebo uzavřené a nedá se nastavit např. poloviční otevření. Třeba tenhle kulový ventil má 3 vodiče a tím se řídí směr motorku, a při odpojení napájení zůstane, jak je. Tento pohon by byl fajn, kdyby fungoval stejně.

Chci si řídit topení z Home Assistanta a neřešit výměnu baterií v chytrých ventilech. Navíc i pořizovací cena může být pro hloupý ventil lepší. Děkuji.

Vutak

Re:Hloupá hlavice na ventil topení s podporou částečného otevření
« Odpověď #1 kdy: 26. 08. 2023, 19:13:53 »
Tento pohon jde také provozovat na částečné otevření, protože podporuje pwm.
Zvolíte periodu signálu (např. 10s). Potom 10s zapnuto znamená 100% výkon. 0s zapnuto znamená 0% výkon. 5s zapnuto znamená částečný výkon (dle charakteristiky ventilu). Výkon samozřejmě můžete regulovat spojitě.

« Odpověď #2 kdy: 26. 08. 2023, 21:38:22 »
:-D ne, to ani náhodou, termoelektrické ventily nejsou lineární ani konzistentní, rychlost aktivace a hlavně deaktivace (vychladnutí) je řádově odlišná kus od kusu, a silně závisí na teplotě vody a okolního vzduchu. Mám tu ventily ze stejné šarže a není problém u jednoho mít časy aktuace 5-20 s a u jiného 10-150 s. Na tom by nějaké mezistavy šlo dosáhnout jen s průtokoměrem a PID regulátorem :)

« Odpověď #3 kdy: 27. 08. 2023, 08:16:12 »
Vím, že na to se neptáš, ale podle mě tyhle motorizované věci do paneláku nepatří. Vibrace z toho pohonu se šíří po trubkách a obtěžuje to lidi na stoupačce. V rodinném domku to je každého věc, ale co je sousedům po tom, že ti nevyhovuje teplota?

U jednoho zákazníka mají tyhle hlavice asi elektromagnetické. Nasazuje se to na ventil po původní termostatické hlavici. Je to tiché, akusticky nepoznám, kdy to seplo, nebo vyplo. Bohužel to buď ventil otevře, nebo zavře a topení podle toho jede na maximum, nebo vůbec. Podle teploměru na zdi ta regulace funguje, ale tepelná pohoda je zoufalá. Člověku je furt pocitově teplo nebo zima a stěžují si na to všichni v tom open space, až na jednatele. Ten si to objednal, tak nemůže.  :)

Vutak

« Odpověď #4 kdy: 27. 08. 2023, 09:03:24 »
To Jakub Štech:
To je pravda, že to není ideální řešení, ale běžně se používá. Ty časy přeběhu nejsou tak pomalé jak píšete. Spíše v jednotkách minut. Ale je pravda, že při zkoušení často některý radiátor je hotov z 3 minuty, některý za 10.
Ještě je možná varianta řízení 0-10V, ale k finanční náročnosti jsem to nezmiňoval. První odkaz, co jsem našel: https://www.hydronix.cz/termoelektricke-pohony-apv40505-spojite-rizeni-0-10-v/
I když pro dvoucestný ventil je řízení 0-10V možná přehnaný luxus. Ale měření průtoku je zase absurdní úplně  ;D
Regulaci PID bych použil v každém případě s tím, že by se regulovalo na teplotu v místnosti. Nepřesnosti v hlavici a ventilu Vás potom tolik netrápí (Když je nebo se blíží zima v místnosti, tak přidává a opačně.).

To David:
Tyto radiátorové hlavice nedělají žádný zvuk ani vibrace. Fungují na principu ohřívání oleje, který rozpínavostí zatlačuje čudlíček, který máte na radiátorovém ventilu.

« Odpověď #5 kdy: 27. 08. 2023, 09:38:34 »
..podle mě tyhle motorizované věci do paneláku nepatří. Vibrace z toho pohonu se šíří po trubkách a obtěžuje to lidi na stoupačce. V rodinném domku to je každého věc, ale co je sousedům po tom, že ti nevyhovuje teplota?

