Sháním klávesnici s DIN a ISA řadič s 2× IDE

Re:Sháním klávesnici s DIN a ISA řadič s 2× IDE
« Odpověď #15 kdy: 25. 08. 2023, 07:16:35 »
Mám za to, že ten sdružený ISA řadič portů se dal jumpery nastavit.
jp1 ide ena/disa
jp2 ide pri/sec
jp7 com1 ena/disa
jp8 com1/com3
Takže proč nezkusit řadiče dva? ISA slotů by měl mít MB dost.
To nechces.

Protoze budes resit kolizi/nedostatek irq. V lepsim pripade se podari nastavit jumpery. V horsim pripade bude nutna inicializace irq utilitou. Pokud to bude novejsi hw bude nutno resit ISAPnP a inicializaci neb 386 na beton ISAPnP bios ktery by to initnul nema.
Nezapomen ze stary hw neumi sdileni IRQ. A ISA karty vc driveru na to musely byt stavene. Sdileni stejne fungovalo vetsinou nespolehlive.

« Odpověď #16 kdy: 25. 08. 2023, 07:29:02 »

Na CD ti bude stačit tohle ne?

https://aukro.cz/isa-radic-mitsumi-cd-rom-7044011932
Pokud nema hodne starou mitsumi/panasonic cdromku tak to je slapnuti do lejna. Tenhle radic je s nejvetsi pravdepodobnosti  s proprietarnim rozhranim pro vyse zminene cdromky. Fyzicke rozhrani bylo prakticky stejne( lidi hodne matl stejny konektor) ale jedna se o proprietarni pripojeni CDROMky pouze dvou vyrobcu a niko univerzalni IDE/ATAPI .

« Odpověď #17 kdy: 25. 08. 2023, 07:52:40 »
Tak to je jasny, ale soucasti ty redukce muze byt prevodnik. Ostatne stejny, ne-li jeste vetsi bordel panuje mezi dvi/hdmi/displayport ... u toho taky nikdy nevis, jestli to fungovat bude nebo nebude.

Ad zvukovky. Tam je problem ze na tech zvukovkach nebylo prevazne IDE. Tudiz na tom fugovalo jen neco. Nejbliz tomu ma IMO AWE32, ale i tam bych si vsadil, ze disk na tom fungova nebude, nejaka starsi CDrom asi ano.

A skoro bych rek, ze do ISA dvojitej racic az na nejaky uberspecility do serveru, nebude k sehnani. Uz proto, ze to ta ISA proste nemohla dat.

Co rozchozujes? I novejsi 486 uz mely PCI.
ISA mozna ne, ale EISA urcite ano. Dvojte radice uz typicky mely vlastni interni radic irq/dma a byl treba proprietarni driver.
Obvykle se v te dobe resilo pripojeni vice disku/cdrom pres SCSI radic ci kombo IDE radic a SCSI radic. U cdromek a scanneru to bylo bezne.

« Odpověď #18 kdy: 25. 08. 2023, 08:33:48 »
Mnoho řadičů do ISA s připojením na čtyři disky jsem neviděl a pokud je něčeho málo, je to drahé.
Pokud z někoho vyloudíš takový řadič, slušně ho pak prodáš.
Připojení disků přes zvukovou kartu není úplně snadné a může to představovat komplexní problém.
Zároveň, disky se obvykle nastavují v BIOSu, fakticky není problém sehnat dva řadiče a nastavit jim rozdílné adresy tak, aby se nepraly, ale bude "TEN" BIOS umět nastavit parametry pro čtyři disky?
Zatím se mi nezdá, že bys dokázal pokládat ty správné otázky.
Nastaveni disku v biosu bylo dulezite jen pro boot. Nekdy ani to ne.

Pokud se bootovalo z extra radice nad ramec primarniho IDE radice ktery inicializoval samotny bios, bylo nutne aby tento byl vybaven vlastnim biosem/option rom ktera se pri postu inicializovala a prilepila se na int13h. Obsahovala vetsinou i vlastni setup utilitu.
Take bylo nutne v biosu vypnout vsechny disky aby se nemlatily dva radice mezi sebou pri bootu. U novejsich biosu (ty byly rak az generace pentia mmx)  se dala dat i priorita radici s externi rom.

Pokud byl extra radic bez biosu bylo nutne udelat inicializaci utilitou/driverem az po bootu OS. Tam se bud daly nastavit disky manualne parametry, nebo lepsi disky a obsluzne drivery/utility radicu uz umely comnandy na autodetekci. IDE disky totiz historicky vetsinou podporovaly autodetekci parametru driv nez biosy, takze externi zpusoby autodetekce akonfigurace disku vetsinou fungovaly ( cca u disku kolem 100MB a vys).

« Odpověď #19 kdy: 25. 08. 2023, 08:42:47 »
USB klávesnice jsou dost často dual PS/2+USB a redukce je opravdu jen pasivní.
PS/2 klávesnice bývá PS/2 only a musel se použít převodník, který se píchne do USB v PC a do převodníku se pak dá zapojit PS/2 myš a PS/2 klávesnice. Bývalo to celkem bezopruzové, jen u starších boardů ta klávesnice nefungovala v BIOSu, pokud nepodporoval "legacy" mód pro USB klávesnice, poněvadž z toho pak bylo regulérní USB HID zařízení..

Jinak jeden IDE port měl už Sound Blaster 16, ale nešly moc rozfungovat dvě vedle sebe, nešlo z toho bootovat a neumělo to DMA - jen tuším něco jako PIO3. Některé SB měly těch konektorů víc, ale byly určeny pro Mitsumi nebo Panasonic CD-ROMky..
Aby z toho slo bootovat musel by mit SB16 extra bios. A to fakt origibaly nemely. Mozna tak klony.

