Jsem trošku magor do nevyhazování starých věcí, i když jsou už tak trochu k ničemu, takže pár věcí tu mám. Začnu tím jednodušším:
DIN klávesnice. Stačí převodník z pětikolíku na PS/2, je to jen prodrátované a funguje to. Mám jak převodník, tak i několik samostatných DIN klávesnic: Samsung SEM-DC8UL už s Win klávesami, jednu historickou s "telefonně krouceným kabelem" s fyzickým přepínačem XT/AT a ještě nějakou nevygooglitelnou CODA SK-1000R, ale ta je v nějakém rozpadlejším stavu (funkčnost bych musel potvrdit, případně ji dát do richtigu - přepínač má nenápadný dole taky).
Co se toho řadiče týče, hodně záleží na typu CD-ROMky. Pokud je to klasická IDE, tak prostě klasický IDE řadič. Variant je několikero: karta se dvěma IDE kanály, nebo i karta s terciálním IDE kanálem (IDE řadiče mohly být celkem čtyři, jestli se nepletu).
Pak jsou ale speciální CD-ROMky a ty chtějí speciální řadiče. Některé Mitsumi, některé Panasonicy, některé Sony. O jednom z nich tu hovořil „CPU“ a „Trident Vasco“ správně upozornil, že to s "generic IDE" CD-ROMkou nebude chodit. Alternativou je též SCSI. Mám tu jak SCSI CD-ROMky, tak SCSI řadič (do ISA), nejspíš i s vlastním BIOSem (nějaký Adaptec), takže by to mělo v krajním případě být schopno i nabootovat
.
Mám tady několik starých ISA zvukovek. Asi nejzajímavější se mi jeví A111-860, matně si vybavuji (jist si tím ale nejsem), že má právě ten terciální řadič. Je dokonce možné, že ta zvukovka je celá PnP, ale tím si taky jist nejsem. Musel bych to zkusit (mám kde, jen to chce najít čas).
Pokud by se jednalo o tu atypickou Mitsumi | Panasonic | Sony CD-ROMku, mám tu od Creativu CT2260. Ta má všechny tyhle tři konektory. Ale čert ví, jak by to bylo s drivery (ty nemám od ničeho
. A pro tyhle atypické by drivery určitě byly potřeba.
A do třetice zvukovka I38-MMSN847. Ta na sobě má přímo 40pin. header s popiskem "secondary IDE CDROM interface".
Co se samostatných řadičů týče, mám tu (z toho, co by připadalo v úvahu) klasické "šesticombo" KJD KEN-IDE PLUS V3L s hromadou jumperů (čip GoldStar Prime 2). Má to Floppy řadič, 2×COM, 1× LPT, 1× GAME a samozřejmě 1× IDE. Mělo by to jít nastavit tak, že se dá všechno disablovat a IDE kanál může být primární, nebo sekundární. Pak tu mám něco podobného s čipy UMC, ale tomu zjevně nejde nastavit IDE řadič jako sekundární.
No, a to je z IDE vše. Mám tu i starý KP 2000 MFM řadič, ale anžto mám jeden funkční MFM hard disk, tak se toho zbavovat nehodlám
. No, a pak případně ISA kartu SCSI Adaptec AVA-1505/1515 s vlastním BIOSem. A té se mi teda taky moc zbavit nechce
.