Dobře ty! Ještě bych sousedům zakázal fény, vysavače, mixéry, holící strojky,... Co je sousedům po tom, že ti nevyhovuje délka vousů!

Panelák byl vždy o tom, že přesně vím, co se u sousedů děje a co mají kdy k obědu.

Karmelos

• 1 043
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 27. 08. 2023, 09:56:43 »
Tohle myslím vyřešilo moje starosti s "chytrými" hlavicemi.... Do paneláku podle mě ideál. Vypnu to kdy chci anebo nastavím a víc neřeším...https://www.baumax.cz/vrobek/termostaticka-hlavice-gt11,19020.html
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #7 kdy: 27. 08. 2023, 10:09:06 »
To je pravda, že to není ideální řešení, ale běžně se používá.

Pics or it didn't happen, jak se říká. Ukažte nějakou referenci. Pracuju v oboru už nějakou tu dekádu, myslím že bych na "běžně" aspoň jednou narazil. Ty ventily mají tak příšerné výrobní tolerance, že nejde předpovědět rychlost zavření ani na tomtéž kusu - jednou píst zajede rychle, jindy se chytne za nějakou rýhu nebo grot a musí chladnout minuty, než překoná odpory a zapadne dovnitř. Řídit to PIDem uzavřeným na teplotě vzduchu mísnosti je absurdní, tam máte cyklickou reakční dobu ve vyšších desítkách minut, k regulaci ventilu který se otvírá minutu je to k ničemu.

Proto se používají ty 0-10V ventily, co odkazujete. V nich je pravítko a PID regulátor, smyčka se uzavírá přímo v nich, ale cena odpovídá.

@David, koukněte na pohon Siemens STP63. Je to termoelektrický pohon s řízením 0-10 V, na trhu je dobře k dostání za rozumnou cenu. Ten vídám nejčastěji ve veřejných budovách.

@Tomáš G., tyhle servopohony slyšet nejsou, má to blíž k hodinovému strojku než k nějakým motorům. Časy přejezdu jsou dlouhé a na servisech máme kolikrát problém při diagnostice poznat, jestli se to hýbe nebo ne.

« Odpověď #8 kdy: 27. 08. 2023, 10:19:45 »
..podle mě tyhle motorizované věci do paneláku nepatří. Vibrace z toho pohonu se šíří po trubkách a obtěžuje to lidi na stoupačce. V rodinném domku to je každého věc, ale co je sousedům po tom, že ti nevyhovuje teplota?

Dobře ty! Ještě bych sousedům zakázal fény, vysavače, mixéry, holící strojky,... Co je sousedům po tom, že ti nevyhovuje délka vousů!

Panelák byl vždy o tom, že přesně vím, co se u sousedů děje a co mají kdy k obědu.
Zcela jistě jsi to věděl o celém paneláku?

« Odpověď #9 kdy: 27. 08. 2023, 10:20:13 »
Tohle myslím vyřešilo moje starosti s "chytrými" hlavicemi.... Do paneláku podle mě ideál. Vypnu to kdy chci anebo nastavím a víc neřeším...https://www.baumax.cz/vrobek/termostaticka-hlavice-gt11,19020.html
+1

Vutak

« Odpověď #10 kdy: 27. 08. 2023, 16:40:42 »
To je pravda, že to není ideální řešení, ale běžně se používá.

Pics or it didn't happen, jak se říká. Ukažte nějakou referenci. Pracuju v oboru už nějakou tu dekádu, myslím že bych na "běžně" aspoň jednou narazil. Ty ventily mají tak příšerné výrobní tolerance, že nejde předpovědět rychlost zavření ani na tomtéž kusu - jednou píst zajede rychle, jindy se chytne za nějakou rýhu nebo grot a musí chladnout minuty, než překoná odpory a zapadne dovnitř. Řídit to PIDem uzavřeným na teplotě vzduchu mísnosti je absurdní, tam máte cyklickou reakční dobu ve vyšších desítkách minut, k regulaci ventilu který se otvírá minutu je to k ničemu.

Naopak relativně rychlá reakční doba hlavic oproti rychlosti změny teploty v místnosti dává velký prostor pro pid regulaci. Ty nepřesnosti v rychlostech hlavic se tam o to více ztratí.