Tehdejsi biosy na deskach neumely inicializovat sekundarni ide radic samy o sobe. Navic to rozhrani mezi radicem na zvukovce a deskou nebylo standartni.

JmJ

• 323
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 25. 08. 2023, 12:45:37 »
Donutili ste me se zamyslet nad tim, jak sem to ve sve prvni 386 mel udelane. IDE radic byl urcite jako karta v ISA sbernici. Mel sem ale urcite 2 disky a CD ROM. Asi to bylo resene prave pres zvukovku, kterou jsem mel nejakou z rady Aztech Sound Galaxy, ktere podle fotek opravdu maji IDE konektor. Kazdopadne ta zvukarna mela byt snad SB (16?) kompatibilni, ale ne vzdy to jelo dobre. Mozna to bylo jen tim, ze sme si s tim nejak nevedeli jako decka rady (bylo mi tak 13), ale na druhou stranu vim, ze se stejnym nastavenim IRQ, adresa, port to v jedne hre jelo a v jine nejelo. Celkove sem byl pak rad, ze sem se te zvykarny zbavil. Kolega mel taky Aztech Sound Galaxy, ale vyssi radu a taky to nebylo 100% funkcni.

Kazdopadne je to typ na zvukarnu, ktera ma IDE radic.

btw DIN klavesnici pouzivam do ted :-)

« Odpověď #21 kdy: 27. 08. 2023, 21:41:26 »
Jsem trošku magor do nevyhazování starých věcí, i když jsou už tak trochu k ničemu, takže pár věcí tu mám. Začnu tím jednodušším:

DIN klávesnice. Stačí převodník z pětikolíku na PS/2, je to jen prodrátované a funguje to. Mám jak převodník, tak i několik samostatných DIN klávesnic: Samsung SEM-DC8UL už s Win klávesami, jednu historickou s "telefonně krouceným kabelem" s fyzickým přepínačem XT/AT a ještě nějakou nevygooglitelnou CODA SK-1000R, ale ta je v nějakém rozpadlejším stavu (funkčnost bych musel potvrdit, případně ji dát do richtigu - přepínač má nenápadný dole taky).

Co se toho řadiče týče, hodně záleží na typu CD-ROMky. Pokud je to klasická IDE, tak prostě klasický IDE řadič. Variant je několikero: karta se dvěma IDE kanály, nebo i karta s terciálním IDE kanálem (IDE řadiče mohly být celkem čtyři, jestli se nepletu).

Pak jsou ale speciální CD-ROMky a ty chtějí speciální řadiče. Některé Mitsumi, některé Panasonicy, některé Sony. O jednom z nich tu hovořil „CPU“ a „Trident Vasco“ správně upozornil, že to s "generic IDE" CD-ROMkou nebude chodit. Alternativou je též SCSI. Mám tu jak SCSI CD-ROMky, tak SCSI řadič (do ISA), nejspíš i s vlastním BIOSem (nějaký Adaptec), takže by to mělo v krajním případě být schopno i nabootovat :).

Mám tady několik starých ISA zvukovek. Asi nejzajímavější se mi jeví A111-860, matně si vybavuji (jist si tím ale nejsem), že má právě ten terciální řadič. Je dokonce možné, že ta zvukovka je celá PnP, ale tím si taky jist nejsem. Musel bych to zkusit (mám kde, jen to chce najít čas).

Pokud by se jednalo o tu atypickou Mitsumi | Panasonic | Sony CD-ROMku, mám tu od Creativu CT2260. Ta má všechny tyhle tři konektory. Ale čert ví, jak by to bylo s drivery (ty nemám od ničeho ;). A pro tyhle atypické by drivery určitě byly potřeba.

A do třetice zvukovka I38-MMSN847. Ta na sobě má přímo 40pin. header s popiskem "secondary IDE CDROM interface".

Co se samostatných řadičů týče, mám tu (z toho, co by připadalo v úvahu) klasické "šesticombo" KJD KEN-IDE PLUS V3L s hromadou jumperů (čip GoldStar Prime 2). Má to Floppy řadič, 2×COM, 1× LPT, 1× GAME a samozřejmě 1× IDE. Mělo by to jít nastavit tak, že se dá všechno disablovat a IDE kanál může být primární, nebo sekundární. Pak tu mám něco podobného s čipy UMC, ale tomu zjevně nejde nastavit IDE řadič jako sekundární.

No, a to je z IDE vše. Mám tu i starý KP 2000 MFM řadič, ale anžto mám jeden funkční MFM hard disk, tak se toho zbavovat nehodlám :). No, a pak případně ISA kartu SCSI Adaptec AVA-1505/1515 s vlastním BIOSem. A té se mi teda taky moc zbavit nechce :).

thcom

• 149
    • ICQ komunikátor - 968601
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 29. 08. 2023, 22:01:38 »

« Odpověď #23 kdy: 30. 08. 2023, 13:14:11 »
Dakujem vsetkym. Vsetko potrebne sa mi podarilo aj vdaka vasej pomoci zohnat. CDROM som nakoniec rozbehal cez sound blaster ISA zvukovku s IDE pre CD-ROM

« Odpověď #24 kdy: 01. 09. 2023, 23:12:51 »
Gratuluji ke zdařilým retro hrátkám.

Když budete mít čas, přidejte pár informací, která verze Sound Blasteru a jaká CD-ROMka si rozumí?
Pár fotek toho retříka by potěšilo.